Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
Jezero Velence je drugo prirodno jezero u Mađarskoj - po veličini
Objavljeno: 07.01.2021. 14:23  
Najbolja europska voda za ribolov smuđa
Najbolja europska voda za ribolov smuđa

Velence

U Agarsdu, naselju mađarskog gradića Gardony, ulice nose imena riba: som, deverika, šaran...

 

Napisao i slikao: Siniša Slavinić

U Agarsdu, naselju gradića Gardony, ulice nose imena riba: som, deverika, šaran... Nije ni čudo, sve vode prema jezeru Velence, drugom prirodnom jezeru u Mađarskoj prema veličini (2200 ha površine). Uz ova dva, jezero Velence okružuju još naselja Sukoro i Pakozd. Na lijepo uređenim obalama jezera svakodnevno se može vidjeti domaće ribolovce, ali i strance koji ovamo rado dolaze u potrazi za kapitalcima ili s obiteljima na odmor. 

Iako je manje poznato od jezera Balaton udaljenog osamdesetak kilometara, Mađari su Velence također pretvorili u rivijeru. Na obalama su podignuti brojni hoteli, a plaže su dobro uređene s raznovrsnom ponudom od mogućnosti korištenja pedalina do odlične ponude u restoranima. Izgrađene su i lučice za manja plovila.

 

Bogatstvo vode i ribe

Od Zagreba do Velencea, smještenog 40 km južno od Budimpešte, može se stići za nekih tri i pol sata vožnje i to autocestom preko Goričana, pa uz Balaton, dijelom starom cestom, pa autocestom M7 koja preko Velence vodi prema Budimpešti.

Velence je jezero duboko metar do dva, romantičnog je izgleda s bujnim raslinjem, uglavnom trske koja se poput zidova otoka nalazi diljem jezera. Nekada je bilo u potpunosti zaraslo no prije 20 godina je opsežnim akcijama čišćenja i uređenja izvađeno 20 milijuna kubnih metara bilja. Velence slovi kao ptičji raj budući da je prirodni rezervat u kojem stalno ili povremeno boravi 28 ptičjih vrsta.

Zahvaljujući brizi Mađarskog ribolovnog saveza (MOHOZ), koje gospodari jezerom, svake godine se poribljuje tonama različitih vrsta ribe, a nadasve šarana i raznih vrsta grabežljivaca. Zahvaljujući odličnom gospodarenju Velence slovi kao najbolja europska voda za ribolov smuđa. Jezero je poznato i po ulovima krupnih smuđeva, deverike, bolena, linjaka, ali i soma, jegulje, babuške i bodorke. Upravo u Velenceu je 1994. godine ulovljen europski rekordni tolstolobik težak nevjerojatnih 58,50 kg, a 1980. godine amur težak 25,70 kg.

S južne strane jezera na kojoj su uglavnom smješteni hoteli, moguć je ribolov s obale, ali se bolji rezultati postižu iz čamaca koje se može iznajmiti. U Agardu u ulici Topart Mađarski ribolovni savez ima vlastiti objekt s mogućnošću smještaja i kupnje dnevnih dozvola.

 

Karika je zakon

Velence omogućuje ribolov gotovo svim tehnikama ribolova. Domaći ribolovci love dosta jednostavnim načinima. Obično love s dva ili tri teleskopska štapa dužine do 4 metra, težine izbačaja do 100 grama. Jedna udica se najčešće postavlja ispod olova ili hranilice i zabacuje se što dalje od obale. Kao signalizator griza koristi se široka lepeza jednostavnih napravica od običnih karika pa do s ampulicama svijetlećih visuljaka. Na veće role namata se najlon promjera od 0,30 do 0,35 mm, a kao mamac se postavlja cijela ili komadić ribice. Tako se čeka i love smuđ i jegulja. Na crve i gliste, ali s postavljenom hranilicom - oprugom koji se dobro obljepljuje smjesom za primamljivanje, čekaju se krupne deverike, babuške i šarani.

Od bijele ribe u njemu pliva nevjerojatno mnoštvo uklije. U vrijeme našeg lova na jezeru uklija je bila u mrijestu pa se u kamenju uz obalu mogla vidjeti nevjerojatna slika tisuće uklija u koje su se svako malo zalijetali smuđ, bolen i grgeč. Uz ukliju, od bijele ribe tu su još bodorka, babuška i deverika.

 

Smještaj

Na Velenceu je smještaj moguć u hotelima po cijeni od 30 do 100 eura za noćenje sa zajutarkomu dvokrevetnoj sobi ili u daleko jeftinijem privatnom smještaju. Kako je hrana u Mađarskoj jeftina, četveročlana ekipa se može odlično najesti za dvadesetak eura. Iako većinu jezero zanima radi ribolova ono je odlično odredište za godišnji odmor ili ljetovanje kada se mogu kombinirati kupanje i sunčanje s jutarnjim i večernjim ribolovom i uživanjem u gastronomskom blagu ovog dijela Mađarske oplemenjenim vrhunskim vinima.

  isprintaj članak