Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Za osobe s invaliditetom
Postoji mobilna aplikacija za zahode u Sloveniji
Objavljeno: 21.11.2020. 12:12  
Najbolji javni zahodi Slovenije su u Ljubljani i Krškom
Najbolji javni zahodi Slovenije su u Ljubljani i Krškom

Najpristupačniji i najuređeniji javni zahodi nalaze se u Ljubljani i Krškom, a najlošiji u Novoj Gorici i Laškom, prema ocjenama slovenske Udruge za kronične upalne bolesti crijeva.

Rezultati su predstavljeni na jučerašnjem virtualnom završnom događaju projekta Najbolji zahod, koji Društvo za kroničnu upalnu bolest crijeva provodi već 12 godina. Kako su rekli članovi komisije ljeti su tijekom procjene zahoda prešli 3.997 kilometara i procijenili javne zahode na 154 mjesta u cijeloj Sloveniji. Provjerili su stanje javnih zahoda u 11 gradova, 78 općina i 56 benzinskih postaja uz autoceste u Sloveniji.

Svrha oscjenjivanja je podići svijest javnosti o problemima ljudi s kroničnom upalnom bolesti crijeva, koji moraju često posjećivati ​​zahode. Udruga istodobno želi potaknuti gradove i općine i druge javne ustanove da razmišljaju o čistim, pristupačnim i pravilno uređenim javnim zahodima, koji su također važni za širu javnost. Između ostalog, oni također puno znače turistima i odražavaju kulturu lokalne zajednice - rekla je koordinatorica događaja Kornelija Kamenik.

Zbog epidemije covida-19, ovogodišnja je ocjenjivanje bilo zgusnuto u ljetne mjesece, a promijenjeni su i uvjeti za ocjenjivanje. Prema riječima Boštjana Ropića, predsjednika povjerenstva za ocjenu javnih zahoda, prema preporukama Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo uvjetima je dodana prisutnost dezinficijensa i papirnatih ručnika za brisanje ruku.

Iako su mjesta uključena u kampanju obaviještene o novim uvjetima, komisija je utvrdila da nažalost mnogim mjestima nisu stavili dezinficijense u javne zahode. Na slično su naišil i pri ocjenjivanju zahoda na benzinskim crpkama budući da većina nije imala dezinficijens, a gotovo svi su imali mogućnost korištenja papirnatih ručnika.

Ropić je u ime povjerenstva pohvalio Maribor, Slovenj Gradec, Šentjur i Krško zbog velikog napretka u posljednjih godinu dana. Krško je ove godine zauzelo prvo mjesto u kategoriji ostalih općina, koje je osnovano ove godine kako bi se manjim općinama pružila prilika za viša nagrada mjesta.

Dobivši nagradu, Ana Somrak, zamjenica gradonačelnika Krškog, između ostalog je naglasila da projekt Najbolji zahod potiče da se ne zaboravljaju male stvari u velikim projektima poput javnih zahoda, a koji ljudima puno znače. "Ovim projektom shvatili smo da nam treba još zahoda" - rekla je dodajući da u narednim danima očekuju građevinsku dozvolu za novi javni zahod u starom gradu, a također predviđaju izgradnju zahoda u blizini središta grada.

Udruga je zadovoljna napretkom koji su tijekom godina postigli akcijom Najbolji zahod, ali istodobno ističu da 45 općina još uvijek uopće nema javnih zahoda. Od 2016. godine udruga svim korisnicima javnih zahoda pruža besplatnu mobilnu aplikaciju s mjestima, ocjenama i mišljenjima o javnim zahodima u Sloveniji. Aplikacija se također može pretraživati ​​prema cijeni korištenja zahoda i pristupačnosti za osobe s invalidskim kolicima. (Izvor: Dolenjski list)

 

Aplikaciju je moguće skinuti s: https://najjavnostranisce.kvcb.si

  isprintaj članak