Kruh
Za Abrahama Židovi još nisu znali peći u kiselo umiješani kruh, ali ga već Mosije spominje u svom zakonodavstvu. ...
Dio kuhinja snižen za 40% i još nude 20% u Lesnini XXXL
Dio ponude kuhinja trenutačno je sniženo čak 40%, a moguće je ostvariti i dodatnih 20% popusta. ...
Janjetina za prste polizati!
Otkrivamo tajne kakve ni bake ne znaju ...
Anketa


NALAZITE SE U
Pospite šećerom u prahu i poslužite s kompotom.
Objavljeno: 26.04.2019. 16:28  
Nabujak od riže na mlijeku s kompotom
Nabujak od riže na mlijeku s kompotom

Nabujak od riže na mlijeku s kompotom

 

1 obrok sadrži:

600 Kcal ili 2730 Kjoula

 

Sastojci za 5 obroka:

1 l mlijeko

18 dag riže okruglog zrna

2 žličice vanilin šećera

5 dag kristalnog šećera

8 jaja

 

Za kompot:

1 kg krušaka

¼ l bijelog vina

3 jušne žlice šećera

Maslac, šećer u prahu, štapić cimeta, korica limuna

 

Trajanje pripreme: 45 min.

 

Savjet:

Jaja možete razdvojiti. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano ga umiješati u tijesto. Pazite da snijeg ne bude prečvrst, jer onda se nabujak tijekom pečenja neće dići. Sigurnije i jednostavnije je da cijela jaja brzo umiješate (žumanjke i bjelanjke nemojte pomiješati u potpunosti). Tako će nabujak tijekom pečenja biti prozračan i rahao.

1. Prvo pripremite kompot: Kruške ogulite, prepolovite i očistite od koštica (najbolje s nožem za rezbarenje voća). Izrežite kruške u kriške. Prokuhajte bijelo vino, ¼ l vode, šećer, štapić cimeta i malo limunove korice. Dodajte kruške i kuhajte dok kruške ne omekšaju. Skinite lonac s vatre i čekajte da se ohladi. Dodatno u kompot možete umiješati brusnice i grožđe. 

2. Mlijeko i vanilin šećer prokuhajte. Dodajte rižu, kuhajte dok ne omekša i ostavite da se ohladi. Razdvojite jaja. Žumanjke dodajte u rižu. Bjelanjke s kristalnim šećerom istucite u srednje čvrsti snijeg i pažljivo umiješajte u smjesu s rižom.

3. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Nabujak najbolje pripremite u dva ista koraka: u tavi zagrijte 2 jušne žlice maslaca. Smjesu s rižom ulijte do približno 3 cm visine u tavu. Smjesu ulijte ravnomjerno i pecite dok donja strana ne zaprimi zlatnožutu boju. Zatim okrenite nabujak (prije toga ga možete prepoloviti) te još kratko nastavite peći na vatri. Zatim tavu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite još približno 10 minuta. Najbolje je da nabujak s dvije vilice raskomadate u manje komade i ostavite na toplom mjestu. Za drugi dio nabujka slijedite iste korake. Pospite šećerom u prahu i poslužite s kompotom.

  isprintaj članak