Ljudi koji jedu zdravo bace najviše hrane
Trebate se naučiti mudrom kupovanju samo potrebne količine hrane, pripremanju hrane i razlikovanju od oštećene, ali još uvijek jestive hrane, i stvarno pokvaren ...
Libija, Gadafi, Tito i Jugoslavija
Jeste li znali da je Tito bio prvi državnik iz nearapskog svijeta koji je posjetio Libiju i da se njegova slika nalazila u svim Gadafijevim rezidencijama? ...
Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Za one koji brinu o zdravlju (podaci)
Objavljeno: 28.02.2018. 09:49  
Nabujak od crnog korijena
Nabujak od crnog korijena

Nabujak od crnog korijena

 

Potrebno je:

1 kg crnih korijena

mješavina od mlijeka, vode i octa za taloženje

puno slane vode (pomiješane s 1 jušnom žlicom octa)

1 kg lista špinata (očišćenog)

maslac za lim

2 jušne žlice nasjeckanih pistacia

komadići maslaca za posipavanje 

 

Preljev:

200 g sirnog namaza crème fraîche

2 žumanjka

1 jaje

125 ml suhog bijelog vina

100 g naribanog ementalera

malo naribane korice naranče

sol

papar

naribani muškatni oraščić 

 

Priprema:

Crno korijenje oprati i ostrugati pod tekućom vodom. Guliti ih od debljeg dijela prema tanjem (najbolje raditi u gumenim rukavicama jer je sok korijena ljepljiv). Oguljene narezati na 5 cm duge komadiće i odmah staviti u mješavinu mlijeko-voda-ocat kako bi ostali bijele boje. Tada ih kuhati u puno slane vode (s malo octa) oko 20 minuta.

Listove špinata jednu minutu blanširati u kipućoj slanoj vodi, zatim dobro ocijediti kroz cjediljku.

 

Za preljev pomiješati sirni namaz sa žumanjcima, jajetom, vinom, ementalerom, korom naranče, solju, paprom i muškatnim oraščićem.   

Crne korijene pomiješati sa špinatom, staviti u maslacem namazanu duboku posudu, preliti s preljevom, posipati pistacijama i komadićima maslaca i sve zajedno peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 30 minuta.  

 

Svi podaci o količini se odnose na 4 osobe. 

 

Za one koji brinu o zdravlju*:

558 kcal/2 334 kJ; 44 g masnoća; 12 g balastnih tvari; 278 mg kolesterola

Kod visokog tlaka: 4 g kuhinjske soli; 22 g bjelančevina

Za dijabetičare: 10 g ugljikohidrata; 0,8 BE

 

•          (Navedene vrijednosti odgovaraju 1 obroku s prilogom. BE: ovdje se radi o krušnim jedinicama koje se mogu izračunati.)

  isprintaj članak