Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji
Želite li se odvojiti od monotonije svakodnevnog života, trebali biste posjetiti neobična mjesta u Indiji i ostati zaprepašteni. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
„Tandler“ se u četiri godine postojanja prometnuo u jedan od najboljih gradskih buvljaka
Objavljeno: 09.08.2019. 08:47  
Najbolji bečki buvljak
Najbolji bečki buvljak

Buvljak bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavanje otpada MA 48 u okrugu Margareten najbolji je bečki buvljak. U četiri ga je godine postojanja posjetilo preko pola milijuna ljudi te je prodano 610.000 predmeta. „Tandler", kako ga zovu u Beču, nije običan buvljak. U glavnom se gradu Austrije naime iskoristive stvari poput namještaja, elektronskih uređaja, odjeće, knjiga i posuđa već godinama odlažu na posebno označena mjesta u reciklažnim dvorištima te se potom odnose na buvljak. Mjesečno se skupi i do 100.000 kg stvari koje Bečanima više ne trebaju, a može ih se i dalje koristiti. 

Od otvaranja buvljaka 2015. godine skupljeno je ukupno 5,5 milijuna kg iskoristivih predmeta. Dio predmeta poklanja Grad, kao i Ured za izgubljene stvari u slučajevima kada se vlasnik ne javi. Sve te predmete prodaju na buvljaku po pristupačnim cijenama, a ostvareni prihodi prosljeđuju se u dobrotvorne svrhe. Jedan se dio predmeta poklanja i raznim dobrotvornim ustanovama u gradu.

Uz već standardne predmete svakog buvljaka poput starinske odjeće, posuđa i knjiga, bečki je buvljak nedavno proširio svoju ponudu i na elektronske uređaje. Njih je poklonio Grad, a prije poklanjanja provjerena je njihova ispravnost. Na buvljaku se tako sada može kupiti i laptope, kompjutere, tipkovnice i pisače. Na sve uređaje daje se i jednogodišnje jamstvo.

Uz prodaju predmeta na buvljaku bečko gradsko poduzeće MA 48 bavi se i podukom građana. U takozvanom Tandler Loungeu građene se uči ispravnom odvajanju otpada, zaštiti okoliša i ponovnom iskorištavanju stvari. Također se organiziraju i radionice i predstave za velike i male kako bi baš svi bili uključeni u očuvanje okoliša.

  isprintaj članak