Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Kada se postave na slabijeg
Objavljeno: 16.01.2019. 11:00  
Nadnaravno biće zvano Hrvatica
Nadnaravno biće zvano Hrvatica

Varaždin

 

U jednu subotu popodne, oko 16 sati, otišao sam u varaždinski trgovački centar Supernova. Pred Intersparom me zaustavila mala Romkinja, stara nekih desetak godina, i zamolila da joj kupim nešto za jesti. Poveo sam je u Interspar da izabere što želi. Odlučila se za Poli parizer od nekih dvadesetak dekagrama i štrucu kruha od nekih pola kilograma. Kada smo krenuli prema blagajni ugledala je pakirane očišćene piliće i upitala bih li joj kupio jednog. Odgovorio sam da ne pretjeruje i nastavili smo prema blagajni. 

 

Napisao: Željko Marušić


Na putu sam je upitao ide li u školu na što je odgovorila: "Aha, ali striček danas je subota i danas nema škole!". Srce mi se "paralo" i poslao sam je (natrag) po tog piceka.

Nakon plaćanja krenula je ispred mene i zaustavila ju je prodavačica (poslovođa?) i goropadno joj nešto govorila. Pristupio sam pitajući u čemu je problem. Odgovorila je kako curicu upozorava da ne smije prositi pred njenim dućanom.

Žao mi je što joj nisam rekao da je ta curica taj tren kupac i da se prema njoj kao takvoj treba odnositi, ali sam rekao kako sigurno ne prosi iz vlastitog zadovoljstva već zbog potrebe. Uostalom, ukoliko je tu djevojčicu htjela zamoliti da ne prosi pred trgovinom, tada je trebala izaći i zamoliti je da to ne čini.

Toliko me to pogodilo da gotovo čitavu noć sa subote na nedjelju nisam spavao! Znači, ako je Romkinja ne smije prositi, ako je bjelkinja (nadnaravno biće zvano Hrvatica) može prositi i kopati po smeću?

 

A zašto sam to objavio na turističkom portalu?

Razlog je što sve, baš sve, čini turizam. Turizam je jednako ophođenje prema svima (noeovisno o rasi, spolu, izgledu, spolnom usmjerenju, novčanom stanju), kako ćemo biti odjeveni, počešljani, uređeni (uredne nas je ljepše vidjeti), hoćemo li pravilno hodati ulicom (uvijek s desne strane pločnika, s desne strane stubišta, desnom stranom prolaza, desnom stranom prostorima trgovačkih centara i sl.), pa sve do izbjegavanja psovki i ostalih ružnih riječi!

 

Turističku ponudu čine ljudi

Ovakav događaj mi je u sjećanju ostavio ružnu uspomenu na Varaždin (ali i na Interspar), u kojem se zaista susreću s problemima s Romima koji prose. No, kako je riječ o bogatim županijama – Varaždinskoj u kojoj se to dogodilo, i Međimurskoj – odakle dolazi većina Roma, ne vjerujem da ne postoji način da se taj problem riješi. 

Zašto ne ostvariti i turističku ponudu s posjetom romskim naseljima u kojima će biti prikazan njihov stvaran način života, a time ih potaknuti da pokažću svoja obrtnička i umjetnička umijeća, a neki i ponude izvornu hranu?!

 

A o jednoj dobroj ideju smo već i pisali. O tome više na: https://www.turistplus.hr/hr/hej_ljudi_prica_se_da_romi_kradu/3403/

 

 

  isprintaj članak