Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Najbolje su se pokazali proizvodi privatnih marki četiri trgovca.
Objavljeno: 26.07.2020. 12:27  
Najbolje kreme za sunčanje nisu najskuplje
Najbolje kreme za sunčanje nisu najskuplje

Slovensko udruženje potrošača testiralo je kvalitetu 19 proizvoda za zaštitu od sunčevih zraka koje se može naći u svim prodavaonicama, a pokazalo se da su najviše kvalitete oni privatnih marki.

Od 19 sredstava za zaštitu kože namijenjenih djeci, samo jedan nije imao zaštitni faktor naveden na deklaraciji, pokazalo je najnovije istraživanje Slovenskog udruženja potrošača. Ova je analiza proizvoda razbila mit da su samo najskuplje kreme dobre kvalitete.

Analize ove udruge pokazale su da nijedan testirani proizvod ne sadrži nedozvoljene kemikalije koje uzrokuju alergije, dok su najveće razlike pokazale sposobnost kreme za vlaženje dječje kože.

"Najbolje su se pokazali proizvodi privatnih marki četiri trgovca. Imali su i zadovoljavajuće cijene, od dva i pol do tri i pol eura za 100 mililitara proizvoda" - navodi se u istraživanju Udruženja potrošača Slovenije koje je objavljeno na njihovoj web stranici.

Poseban naglasak ovog testa bio je na omjer UVA i UVB filtera, što je važno pri odabiru kreme za sunčanje. To pokazuje koliko proizvod dobro štiti kožu od UVB zraka i time od izlaganja suncu. Navode da je pravilo da što je veći broj faktora, duže je vrijeme zaštite. Kod djece i ljudi svjetlije kože, nezaštićena koža postaje crvena nakon samo pet do deset minuta.

"Ako se na kožu nanese krema za sunčanje s faktorom 30, to se vrijeme produžava za 30 puta (tj. na 150 do 300 minuta), ali dermatolozi savjetuju boravak na suncu dvije trećine tog vremena. Sve dok to smatraju sigurnim.” - navedeno je u ovom istraživanju.

Budući da je dječja koža osjetljiva, jer nema vlastite zaštitne i obrambene mehanizme, poput sposobnosti preplanulosti i zadebljanog gornjeg sloja kože koji (barem djelomično) štiti od štetnih utjecaja UVA i UVB zraka, potrebna joj je dobra zaštita. Ne samo uz more, bazene ili u planinama, već svaki dan, također na igralištu ili terasi. Inače, kako bi zaštita bila učinkovita, kažu u ovoj udruzi, omjer između UVA i UVB filtera mora biti najmanje jedan do tri. Svi proizvodi analizirani tijekom ove studije su udovoljili ovom uvjetu. Tijekom predstavljanja rezultata, udruga je spomenula da je izloženost UV zračenju posebno velika na moru i u planinama, tako da je opasnost posebno velika za mlade. Upozoravaju da se čak i proizvode koji su označeni kao dodatni vodootporni treba nanijeti na kožu nekoliko puta i nakon svakog ulaska u vodu i brisanja ručnikom.

"Za djecu koristite barem faktor 30 i što je veća zaštitna marka, to je manje opasno boraviti na suncu. Najbolje je koristiti losion, a bilo bi dobro izbjegavati raspršivače (sprayeve). Čak i ako ih se koristi, savjet stručnjaka je da se prvo prska po dlanu, a tek potom nanese na kožu.” - kažu stručnjaci iz ove udruge i dodaju da djecu od sunca treba prikladno zaštititi i odjećom, posebno do prve godina starosti. 

Prije nekoliko godina ova je udruga testirala i odjeću s UV zaštitom za najmlađe, a ove godine i za odrasle. Pokazalo se da čak i odjeća s tim oznakama ne štiti jednako učinkovito. Općenita je preporuka da se gusti tkani tekstil tamnije boje učinkovitije štiti od sunca, a to se odnosi i na kape i kape. Budući da se potrošači često pitaju je li dobro koristiti proizvode koji su im preostali od prošlog ljeta, Slovensko udruženje potrošača savjetuje da je to moguće ako se proizvod u međuvremenu pravilno skladišti. Inače, ti proizvodi ostaju učinkoviti do tri godine.

"Ako su konzistencija i miris i dalje isti, kreme se mogu koristiti i sljedećeg ljeta. Ovi su proizvodi trajniji nego što mnogi misle, a najvažnije je da ih se pravilno skladišti" - navedeno je u ovoj udruzi.

 

Pet savjeta kliničkih dermatologa

1. Nanesite kremu 15 do 20 minuta prije izlaska na sunce. Krema djeluje odmah, ali bolje je za kožu da je upije.

2. Preporučuje se nanositi količinu od otprilike jedne žličice na svaki dio tijela, ali najbolje je nanijeti dovoljno, tako da koža bude bijela prije trljanja kreme.

3. Potrebno je koristiti ove proizvode svaki dan, a ne samo ljeti, na izloženim dijelovima tijela ako ostajete vani dulje od 20 minuta.

4. Izbjegavajte boravak na suncu između 11 i 15 sati. Iako ne mora biti najtopliji dio dana, moć UV zraka tada je najjača.

5. Ne oslanjajte se na šminku koja ima zaštitni faktor - to nije dovoljno.

  isprintaj članak