Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Za one koji brinu o zdravlju (podaci)
Objavljeno: 28.02.2018. 09:49  
Nabujak od crnog korijena
Nabujak od crnog korijena

Nabujak od crnog korijena

 

Potrebno je:

1 kg crnih korijena

mješavina od mlijeka, vode i octa za taloženje

puno slane vode (pomiješane s 1 jušnom žlicom octa)

1 kg lista špinata (očišćenog)

maslac za lim

2 jušne žlice nasjeckanih pistacia

komadići maslaca za posipavanje 

 

Preljev:

200 g sirnog namaza crème fraîche

2 žumanjka

1 jaje

125 ml suhog bijelog vina

100 g naribanog ementalera

malo naribane korice naranče

sol

papar

naribani muškatni oraščić 

 

Priprema:

Crno korijenje oprati i ostrugati pod tekućom vodom. Guliti ih od debljeg dijela prema tanjem (najbolje raditi u gumenim rukavicama jer je sok korijena ljepljiv). Oguljene narezati na 5 cm duge komadiće i odmah staviti u mješavinu mlijeko-voda-ocat kako bi ostali bijele boje. Tada ih kuhati u puno slane vode (s malo octa) oko 20 minuta.

Listove špinata jednu minutu blanširati u kipućoj slanoj vodi, zatim dobro ocijediti kroz cjediljku.

 

Za preljev pomiješati sirni namaz sa žumanjcima, jajetom, vinom, ementalerom, korom naranče, solju, paprom i muškatnim oraščićem.   

Crne korijene pomiješati sa špinatom, staviti u maslacem namazanu duboku posudu, preliti s preljevom, posipati pistacijama i komadićima maslaca i sve zajedno peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 30 minuta.  

 

Svi podaci o količini se odnose na 4 osobe. 

 

Za one koji brinu o zdravlju*:

558 kcal/2 334 kJ; 44 g masnoća; 12 g balastnih tvari; 278 mg kolesterola

Kod visokog tlaka: 4 g kuhinjske soli; 22 g bjelančevina

Za dijabetičare: 10 g ugljikohidrata; 0,8 BE

 

•          (Navedene vrijednosti odgovaraju 1 obroku s prilogom. BE: ovdje se radi o krušnim jedinicama koje se mogu izračunati.)

  isprintaj članak