Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
"U životu sam izgradio mnoge stvari, ali meni je ovaj projekt najvažniji", rekao je Leonid Mikhelson novinarima
Objavljeno: 30.10.2019. 18:07  
Najbogatiji čovjek Rusije predstavio je novo moskovsko umjetničko središte
Najbogatiji čovjek Rusije predstavio je novo moskovsko umjetničko središte

Plinskiog tajkuna Leonida Mikhelsona obično se doživljava kao divljaka, a i česti je gost kod Putina, ali u utorak je najbogatiji čovjek Rusije trljao ruke pred kulturnim mnoštvom dok je predstavljao novo moskovsko umjetničko središte.

Mjesto GES-2 u središnjoj Moskvi, koje je platila Mikhelsonova zaklada VAC, smješteno je u stoljetnoj elektrani koja je s velikim pompom redizajnirana od strane talijanskog "starchitecta” Renza Piana. Ogromni prostor postavljen je za smještaj galerija, kafića i umjetničkih rezidencija, a svoja vrata trebao bi otvoriti u rujnu 2020., rekao je Mikhelson na konferenciji za novinare.

Milijarder je u ponedjeljak obišao mjesto nalik katedrali, u pratnji kćeri Viktorije i krhkog 82-godišnjeg Piana.

Na konferenciji za novinare, Renzo Piano je ispričao kako su, kada su njih dvojica prvi put vidjeli elektranu, rekli Mikhelsonu "da mora kupiti sve zgrade oko njih kako bi ih srušili i pustili da svjetlost preplavi mjesto", kao glavni zadatak u susjedstvu tik uz rijeku iz Kremlja. "I uspio je", rekao je Piano. "Vlasnik je dobar momak."

Smješteno uz rijeku Moskvu, mjesto održavanja čuva izvornu strukturu elektrane iz 1907. godine koja je Kremlj opskrbljivala strujom, a koja će sada na krovu imati solarne panele za potrošnju manje energije i šumu breza. 

Mikhelsonovo se bogatstvo procjenjuje na 27,3 milijarde američkih dolara, što je najveće u Rusiji, prema Forbesovoj ljestvici za 2019. godinu. Osnivač je i šef Novateka, najveće privatne plinske grupe u Rusiji, koja je trenutno pod američkim sankcijama, i dioničar petrokemijske tvrtke Sibur.

"U životu sam izgradio mnoge stvari, ali meni je ovaj projekt najvažniji", rekao je Leonid Mikhelson novinarima.

Zavidni kolekcionar umjetnosti, Mikhelson je sakupio djela vrijedna 200 milijuna dolara Francisca Bacona, Amedeja Modiglianija, Gerharda Richtera i drugih, koji će pronaći svoj put u GES-2.

Projekt je prvo opipljivo mjesto umjetnosti koje je izgradio Mikhelson, nakon sličnog suvrmenog prostora koji je u Moskvi sagradio Roman Abramovič.

 

Mnogi ruski milijarderi upravljaju dobrotvornim udruženjima koja se bave umjetnošću, daju znatan prilog zapadnim kulturnim institucijama ili podržavaju i kupuju umjetnička djela za ruske muzeje.

  isprintaj članak