Ljudi koji jedu zdravo bace najviše hrane
Trebate se naučiti mudrom kupovanju samo potrebne količine hrane, pripremanju hrane i razlikovanju od oštećene, ali još uvijek jestive hrane, i stvarno pokvaren ...
Libija, Gadafi, Tito i Jugoslavija
Jeste li znali da je Tito bio prvi državnik iz nearapskog svijeta koji je posjetio Libiju i da se njegova slika nalazila u svim Gadafijevim rezidencijama? ...
Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Šalica kave bi ovdje mogla biti najbolji izbor i čak nadmašiti vino
Objavljeno: 16.09.2014. 15:38  
Nabujak od palačinki sa svježim sirom i preljevom od maline ili vanilije
Nabujak od palačinki sa svježim sirom  i preljevom od maline ili vanilije

Nabujak od palačinki sa svježim sirom

6 obroka, priprema sat vremena (za duboko smrzavanje palačinki sa sirom približno 3 sata)   

 

Potrebno za palačinke: 

100 g glatkog brašna 

180 ml mlijeka 

2 jaja 

 

Nadjev: 

100 g svježeg sira  (20% ml. masti) 

30 g kristalnog šećera 

1 žumanjak 

sok i naribana korica jednog malog limuna 

5 g praha pudinga od vanilije  (1 vrhom puna čajna žličica) 

1 jušna žlica maslaca (rastopljenog) 

 

Za nabujak:

1/2 korice mahune vanilije 

3 jaja 

200 g svježeg sira (s 20 % ml. masti) 

1 limun (netretiran) 

60 g kristalnog šećera

sol, ulje, maslac, maline, kristalni šećer, šećer u prahu  

 

Priprema:

1.         Umutiti brašno s mlijekom i prstohvatom soli te dodati jaja. Tijesto ostaviti 15 minuta mirovati, a nakon toga na malo ulja ispeći 5-6 palačinki. Palačinke ohladiti.

2.         Za nadjev, pjenasto izraditi svježi sir sa šećerom, žumanjkom, sokom limuna, naribanom koricom limuna i prahom pudinga od vanilije. U to umiješati ohlađeni rastopljeni maslac.

3.         Palačinke nadjenuti, čvrsto zarolati i staviti u prozirnu foliju. Zarolane palačinke 3 sata staviti u zamrzivač.

4.         Kalupe za nabujak (sadržaja 150 ml) namazati maslacem i posipati šećerom. Pećnicu zagrijati na 180 º C. Duboku tepsiju staviti u pećnicu na srednju rešetku i napuniti do pola kipućom vodom.

5.         Zarolane palačinke narezati na cca. 3 mm debele kolutiće. Stijenku i dno kalupa obložiti kolutićima palačinki.

6.         Za nabujak naribati koricu vanilije. Pjenasto izraditi svježi sir sa žumanjcima, naribanom koricom vanilije i naribanom koricom limuna. Bjelanjke sa šećerom izraditi u čvrsti snijeg i dodati u smjesu. Smjesu uliti u kalupe. Kalupe staviti u vodenu kupelj i peći u pećnici 20 minuta.

7.         U međuvremenu izraditi preljev od vanilije i malina i poslužiti u tanjure na način da se napravi zanimljivi ukras kao na slici. Nabujke pažljivo istresti iz kalupa, okrenuti ih i namjestiti na preljev u tanjuru. Nabujak ukrasiti malinama i posipati šećerom u prahu.

__________________  

Hranjiva vrijednost po obroku

367 kcl; 16,6 g bjelančevina; 16,5 g masti; 36,8 g ugljikohidrata; 2,8 jedinica (BE); 254 mg kolesterola.  

 


Preljev od vanilije  

6 obroka; priprema 30 minuta 

 

Potrebno:

1/2 mahune vanilije

125 ml mlijeka 

125 ml slatkog vrhnja 

4 žumanjka 

40 g kristal šećera  

 

Priprema:

Naribati mahunu vanilije. Mlijeko pomiješati sa slatkim vrhnjem, dodati naribanu koru vanilije i zakuhati.U posebnoj posudi pjenasto izraditi žumanjke sa šećerom, dodati u vruću mješavinu mlijeka i kuhati na vodenoj pari dok ne nastane gusta krema. Preljev procijediti kroz cjediljku i ostaviti da se ohladi.

__________________ 

Hranjiva vrijednost po obroku

160 kcal; 3,1 g bjelančevina; 12,6 g masti; 8,6 g ugljikohidrata;

0,75 jedinica (BE); 188 mg kolesterola

 

 

Preljev od maline  

6 obroka, priprema 10 minuta  

 

300 g malina   

45 g šećera u prahu  

 

Probrati maline, pomiješati ih sa šećerom pa štapnim mikserom izraditi pire bez grudica. Preljev od malina protisnuti kroz gustu cjediljku.

____________________________ 

Hranjiva vrijednost po obroku

31 kcal; 0,4 g bjelančevina; 0 g masti; 6,6 g ugljikohidrata;

0,5 jedinica (BE); 0 mg kolesterola  

 

 

Savjet za izbor pića 

Šalica kave bi ovdje mogla biti najbolji izbor i čak nadmašiti vino. Međutim, tome bi se moglo doskočiti čašom pjenušca ili šampanjca kao također i izborom vina kao što su rizling ili Chardonnay.

 

  isprintaj članak