Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Šalica kave bi ovdje mogla biti najbolji izbor i čak nadmašiti vino
Objavljeno: 16.09.2014. 15:38  
Nabujak od palačinki sa svježim sirom i preljevom od maline ili vanilije
Nabujak od palačinki sa svježim sirom  i preljevom od maline ili vanilije

Nabujak od palačinki sa svježim sirom

6 obroka, priprema sat vremena (za duboko smrzavanje palačinki sa sirom približno 3 sata)   

 

Potrebno za palačinke: 

100 g glatkog brašna 

180 ml mlijeka 

2 jaja 

 

Nadjev: 

100 g svježeg sira  (20% ml. masti) 

30 g kristalnog šećera 

1 žumanjak 

sok i naribana korica jednog malog limuna 

5 g praha pudinga od vanilije  (1 vrhom puna čajna žličica) 

1 jušna žlica maslaca (rastopljenog) 

 

Za nabujak:

1/2 korice mahune vanilije 

3 jaja 

200 g svježeg sira (s 20 % ml. masti) 

1 limun (netretiran) 

60 g kristalnog šećera

sol, ulje, maslac, maline, kristalni šećer, šećer u prahu  

 

Priprema:

1.         Umutiti brašno s mlijekom i prstohvatom soli te dodati jaja. Tijesto ostaviti 15 minuta mirovati, a nakon toga na malo ulja ispeći 5-6 palačinki. Palačinke ohladiti.

2.         Za nadjev, pjenasto izraditi svježi sir sa šećerom, žumanjkom, sokom limuna, naribanom koricom limuna i prahom pudinga od vanilije. U to umiješati ohlađeni rastopljeni maslac.

3.         Palačinke nadjenuti, čvrsto zarolati i staviti u prozirnu foliju. Zarolane palačinke 3 sata staviti u zamrzivač.

4.         Kalupe za nabujak (sadržaja 150 ml) namazati maslacem i posipati šećerom. Pećnicu zagrijati na 180 º C. Duboku tepsiju staviti u pećnicu na srednju rešetku i napuniti do pola kipućom vodom.

5.         Zarolane palačinke narezati na cca. 3 mm debele kolutiće. Stijenku i dno kalupa obložiti kolutićima palačinki.

6.         Za nabujak naribati koricu vanilije. Pjenasto izraditi svježi sir sa žumanjcima, naribanom koricom vanilije i naribanom koricom limuna. Bjelanjke sa šećerom izraditi u čvrsti snijeg i dodati u smjesu. Smjesu uliti u kalupe. Kalupe staviti u vodenu kupelj i peći u pećnici 20 minuta.

7.         U međuvremenu izraditi preljev od vanilije i malina i poslužiti u tanjure na način da se napravi zanimljivi ukras kao na slici. Nabujke pažljivo istresti iz kalupa, okrenuti ih i namjestiti na preljev u tanjuru. Nabujak ukrasiti malinama i posipati šećerom u prahu.

__________________  

Hranjiva vrijednost po obroku

367 kcl; 16,6 g bjelančevina; 16,5 g masti; 36,8 g ugljikohidrata; 2,8 jedinica (BE); 254 mg kolesterola.  

 


Preljev od vanilije  

6 obroka; priprema 30 minuta 

 

Potrebno:

1/2 mahune vanilije

125 ml mlijeka 

125 ml slatkog vrhnja 

4 žumanjka 

40 g kristal šećera  

 

Priprema:

Naribati mahunu vanilije. Mlijeko pomiješati sa slatkim vrhnjem, dodati naribanu koru vanilije i zakuhati.U posebnoj posudi pjenasto izraditi žumanjke sa šećerom, dodati u vruću mješavinu mlijeka i kuhati na vodenoj pari dok ne nastane gusta krema. Preljev procijediti kroz cjediljku i ostaviti da se ohladi.

__________________ 

Hranjiva vrijednost po obroku

160 kcal; 3,1 g bjelančevina; 12,6 g masti; 8,6 g ugljikohidrata;

0,75 jedinica (BE); 188 mg kolesterola

 

 

Preljev od maline  

6 obroka, priprema 10 minuta  

 

300 g malina   

45 g šećera u prahu  

 

Probrati maline, pomiješati ih sa šećerom pa štapnim mikserom izraditi pire bez grudica. Preljev od malina protisnuti kroz gustu cjediljku.

____________________________ 

Hranjiva vrijednost po obroku

31 kcal; 0,4 g bjelančevina; 0 g masti; 6,6 g ugljikohidrata;

0,5 jedinica (BE); 0 mg kolesterola  

 

 

Savjet za izbor pića 

Šalica kave bi ovdje mogla biti najbolji izbor i čak nadmašiti vino. Međutim, tome bi se moglo doskočiti čašom pjenušca ili šampanjca kao također i izborom vina kao što su rizling ili Chardonnay.

 

  isprintaj članak