Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Svaki peti rimski car rođen je u Srbiji
Jeste li znali da je od 18 rimskih careva, svaki peti rođen na području današnje Republike Srbije? ...
Kada krenemo hvalisavo pričati o tisuću otoka...
I sada zamislite izraz lica prosječnog Šveđanina kad mu neki naši veliki turistički stručnjaci, koji većinom nikada u životu nisu ni ljetovali u inozemstvu, kre ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Epski glazbeni dvoboj Filharmonije i Rock Banda 15. ožujka samo u Off ciklusu!
Objavljeno: 26.02.2019. 13:08  
Musorgski Rocks za sve klasičare, kao i za sve rockere - 15. ožujka u dvorani Lisinski!
Musorgski Rocks za sve klasičare, kao i za sve rockere - 15. ožujka u dvorani Lisinski!
  • Musorgski Rocks za sve klasičare, kao i za sve rockere - 15. ožujka u dvorani Lisinski!

David Danzmayr, dirigent

Za dvadesetak dana, 15. ožujka, na najnovijem koncertu Off ciklusa Zagrebačke filharmonije, očekuje nas nešto što se ne viđa svaki dan. Jer kada te večeri najbolji zagrebački klasičari stanu na "bojno polje" nasuprot vrhunskih rockera, pozornica dvorane Lisinski pretvorit će se u pravi glazbeni ring. - A glazbeni dvoboj moći će početi!

Prvo će klasičari izvesti stavak iz suite Slike s izložbe, a onda će rockeri predstaviti svoju verziju toga istog stavka. Potom će se u Promenadi klasičarima pridružiti rockeri, pa će se onda klasičarima i rockerima pridružiti solo klavir, a klasičarima zatim udaraljkaši... I tako redom, u svim kombinacijama koje možete zamisliti - sve do veličanstvenog finala i Velikih vrata Kijeva!

Da će to biti prava eksplozija glazbe jamči Zagrebačka filharmonija pod vodstvom njezina šefa - dirigenta Davida Danzmayra, ali i rock band koji se sastoji od vrhunskih instrumentalista kao što su Matija Moslavac, Berislav Arlavi, Boris Novak i Renato Palatinuš. 

Kako bi ova ni po čemu svakodnevna izvedba bila još veličanstvenija, filharmoničarima i rockerima na pozornici pridružit će se i naš prvorazredni klasični pijanist Filip Fak, ali i ekipa udaraljkaša iz Orkestra Dobre vibracije. Aranžmane za rock band priredio je Marin Rabadan.

Za ovaj "epski glazbeni dvoboj" odabrano je remekdjelo "najvećeg rockera među klasičarima" - kontroverznog ruskog skladatelja Modesta Petroviča Musorgskog - djelo koje obožavaju klasičari, ali ga zbog brojnih obrada vole i ljubitelji popa (Michael Jackson), rockeri (Emerson, Lake and Palmer), elektroničari (Tomita, Tangerine Dream) i metalci (Mekong Delta, Armored Saint).

Pitate li se tko će na kraju izaći kao pobjednik, odgovor je jasan: Svi vi koji ćete u petak 15. ožujka isključiti probleme, a uključiti - dobru glazbu!

  isprintaj članak