Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Nije laka odluka nabaviti psa
Objavljeno: 28.04.2013. 21:02  
Nabava psa
Nabava psa

Pas je prije svega prijatelj koji nas kritizira, ne duri se (barem ne dugo) i uvijek je tu da nas tješi i voli.

 

Napisala: Marga Domes Čamagajevac, dr. vet. med.

 

Nije laka odluka nabaviti psa budući da se čovjek mora odlučiti o pasmini, veličini i vrsti psa, mužjaku ili ženki, ovisno o tome bude li boravio na otvorenom ili u stanu, odnosno kući i, na kraju, s rodovnicom ili bez. Pitanje je i vremena koje će se moći posvetiti kućnom ljubimcu. To je odgovoran korak za koji su potrebni zajednički dogovor i odluka. Svo vrijeme treba imati na umu da to nije igračka i kada jednom uđe u kuću da ga se mora prihvatiti i brinuti se o njemu, a ne odbaciti ga kao neželjeni višak.

 

Štene ili odrasli pas

Ako želite psa s “papirima”, odnosno rodovnicom, najbolje ga nabaviti kod nekog uzgajivača. Štene staro dva mjeseca je najbolji izbor jer je to vrijeme odvajanja od majke u prirodi. Ukoliko nemate vremena za odgoj šteneta onda nabavite psa starog pet ili šest mjeseci budući da je već društveno i ima razvijene higijenske navike.

Ukoliko se odlučite udomiti psa iz azila za napuštene životinje učinit ćete dobro djelo, a taj će vam pas uvijek biti zahvalan i privržen. Bolje je uzeti već odraslog psa jer su mladi skloni bolestima što može stvarati dosta poteškoća.

 

Za stan ili kuću

Za boravak u stanu bolje je izabrati manje pasmine koje se manje linjaju. Od malena ga treba učiti kućnom redu, odnosno što i gdje smiju raditi, u kojim prostorima smiju boraviti i da ne smiju lajati. Potrebno ih je voditi najmanje tri puta dnevno u šetnju radi obavljanja nužde. Posebno je važno da ne hodaju puno po stepenicama već da se naviknu na dizalo. U protivnom ih je poželjno nositi. Pas ni u kom slučaju ne smije cijeli dan biti sam, a posebno ako ima sklonost lajanju ili zavijanju budući da će uznemiravati druge stanare.

Ukoliko je pas nabavljen za kuću treba mu osigurati njegov dio dvorišta u kojem će imati kućicu. Ipak mu treba dozvoliti da povremeno uđe u kuću pri čemu treba voditi računa da će štene napraviti i neku štetu: iskopati koju rupu, izgristi papuču i slično. Posebno treba paziti da ne dođe u dodir s otrovnim biljem o kojem smo pisali u prošlom broju (bršljan, oleander, fikus i sl.).

Tko misli psa staviti na lanac bolje mu je nabaviti alarm!

 

Mali, srednji ili veliki pas

Starijim osobama i djeci ne valja nabaviti velikog ili temperamentnog psa. Veličinu psa određuje i veličina vašeg automobila.

 

Mužjak ili ženka

Valja zapamtiti da su mužjaci veći i snažniji, žele vladati, slabije su poslušni i ponekad odskitaju od kuće.

Ženke su manjeg rasta, lakše se njima vlada, privrženije su i osjećajnije.

 

Vrijeme za psa

Psa preporučamo samo ljudima koji imaju dovoljno vrmena za bavljenje njima što podrazumijeva dnevne šetnje, ovisno o tome gdje pas boravi, pa sve do redovitog češljanja ovisno o pasmini.

 

Dijete i pas

Bez obzira na navaljivanje djeteta dobro promislite hoćete li mu ga nabaviti. Prvo odmjerite je li riječ o hiru ili djetetovoj stvarnoj želji. Ono mora biti odgovorno, mora shvaćati da pas igračka već živo biće koje se odbacuje. A za to su sposobna djeca tek s osam ili deset godina starosti. Budući da se ni u tim godinama nisu u stanju samostalno brinuti o psu treba ih stalno nadgledati i usmjeravati.

Prije nabave psa treba provjeriti nije li dijete alergično na pseću dlaku. Važno je znati da djetetov strah od psa ili životinja nećete izliječiti nabavom psa!

 

Starije osobe i pas

Odlaskom u mirovinu ili smrću supružnika mnoge starije osobe žele nabaviti kućnog ljubimca. Pas je vrlo omiljen, ali treba voditi računa pri odabiru pasmine. Ni u kom slučaju nisu preporučljivi veliki i jaki psi, previše temperamentni i radni psi. Veličina ovidi o prostoru u kojem će živjeti.

Pas je za starije osobe dobar odabir budući da im pravi društvo, pruža radost, a uz to vlasnike prisiljava na kretanje.

 

Izdaci

Troškovi oko psa nisu zanemarivi. U njih spadaju zaštitna cijepljenja, sredstva protiv ekto- i endoparazita, mikročip i cijepljenje protiv bjesnoće koji su zakonska obaveza, hranu razne posude, podvodac, igračke, pribor za češljanje i četkanje, te posjete veterinaru.

 

  isprintaj članak