Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Bolje smrad negoli ujutro svježe donje rublje
Međunarodni istraživački tim izvijestio je prošle godine da miris znoja zbog određenih kemikalija može usrećiti druge ljude. ...
Anketa


Ljubitelji blagdanske čarolije i ove će godine moći uživati u adventu na Rabu.
Objavljeno: 02.11.2019. 10:54  
Najljepši otočki Advent počinje 30. studenoga u Rabu
Najljepši otočki Advent počinje 30. studenoga u Rabu
  • Najljepši otočki Advent počinje 30. studenoga u Rabu

Već tradicionalnim paljenjem lampica na božićnom drvcu 30. studenoga započinje Najljepši otočki Advent, a istog dana kreće i veliki Božićni sajam. Prvi će dan veselo ozračje dodatno upotpuniti nastup Giuliana i Diktatora.

''Nemjerljiv je doprinos samih Rabljana koji kroz udruge, društva i klubove svojim dobrovoljnim radom čine Najljepši otočni Advent posebnim. Uz cjelomjesečni kulturni, sportski, zabavni i vjerski program, kao i u novogodišnjoj noći, Rab je uistinu čaroban otok za posjetu, i to ne samo u ljetnim mjesecima'', istaknuo je Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba i pozvao sve koji mogu da dođu posjetiti otok sreće koji je puno više od ljeta i Rapske fjere.

Program ovogodišnjeg Došašća bit održat će se na dva trga: sv. Kristoforu na kojem će biti smješteno veliko klizalište dok će Municipium Arba biti središte ugostiteljske ponude i domaćih specijaliteta te glazbenih događanja. Jedno od posjećenijih mjesta svakako će biti i bajkovito okićen park Dorka, mjesto tradicionalnog paljenja adventskih svijeća, a prigodno osvijetljen i ukrašen bit će i park Boškopini. 

„Uključivanje stanovnika jamstvo je kvalitetnih sadržaje za sve naraštaje. Zadovoljni smo da možemo ponuditi i brojne programe za djecu. Pozivamo sve da dožive, malo drugačiji, ali ne i manje privlačan ugođaj Došašća u povijesnoj jezgri grada Raba", istaknula je Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab.

Uz paljenje adventskih svijeća, nastupat će dječji vrtići, te muzička i osnovne škole s Raba, što je svake godine poseban doživljaj.  Spuštan je padobranom Djeda Mraza na Novu rivu na Badnjak jamči uzbuđenje i zabavu, a sve će dodatno oplemeniti dolazak Djeda Mrazova na motociklima. 

I oni željni aktivnog odmora uživat će jednako. ''U vrijeme ovogodišnjeg Došašća radit će tri rapska hotela: Villa Arbia, hotel Valamar Padova i Valamar Collection Imperial hotel. Turistima će  biti pružena mogućnost da dožive Rab kao „aktivno" odredište kroz bicikliranje, pješačenje i planinarenje, jer upravo je na Rabu jedna od najljepših planinarskih staza Europe prema ocjeni Wander Magazina, najčitanijeg i najrelevantnijeg njemačkog specijaliziranog medija za teme aktivnog odmora'', naglasila je Ivana Matušan, direktorica Ureda TZG Rab.

Osim brojnih nastupa zborova, domaćih glazbenih sastava i umjetničkih grupa, goste će razveseliti nastupi brojnih hrvatskih glazbenika. Tako će 20. prosinca na Trgu Municipium Arba nastupiti Jelena Radan i Meritas, dok će 28. prosinca okupljene zagrijati Prljavo kazalište. Doček novu godine bit će uz Tonyja Cetinskog, a najmlađi će imati poseban program i doček 2020. u podne. 

Program Došašća na Rabu će trajati do 7. siječnja.

________________________________ 

Prvi dio crkvene ili liturgijske godine zove se Božićno doba. Priprava za blagdan Božića nazvan je Advent ili hrvatski: Došašće. Riječi advent dolazi iz latinske riječi „ advenire „ što znači „ dolazak „. Čekamo dakle, dolazak Isusa Krista u naš svijet. 

  isprintaj članak