Opasni osvježivači prostora
Istraživanja su pokazala da bezopasni limonin u dodiru s ozonom iz zraka stvara molekule opasnog formaldehida, poznatog uzročnika najtežih bolesti poput raka. ...
Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
Lignja kao specijalitet, sipa kao mamac
Objavljeno: 07.06.2017. 09:53  
Na lignje i sipe
Na lignje i sipe

Još kao mali, satima sam znao stajati na molu i gledati lignjolovce kako uporno zabacuju "iz ruke" pedesetak metara najlona s posebnom varalicom na kraju, naoružanom jednostrukim ili dvostrukim vjenčićem gusto poredanih oštrih udica. Uz ove na obali Zadra, oni u čamcima, otiskali su se nedaleko obale u potrazi za slasnim glavonošcima. Iako ih se lovi tijekom cijele godine, najbolja sezona lignjolova nekako je sada izraženija.

 

Napisao: Siniša Slavinić

 

Na "raketni pogon"

Lignja je među glavonošcima najbrojnija na cijelom Jadranu. Prepoznatljiva je po karakterističnom duguljastom tijelu s osam kraćih i dva duža kraka. Tijelo joj je svjetlosive boje, a duž njega, pod leđima se nalazi prozirna kost. Njene peraje su smještene duž tijela, a služe kao stabilizator. Njen "raketni pogon" odnosno sustav izbacivanja vode, omogućuje joj da pliva poput torpeda. Kada je u opasnosti ispušta crnilo. Na njega treba obratiti pozornost prilikom prihvaćanja lignje. Mnogi lignjolovci zato lignju ubace u čamac odnosno na tlo, prije negoli je uhvate rukom.

Lignja naraste i do tri kg težine, no lovi se daleko manje primjerke. Zbog njenog ukusnog mesa brojni su poklonici ovog lova.

Još uvijek je najviše love "iz ruke", no sve više i štapom i rolom. U oba slučaja koristi se samo jedna vrsta mamca - skosavica ili pušća. Neki je zovu i peškafondo. Prije su je naši lignjari sami izrađivali, a danas se razne tipove s fluorescentnim detaljima, pa čak i sa svjetlom koje treperi u varalici, može kupiti gotovo u svakoj trgovini ribolovne opreme. Od proizvođača poznati su japanski, korejski, a posljednjih godina sve više i kineski. Od poznatijih tu su tvrtka Yo Zuri i hrvatski DTD.

Ove varalice prepoznatljive su po jednom ili dva prstena jedne do druge nanizanih udica na koje se lignja zakvači svojim kracima. Po zabacivanju lignjarić se vodi laganim trzajima odnosno povlačenjem po dnu prema obali. Iz čamca, laganim vertikalnim podizanjem i spuštanjem. "Udar" lignje osjeti se tek kao lagano otežanje. Naravno, ovo je pojednostavljen prikaz tehnike lignjarenja. Samo vježbom i učenjem od majstora ovog zanata može se uloviti puno lignji. Ima onih koji su se izvještili u tome, što dokazuju i na natjecanjima u lignjolovu, kojih je posljednjih godina sve više.

Najbolje doba dana za lov na lignje je kasno navečer, noć i jutro.

 

Lignja kao specijalitet, sipa kao mamac

Dok se lignje lovi i kao ukusnu slasticu i kao mamac za ribolov, sipu se, prije svega, lovi kao izvanredan mamac za krupnu ribu.

Sipa je prepoznatljiva po svom spljoštenom tijelu i glavi s desetak pipaka. Tu je i njena "sipina kost". Mijenja boje i tako se kamuflira u opasnosti. Također ispušta crnilo (možda i obilnije nego lignja). Naraste do tri kg, a lovi je se gotovo identično kao i lignju. Isto je najbolje doba dana za lov noć i to bolje ljeti negoli u ostala doba godine. Kao i lignja, nastanjuje cijeli Jadran. 

  isprintaj članak