Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Prvi strip na svijetu

Strip je pridonio nazivu "žuti tisak" za novine i časopise sa senzacionalističkim sadržajem. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Pospite šećerom u prahu i poslužite s kompotom.
Objavljeno: 26.04.2019. 16:28  
Nabujak od riže na mlijeku s kompotom
Nabujak od riže na mlijeku s kompotom

Nabujak od riže na mlijeku s kompotom

 

1 obrok sadrži:

600 Kcal ili 2730 Kjoula

 

Sastojci za 5 obroka:

1 l mlijeko

18 dag riže okruglog zrna

2 žličice vanilin šećera

5 dag kristalnog šećera

8 jaja

 

Za kompot:

1 kg krušaka

¼ l bijelog vina

3 jušne žlice šećera

Maslac, šećer u prahu, štapić cimeta, korica limuna

 

Trajanje pripreme: 45 min.

 

Savjet:

Jaja možete razdvojiti. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano ga umiješati u tijesto. Pazite da snijeg ne bude prečvrst, jer onda se nabujak tijekom pečenja neće dići. Sigurnije i jednostavnije je da cijela jaja brzo umiješate (žumanjke i bjelanjke nemojte pomiješati u potpunosti). Tako će nabujak tijekom pečenja biti prozračan i rahao.

1. Prvo pripremite kompot: Kruške ogulite, prepolovite i očistite od koštica (najbolje s nožem za rezbarenje voća). Izrežite kruške u kriške. Prokuhajte bijelo vino, ¼ l vode, šećer, štapić cimeta i malo limunove korice. Dodajte kruške i kuhajte dok kruške ne omekšaju. Skinite lonac s vatre i čekajte da se ohladi. Dodatno u kompot možete umiješati brusnice i grožđe. 

2. Mlijeko i vanilin šećer prokuhajte. Dodajte rižu, kuhajte dok ne omekša i ostavite da se ohladi. Razdvojite jaja. Žumanjke dodajte u rižu. Bjelanjke s kristalnim šećerom istucite u srednje čvrsti snijeg i pažljivo umiješajte u smjesu s rižom.

3. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Nabujak najbolje pripremite u dva ista koraka: u tavi zagrijte 2 jušne žlice maslaca. Smjesu s rižom ulijte do približno 3 cm visine u tavu. Smjesu ulijte ravnomjerno i pecite dok donja strana ne zaprimi zlatnožutu boju. Zatim okrenite nabujak (prije toga ga možete prepoloviti) te još kratko nastavite peći na vatri. Zatim tavu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite još približno 10 minuta. Najbolje je da nabujak s dvije vilice raskomadate u manje komade i ostavite na toplom mjestu. Za drugi dio nabujka slijedite iste korake. Pospite šećerom u prahu i poslužite s kompotom.

  isprintaj članak