Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Za pola kilograma začina plaćalo se "tri ovce i pola teleta" prema zapisima iz 1248. godine.
Objavljeno: 29.03.2020. 09:14  
Muškatni oraščić i muškatni cvijet
Muškatni oraščić i muškatni cvijet

Muškatni oraščić je sjemenska koštica muškatovog drva. Ovo zimzeleno drvo doživi i do stotinu godina i ima muška i ženska stabla koja narastu i do 20 metara visine. Tek nakon osam godina ženska stabla počinju davati mesnate, kruškolike plodove crvenkaste do žućkaste boje. U plodu se nalazi jedna sjemenka jakog mirisa, a to je zapravo ono što mi znamo kao muškatni oraščić. Muškatni oraščići su jajoliko okrugli, imaju mrežastu naboranu površinu boje našeg oraha.

 

Napisao: Artur Vaško

 

Pradomovina muškatnog oraščića je Maloučko i Banda otočje poznato kao i začinsko otočje. U 9. st. arapski liječnici spominju ga kao indijsku drogu.

U 12. st. Arapi vrlo uspješno počinju njime trgovati po Sredozemlju, a u 16. st. im se pridružuju Portugalci i Nizozemci. U 12. st. sveta Hildegard od Bingena, tada opatica samostana i najpoznatiji poznavatelj bilja, opisuje ga i preporučuje za vedro raspoloženje, za poboljšanje duhovne sposobnosti, bistrenje uma, veću pokretljivost i angažiranost u poslu.

Gradovi Marseille i Brüge uveli su u 13. i 14. st obavezu carinjenja muškatnog oraščića. Od tog se vremena "nuces maoschatoe" spominje u svim europskim popisima začina i lijekova. Iz naziva "nuces maoschatoe" ili orasi koji mirišu po mošusu, izvedena je i naša riječ muškatni oraščić.

Muškatni oraščić sadrži masna ulja, bjelančevina, škrob i eterična ulja. U kuhinji ga se upotrebljava mljevenog, a svoju aromu najbolje će jelu dati ako ga se svježeg nariba, i to pri kraju kuhanja. Muškatni oraščić je u pravilu mirodijski začin široke upotrebe. Izuzetan začin je za dijetalna jela, a dobro ga podnose bolesnici sa smetnjama na želucu i jetri, što ga čini prihvatljivim naročito ako se radi o neslanoj dijeti.

Muškatni oraščić upotrebljava se za začinjenje juha, naročito krem juha, mesnih juha i jela od mesa, za valjuške, pire krumpir, salate od krumpira i graha te kao začin voćnim salatama i raznim slasticama budući da je slatkastog okusa. Ipak ga se, uz sve njegove vrijednosti, treba koristiti oprezno i u malim količinama, što znači držeći ga iznad jela dva do tri puta zastrugati po ribežu. Name, prekomjerno uživanje muškatovog oraščića može dovesti do delirija, a poznato je da ga narkomani u mnogim zemalja upotrebljavaju kao nadomjestak hašiša, čak se i svjetska zdravstvena organizacija bavi mišlju da taj tradicionalni začin proglasi narkotikom. Ipak njegov osebujan okus zaslužio je mjesto u našim kuhinjama.

 

Muškatni cvijet

Muškatni cvijet već svojim imenom podsjeća na cvijet, međutim to je osušena sjemenska ovojnica muškatnog oraščića. Muškni je prah obavijen mesnatim usplođem nalik na kruškicu ispod kojeg je ovojnica sjemena jarko crvene boje koja je obavijena oko muškatnog oraha. Muškatni cvijet nakon sušenja poprima narančastu do žućkastosmeđu boju. Ugodno miriše, a okus joj je slabo gorkast, pikantan i žarkoaromatičan, nešto nježniji od muškatnog oraščića.

U prodaji se nalazi pod nazivom "macis".

Koliko je još u 13. st. bio cijenjen muškatni cvijet, tj. ovojnica sjemena, najbolje govori cijena. Za pola kilograma začina plaćalo se "tri ovce i pola teleta" prema zapisima iz 1248. godine.

Berba muškata počinje kada debelo mesnato usplođe stane pucati. To se usplođe mora oprezno odstraniti kako se crvenu sjemensku ovojnicu ne bi oštetilo. Sjemensku se ovojnicu pažljivo skida rukom i suši na plitkim bambusovim tanjurima. Za vrijeme sušenja s vremena na vrijeme poškropi ih se slanom vodom.

U kulinarstvu se muškatni cvijet koristi sušen u komadu ili njen žućkasto crvenkasti prah. Dodaje se kao nježan začin za sitne kolače, medenjake, mesnate juhe, a često je dodatak u izradi kobasičarskih proizvoda. Komadići muškatnog cvijeta dodani jelu vade se iz jela prije iznošenja na stol.

Da muškatni cvijet ne bi gubio na aromi valja ga držati kao i većinu drugih egzotičnih začina u dobro zatvorenim posudama. 

  isprintaj članak