Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Svjetski dan tune - bitne vrste koja zaslužuje to priznanje
Ribolov tune na Tihom oceanu nedvojbeno najbolji i najodrživiji na svijetu ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Naprtnjača ne bi trebala težiti više od 25% vaše težine
Objavljeno: 06.06.2017. 10:58  
Na put s naprtnjačom (ruksakom)
Na put s naprtnjačom (ruksakom)

Putovanje s naprtnjačom može biti odličan način za doživljaj prirode kao i nepristupačnih područja. No, kako bi prvi pokušaj završio bez većih poteškoća slijedite sljedeće savjete.

• Proučite kartu ili vodič kako biste upoznali područje koje ćete propješačiti kako biste odredili koliko će vam vremena za određeni pravac biti potrebno. Upišite malo više vremena kako biste uračunali i nepredviđene zapreke.

• Obavezne nabavite dozvole i rezervirajte mjesto u kampu unaprijed, te provjerite mjesne zakone kako biste izbjegli kazne. Upoznajte se s vremenskim prilikama u odredištu u koje putujete, a na put se odlučite u najpogodnije vrijeme. Uvijek budite spremni i za najgore vremenske prilike.

• Ukoliko putujute zimi ne zaboravite da se i po hladnoći znojite. Obucite se slojevito te budite spremni na promjene uvjeta i temperatura na visinama te uvečer. Izbjegavajte traper ili pamučnu odjeću. Obucite odjeću od polipropilena, vune ili drugih materijala koji dišu i brzo se suše.

• Obavezno spakirajte i opremu za kišu (kabanica, kišobran, gumene čizme i sl.)

• Upoznajte se s opremom prije polaska. Naučite složiti šator, koristiti se plinskim kuhalom, grijačem. Razmislite o tome što možete nositi i koliko daleko a da se ne napregnete. Naprtnjača ne bi trebala težiti više od 25% vaše težine, stoga ponesite samo ono što trebate.

• Pažljivo isplanirajte obroke. Dnevno ćete trebati unijeti 3.200 do 3.800 kalorija, a hrana koju ćete jesti treba biti bogata ugljikohidratima, proteinima i mastima, kao što su maslac od kikirikija, zobena kaša, sušeno voće i sl. Zajutrak neka bude obilan i ne zaboravite na međuobroke (doručak i užinu).

• Obratite pozornost na smještaj izvora vode i uvijek imajte pune boce, u slučaju da je sljedeći izvor dalje nego što ste očekivali. Ne zavaravajte se niskim temperaturama zraka ili činjenicom da ne osjećate žeđ. Tijjelo brzo gubi tekućinu znojenjem što može završiti dehidracijom.

• Slušajte svoje tijelo. Ukoliko je potrebno, uzimajte češće stanke zbog odmora i tekućine. Ovisno o terenu i temperaturi, možda ćete se morati zaustaviti svakih dvadesetak minuta ili pola sata. Za vrućih dana ponesite vlažni ručnik kako biste rashladili vrat i lice. I pazite na žuljeve!

• Večernji obrok skuhajte prije nego se smrači, a hranu spremite u vreću koju objesite na visoku granu kako biste je zaštitili od različitih divljih životinja.

• Obavezno sa sobom ponesite kutiju prve pomoći i prođite tečaj. Kopiju puta i mapu ostavite nekome kod kuće u slučaju da se nešto dogodi.

 

  isprintaj članak