Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
Ako već na početku otkrijete na što taj dan štuka juri - ne mijenjajte igrača
Objavljeno: 16.08.2011. 21:24  
Na štuku varalicom
Na štuku varalicom
Nesumnjivo je da je ribolov varalicom izrazito sportski način ribolova štuke, koji od ribolovca zahtijeva dobro poznavanje ribolovnog terena, poznavanje navika štuke, dobru kondiciju i odgovarajući odabir pribora.

Napisao i snimio: Siniša Slavinić

Za mnoge ribolovce, jesen i prvi mrazevi, znak su početka ribolova na najveću grabežljivicu nizinskih voda - štuku. Iako štuka “radi” cijele godine, pa se tako može uspješno loviti i u doba najvećeg obilja u vodi, kada ima hrane na pretek, nekako se kod ribiča uvriježilo da dolaskom hladnijih dana počinje “ona prava” sezona ribolova na štuku. I to, kako na kedera, živu ili mrtvu ribicu na postavu u čekajućem - statičnom ribolovu, tako i na varalicu, umjetne mamce u ribolovu u pokretu.
Nesumnjivo je da je ribolov varalicom izrazito sportski način ribolova štuke, koji od ribolovca zahtijeva dobro poznavanje ribolovnog terena, poznavanje navika štuke, dobru kondiciju i odgovarajući odabir pribora.

Štuku u ovo doba godine, s kraja jeseni i početkom zime, treba tražiti u dubljim dijelovima nizinskih rijeka, jezera, ribnjaka i kanala. Dakako, ne treba pri tom zaboraviti ni brojne mrtvice i stare rukavce naših najvećih rijeka, kao što su Drava, Sava i Dunav. Spomenimo odlične slavonsko-baranjske vode, a među njima Erdutski dunavac, staru Dravu u Bilju, staru belišćansku Dravu, staru Dravu u Bijelom Brdu, a ima ih, naravno, još dosta. Štuka osjeća dolazak zime i “posnih” dana, pa lijepe jesenske dane obilato koristi loveći drugu ribu. Zato, ako posluži vodostaj, ovi dani mogu itekako biti uspješni za blinkanje. I statistike dosadašnjih najulova potvrđuju da je ovo vrijeme najbolje za ulove kapitalnih štuka. Lanjska najveća štuka ulovljena u Hrvatskoj, ona od 11,25 kg (127 cm) Darka Puškarića iz Ogulina, ulovljena je na jezeru Sabljaci 22. 09. 2004. na varalicu Storm (silikonac). I druga po veličini, teška 11,18 kg (105 cm), ulov Gorana Merkaša iz sv. Križ Začretje u jezeru Zajarki kod Zaprešića, ulovljena je 30. 12. 2004. (ma kedera - klenić). Od 10 naj štuka 2004. Hrvatske čak ih je 8 ulovljeno u ovom dijelu godine (kraj rujna ili početak siječnja).

Za ribolov štuke varalicom najbolje je koristiti “jači” štap, dužine do 2,7 m (najbolje do 2,10 m), težine bacanja 40 do 80 grama, kompletiranu s rolom kapaciteta kalema 100 m najlona promjera 0,30 mm. Bržu, s prijenosom barem 1:5, s pouzdanom kočnicom. Najbolje je blinkati s najlonom promjera do 0,30 mm odnosno špagom promjera do 0,20 mm. Obvezno treba koristiti sajlicu, kako bi se onemogućilo da štuka svojim oštrim zubima pregrize najlon. To je pribor koji će itekako zadovoljiti većinu slučajeva blinka štuke. Uostalom, u prosjeku se najviše kod nas i blinkaju primjerci teški do 3 kg i manji.
Glede varalica u jesen i početkom zime na stajaćim vodama učinkoviti su leptiri (u veličinama od br. 3 do br. 5), a poslijepodne i u sumrak vobleri. Na tekućim i dubokim vodama (npr. podravskim šoder grabama), broj jedan varalice su razni silikonci (cijelog dana).

Na plitkim stajaćim vodama s gustom vegetacijom od voblera treba preferirati rapaline modele F11, F13, F18, J11, J13, H13, te Smithwick voblere (RD, DRB i DRC boja) dužine 12 i 15 cm. Na plitkim stajaćicama bez vegetacije dobri su rapalini suspending vobleri, poput već slavnog Tail Dancera, smithwickov Horizontal Suspending od 15 cm, a na dubokim stajaćicama vobleri tipa ABU Hi-Lo.
Od leptira na plitkim vodama ne prezajte koristiti ni jedan model veličine br. 4 ili 5. Prije svega koristite Mepps leptire Aglia i Aglia Long modele, Lusoxove modele ili IDRINE leptire tipa Standard.

U jesensko-zimskom blinku ne treba zaobići ni dobre stare žlice. Na dubljim vodama ili vodama gdje se traže daleki izbačaji, još uvijek se s velikim uspjehom koriste DAM Effzet žlice, dr. Heintz ili slične žlice domaće IDRE (Kupska ribica je dušu dala). U trgovinama ribičke opreme danas u Hrvatskoj postoji zbilja odlična ponuda varalica, što uvoznih, što domaćih. Tu se mogu spomenuti poljski Salmo vobleri, srpski Goldy i LAV-MD.

Tehnika blinkanja štuke u ovo doba godine također je specifična. Sporo, što sporije! Treba oponašati bolesnu ribicu i zato varalicu povlačiti sporo s mijenjanjem tempa povlačenja, pravca, kako bi se stvorila dodatna vibracija koja će izazvati štuku na napad. U pravilu, štuka će jurnuti na varalicu čim se pojavi u njenoj blizini.
Kako biste je lakše isprovocirali izblinkajte vodu s više različitih varalica. Eksperimentirajte! Krenite sa silikoncima (tako ćete ispitati dubinu vode i raspored prepreka). Nakon dvadesetak izbačaja, zamijenite silikonca leptirom, a poslije žlicom. Seriju bacanja od četrdesetak izbačaja završite voblerom. I tako, od mjesta do mjesta, budite uvjereni da ćete imati griz. Naravno, ako već na početku otkrijete na što taj dan štuka juri - ne mijenjajte igrača.

  isprintaj članak