Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Anketa


Ljubitelji blagdanske čarolije i ove će godine moći uživati u adventu na Rabu.
Objavljeno: 02.11.2019. 10:54  
Najljepši otočki Advent počinje 30. studenoga u Rabu
Najljepši otočki Advent počinje 30. studenoga u Rabu
  • Najljepši otočki Advent počinje 30. studenoga u Rabu

Već tradicionalnim paljenjem lampica na božićnom drvcu 30. studenoga započinje Najljepši otočki Advent, a istog dana kreće i veliki Božićni sajam. Prvi će dan veselo ozračje dodatno upotpuniti nastup Giuliana i Diktatora.

''Nemjerljiv je doprinos samih Rabljana koji kroz udruge, društva i klubove svojim dobrovoljnim radom čine Najljepši otočni Advent posebnim. Uz cjelomjesečni kulturni, sportski, zabavni i vjerski program, kao i u novogodišnjoj noći, Rab je uistinu čaroban otok za posjetu, i to ne samo u ljetnim mjesecima'', istaknuo je Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba i pozvao sve koji mogu da dođu posjetiti otok sreće koji je puno više od ljeta i Rapske fjere.

Program ovogodišnjeg Došašća bit održat će se na dva trga: sv. Kristoforu na kojem će biti smješteno veliko klizalište dok će Municipium Arba biti središte ugostiteljske ponude i domaćih specijaliteta te glazbenih događanja. Jedno od posjećenijih mjesta svakako će biti i bajkovito okićen park Dorka, mjesto tradicionalnog paljenja adventskih svijeća, a prigodno osvijetljen i ukrašen bit će i park Boškopini. 

„Uključivanje stanovnika jamstvo je kvalitetnih sadržaje za sve naraštaje. Zadovoljni smo da možemo ponuditi i brojne programe za djecu. Pozivamo sve da dožive, malo drugačiji, ali ne i manje privlačan ugođaj Došašća u povijesnoj jezgri grada Raba", istaknula je Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab.

Uz paljenje adventskih svijeća, nastupat će dječji vrtići, te muzička i osnovne škole s Raba, što je svake godine poseban doživljaj.  Spuštan je padobranom Djeda Mraza na Novu rivu na Badnjak jamči uzbuđenje i zabavu, a sve će dodatno oplemeniti dolazak Djeda Mrazova na motociklima. 

I oni željni aktivnog odmora uživat će jednako. ''U vrijeme ovogodišnjeg Došašća radit će tri rapska hotela: Villa Arbia, hotel Valamar Padova i Valamar Collection Imperial hotel. Turistima će  biti pružena mogućnost da dožive Rab kao „aktivno" odredište kroz bicikliranje, pješačenje i planinarenje, jer upravo je na Rabu jedna od najljepših planinarskih staza Europe prema ocjeni Wander Magazina, najčitanijeg i najrelevantnijeg njemačkog specijaliziranog medija za teme aktivnog odmora'', naglasila je Ivana Matušan, direktorica Ureda TZG Rab.

Osim brojnih nastupa zborova, domaćih glazbenih sastava i umjetničkih grupa, goste će razveseliti nastupi brojnih hrvatskih glazbenika. Tako će 20. prosinca na Trgu Municipium Arba nastupiti Jelena Radan i Meritas, dok će 28. prosinca okupljene zagrijati Prljavo kazalište. Doček novu godine bit će uz Tonyja Cetinskog, a najmlađi će imati poseban program i doček 2020. u podne. 

Program Došašća na Rabu će trajati do 7. siječnja.

________________________________ 

Prvi dio crkvene ili liturgijske godine zove se Božićno doba. Priprava za blagdan Božića nazvan je Advent ili hrvatski: Došašće. Riječi advent dolazi iz latinske riječi „ advenire „ što znači „ dolazak „. Čekamo dakle, dolazak Isusa Krista u naš svijet. 

  isprintaj članak