Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Rijetko se navode negativne činjenice o turističkim odredištima.
Objavljeno: 01.03.2012. 11:51  
Najbolje i najgore u Europi
Najbolje i najgore u Europi


Zanimljivo je kako se uvijek o o turističkim odredištima piše samo najbolje, a rijetko navode i negativne činjenice. Pogledajmo kako je Rick Stevens, kroz svoja putovanja, doživio jednu i drugu stranu Europe.

 

Počnimo od sumornog kutka Britanskog otočja, južne Škotske. Kraj je toliko dosadan da su Rimljani odlučili ovdje sagraditi Hadrijanov zid. Ovaj zid, blizu grada Haltwhistlea je daleko zanimljiviji negoli cijela okolica. Kao i Trg svetoga Marka u Veneciji i Napoleonov grob u Parizu, okuplja ljubitelje povijesti.

 

London, York, Bath i Edinburgh su najzanimljiviji gradovi u Britaniji. Belfast, Liverpool i Glasgow su dovoljno čudni da bi bili zanimljivi. Oxford sjaji uz Cambridge, a Stratford-upon-Avon je tek nešto veći od kuće legendarnog Shakespearea.

 

Zapadna obala Irske (poluotok Dingle), Nacionalni park Snowdonia i Lake District najljepše su prirodne regije Velike Britanije i Irske. Baruštine Yorka razočaraju gotove sve posjetitelje.

 

Njemački Berchtesgaden, irski Blarney Stone, španjolska Costa del Sol i francuska rivijera u srpnju i kolovozu su europske vrhunske turističke zamke. Suvenire koji vam se najviše ljepe za ruke možete pronaći ispred Kosog tornja u Pisi te u Lourdesu.

 

Posebnu pozornost treba usmjeriti na jugozapad Engleske koje je minsko polje turističkih zamki. Britanci su majstori kad se radi o bilo kakvoj turističkoj atrakciji. Neke od takvih zamki su: Devil’s Toenail (stijena koja izgleda kao što joj ime kaže: kao nokat na nozi), Land’s End (gdje se sve treba plaćati, samo plati, plati, plati), Clovelly (grad s jednosmjernim ulicama u kojima svi dućani prodaju isto). I dok dvorac Tintagel, poznat kao legendarno mjesto rođenja kralja Arthura, pruža uzbudljivu ruševinu koju šibaju vjetrovi i udara more, grad Tintagel nastoji što više iskoristiti legendu o kralju Arthuru koja bi im donijela bogatstvo. Postoji čak i pub nazvan Excali Bar.

 

Sognefjord je norveški najspektakularniji fjord. Geiranger fjord, u kojem je obavezno zaustavljanje krstarećih brodova, je razočaranje. Najdosadniju provinciju pruža Švedska, iako je najbolji srednjovjekovni dvorac Skandinavije upravo u švedskom gradu Kalmaru.

 

Zürich i Geneva, dva najveća švicarska grada, dijele nagradu grada „gdje bih volio živjeti, ali koje ne želim posjetiti“. I jedan i drugi su smješteni na obali jezera. Slavni su, ali je ime uvijek loš razlog za posjet. Ako želite vidjeti pravi švicarski grad, odaberite Bern ili Luzern. Naravno, skoro je kriminalno djelo boraviti u Švicarskoj, a ne otići barem na jedan dan u Alpe.

 

Bordeaux mora značiti „dosada“ na nekom starom jeziku. Kad bi mi ponudili besplatan posjet ovom gradu, ostao bih kod kuće i čistio hladnjak. Naravno, posjećuje se radi vina, ali vinska okolica Bordeauxa i sâm grad razlikuju se kao noć i dan. U gradu postoji turistički ured koji će vam srediti da vas autobusom prevezu u vinograde.

 

Andora, mala zemlja smještena u Pirinejima između Francuske i Španjolske, vrlo je atraktivna, kao i svaki dio ove planine. Ljudi iz cijele Europe dolaze u Andoru kako bi iskoristili bescarinsku zonu. No, nema baš prevelikih popusta zbog kojih bi ovo mogao biti raj za jeftinu kupovinu. Ovdje treba uživati u miru Pirineja.

 

Slavni njemački Schwarzwald (ili Crna šuma, u prijevodu) više razočarava nego što oduševljava goste. Za Europljane je svaka velika šuma atrakcija, ali za goste iz Amerike možda je bolji posjet njemačkoj Romantičnoj cesti ili Bavarskoj, Rajni i Moselu, švicarskim Alpama i francuskoj pokrajini Alsace. Svi oni okružuju Schwarzwald.

 

Norveški Stavanger, slavan po obližnjim fjordovima i po naglom razvoju nakon otkrića nafte u Sjevernom moru, je samo običan lučki grad. Pravi doživljaj zapadne Norveške je posjet Bergenu.

 

Krakow u Poljskoj i Budimpešta u Mađarskoj su, nakon Praga, najbolja odredišta Istočne Europe. Glavni grad Slovačke Bratislava je odlično smještena, između Beča i Budimpešte, ali ima ne tako očaravajuće ulice sa zamornim kafićima i ne tako zanimljivim muzejima, pa se brzo stekne dojam da treba pobjeći dalje.

 

Malo nudi i Bukurešt, glavni grad Rumunjske. Najprodavanija razglednica Bukurešta je s fotografijom Inter-Continental hotela. Ako putujete iz Istočne Europe u Grčku, preskočite Solun, koji zaslužuje svoje mjesto u Bibliji, ali ne i u turističkim vodičima.

 

Najljepša vožnja vlakom je kroz južnu Švicarsku od Chura do Martingnyja. Najljepša plovidba brodom je od Stockholma do Helsinkija jer ćete susresti nebrojeno puno otoka i plavuša. Antička luka Rima Ostia Antica je odredište koje je nepravedno obezvrijeđeno. Isto tako je neshvaćeno portugalsko vinho verde (zeleno vino).

 

Najbolji francuski dvorac je Versailles kraj Pariza. Najbolja gotiča građevina je Sainte-Chapelle crkva u Parizu.

 

Najbolji dvorci za posjet su njemački dvorac Eltz na rijeci Mosel i Reifenstein blizu prijevoja Brenner.

 

Lisabon, Oslo, Stockholm i Bruxelles su gradovi koje također treba posjetiti, a zapostavljeni su. Za romantičare najbolja je Varenna na obali talijasnkog jezera Como.

 

Sretan put!Fotografija: Palača naroda u Bukureštu


  isprintaj članak