Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Filmske poslastice iz Beča
Kada vi ne možete u Beč, tada Beč dolazi k vama! Donosimo vam pregled najboljih filmova snimljenih u njemu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Sve jača društvena odgovornost muzeja kroz izdavačku djelatnost
Objavljeno: 08.11.2019. 11:48  
Muzeji na Interliberu – izložbena promocija recentnog muzejskog izdavaštva
Muzeji na Interliberu – izložbena promocija recentnog muzejskog izdavaštva

Od 12. do 17. studenoga na Inteliberu - najvećem i najomiljenijem sajmu knjiga u Hrvatskoj, koji će biti održan od 12. do 17. studenoga, bit e izložena najnovija muzejska izdanja na Izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija u organizaciji Muzejskoga dokumentacijskog centra.

Izložba, koja će biti održana 38. uzastopnu godinu, nastavlja predstavljanje aktualnog muzejskog izdavaštva u Hrvatskoj nastojeći približiti teme kojima su se hrvatski muzeji i galerije bavili u minuloj godini. Kao važan dio muzejske djelatnosti muzejsko izdavaštvo, kroz pisanu riječ i slikovnim reprodukcijama, približava čitateljima raznovrsne poglede na domaću i inozemnu baštinu kulture.

Na policama MDC-ove Izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija bit će 692 nove tiskane i elektroničke publikacije u izdanju 116 muzeja i galerija. Uz publikacije muzeji i galerije izdali su i 285 plakata te promidžbeni materijal poput razglednica, kalendara i letaka.

Tako će se među izlošcima ovogodišnje izložbe moći pronaći publikacije posvećene borbi Međimuraca u oslobađanju od mađarske vlasti ili d'Annunzijeve okupacije Rijeke prije stotinu godina. Za one koji se žele odmaknuti od teških povijesnih tema tu su izložbeni katalozi i monografije na temu tradicijskih obrta i običaja koji predstavljaju bogatu povijest hrvatske čipke, tradiciju ukrašavanja tikvica u Slavoniji ili bude nostalgiju podsjećajući na igračke iz djetinjstva. Glazbena baština, od rock and rolla do bećarca i tradicijskih svadbenih napjeva, zastupljena je u nekoliko publikacija, dok je prošlost i sadašnjost industrije prikazana kroz priče o nekada moćnim industrijskim središtima poput Siska i Varaždina.

Autorica izložbe mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić, u predgovoru kataloga ukazala je na sve jaču društvenu odgovornost muzeja koja se prepoznaje i u ovogodišnjoj izdavačkoj djelatnosti kroz obradu tema kao što su glad, recikliranje materijala, nezaposlenosti mladih osoba ili dostojanstveno starenja.

Uz izložbu su organizirana i popratna promotivna događanja na otvorenoj pozornici paviljona 6. Predstavit će se monografija Arhitektura franjevačkih crkava u Istri (Puli, Poreču i Pazinu) i na otocima Kvarnerskog zaljeva (Krku, Cresu, Rabu i Pagu) do kraja 16. stoljeća autora dr. sc. Damira Demonje koja po prvi puta objedinjuje cjeloviti korpus istraživanja franjevačkih crkava na području Istre i Kvarnerskog zaljeva, opsežan katalog Zbirka tradicijskih dječjih igračaka Etnografskoga muzeja u Zagrebu koji popisuje čak 1134 predmeta autorice dr. sc. Iris Biškupić-Bašić te jedinstvena knjiga s reprodukcijama slikovnih prikaza različitih sorti vinove loze autora Vinzenza i Conrada Kreuzera Zbirka ampelografskih upodobitev Vinzenza in Conrada Kreuzerja. Predstavit će se i nematerijalna baština Podravine nastupom tradicijskih vokalnih sastava, cimbalista i gastro kutkom s tradicionalnim podravskim slasticama. 


  isprintaj članak