Lobelia – bezbrižna biljka koju je lako uzgajati
Lobelija izvrsno označavaju granice, duž potoka ili ribnjaka, lijepe su kao pokrivači tla ili u spremnicima - posebno visećim košarama. ...
Koje je vaše drvo
Ako vrt nemate, zaputite se u šumu, naslonite se na “svoje drvo” i zatvorite oči! Osjetit ćete veličanstvenost i snagu koja će vas posve obuzeti - kao da u sebe ...
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Korona virus nije bauk – putujte!
Objavljeno: 28.09.2020. 13:17  
Najmanje države svijeta (u četvornim kilometrima)
Najmanje države svijeta (u četvornim kilometrima)

Tuvalu

Svaka država je zasebnost za sebe. Nadam se da ćete biti zadovoljni izborom zanimljivosti. No, bit je svega da će vas u svakoj od njih dočekati gostoljubivi stanovnici budući da im je turizam značajan izvor prihoda. Lihtenštajnu, primjerice, i od prodaje jedinstvenih poštanskih maraka!


1. Vatikan (Europa) - 0,44 km2

Krajem 14. i početkom 15. stoljeća pojavio se niz suprotstavljenih papa, od kojih su onda slijedile različite nasljedne linije. Neke je Katolička crkva priznavala službenim, ostale su mogle izabirati samo protupape. Znalo se dogoditi da istovremeno budu dvojica ili trojica papa, od kojih je svaki tvrdio da je pravi papa, te izopćavao ostale.

U tom su se razdoblju razvile dvije linije papa i protupapa: rimska i avinjonska, prema gradovima u kojima su oni stolovali. Njihov utjecaj uglavnom je ovisio o moći svjetovnih vladara koji su ih podržavali. Kasnije je pridodana i pizanska linija protupapa.

Na kraju je pobijedio Vatikan.

 

2. Kneževina Monako (Europa) - 2 km2

Znate li da Monako ima željezničku prugu i jednu željezničku stanicu (Monaco-Monte Carlo) na željezničkoj pruzi Nica-Menton-Ventimiglia? Dužina željezničke pruge u ovoj kneževini iznosi 1,7 km. Monako nema vlastitu željezničku tvrtku, već na pruzi prometuju vlakovi francuskih željeznica, SNCF.

 

3. Nauru (Tihi ocean) - 21 km2

Nauru je država s najdebljim stanovnicima na svijetu, s prosječnim BMI (indeksom tjelesne mase) od 34 do 35. Smješten je u južnom Tihom oceanu, najmanja je otočna država, s manje  od 10.000. stanovnika. Pretilost je porasla kao rezultat uvoza zapadnjačke hrane koji plaćaju prihodom od rudarstva fosfata.

 

4. Tuvalu (Polinezija) - 26 km2

Tuvalu je država bez rijeka i jezera. Oslanjaju se na kišnicu pohranjenu u spremnicima za opskrbu vodom. Automobili, motocikli, bicikli i motorni čamci dostupni za iznajmljivanje, aprometuju i minibusi. Kako Tuvalu nije veliki otok, najbolje ga je obići pješice, uživajući u bližem pogledu na seoski život i usput razgovorajući s mještanima.

 

5. San Marino (Europa) - 60 km2

San Marino je jedna od najstarijih samostalnih republika na svijetu koja je samostalna i pod zaštitom je Italije. Njihov ustav iz 1599. godine još je i danas na snazi. Prema njemu San Marino je parlamentarna republika. To je jedna od rijetkih država koja jamči zaposlenje, a medicinske su usluge besplatne. U zemlji radi devet banaka koje su uglavnom usmjerene na domaće tržište, dok u međunarodnim transakcijama posao obavljaju talijanske banke.

 

6. Liechtenstein (Lihtenštajn, Europa) - 160 km2

Lihtenštajn je uspješna poslovna državai s jednim od najviših industrijskih kvota na svijetu s oko 41 posto bruto dodane vrijednosti iz industrije i sektora proizvodnje robe. 

Lihtenštajn nastanjuju pripadnici čak 90 naroda!

 

7. Maršalovi Otoci (Tihi ocean) - 181 km2

Maršalovi Otoci sastoje se od dva lanca koraljnih atola, zajedno s više od tisuću otočića smještenih sjeverno od ekvatora.

Tu se nalazi i čuveni atol bikini poznat po pokusnim eksplozijama atomskih bombi, koje je u njegovoj blizini i u laguni obavljala Ratna mornarica SAD-a od 1946. do 1958. godine. Prije toga je preseljeno svih 147 stanovnika na susjedni atol Rongerik. Prvi stanovnici vratili su se na atol 1969., ali su ga zbog radijacije ponovno napustili 1978. godine. Područje nuklearnih pokusa na atolu Bikini uvršteno je 2010. na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Godine 1954. obavljena je i eksplozija prve termonuklearne bombe (hidrogenska bomba ili H-bomba), koja je bila 7.000 puta snažnija od nuklearne eksplozije u Hirošimi, pri čemu je nastao ogromni Bravo krater koji je vidljiv i dan danas na sjeverozapadnom dijelu atola. Pored njega, na Bikiniju se nalaze i drugi ostaci nuklearnih testiranja, uključujući brodove na dnu lagune koji su potopljeni prilikom testiranja 1946. godine.

Atol Bikini i dalje je nenaseljen, ali ga posjećuju ronioci i pustolovi koji se ne boje radijacije. 

 

8. St. Kitts and Nevis (Sveti Kits i Nevis, Karibi) - 269 km2

Ako želiti preseliti svoju tvrtku, Nevis je jedan od najboljih izbora. Tu se nalazi oko 70% off-shore tvrtki. Ono što mnoge ljude mami na otoke su njihove odredbe o zaštiti imovine, niski troškovi i visoki standardi. To se posebno odnosi na Nevis zbog njegovih snažnih zakona o zaštiti imovine. Tvrtke iz Nevisa imaju fleksibilne operativne strukture i rukovanje s vrlo malo zakonskih zahtjeva. Nema dodatnih poreza ili propisa, a Povjerenstva za financijske usluge održavaju visoke standarde.

Ne postoji zakon kojim se od tvrtki Nevis traži da imaju temeljni kapital. Uz to, direktori tvrtke mogu proglasiti dividende, a dioničari mogu napustiti tvrtku pod poštenim uvjetima. Tvrtke s Nevisa mogu svoje dionice uvrstiti na burze diljem svijeta, uključivo NASDAQ, Londonsku burzu, međunarodnu burzu vrijednosnih papira i još mnogo toga.

 

9. Maldivi (Indijski ocean) - 300 km2

Maldivi su republika koja se nalazi jugozapadno od indijskog potkontinenta. Sastoji se od lanca od gotovo 1.200 otoka, od kojih je većina nenaseljena.

Nijedan od koraljnih otoka nije viši od 1,8 metara nadmorske visine, što zemlju čini ranjivom na bilo kakav porast razine mora povezan sa sveopćim zatopljenjem.

Očekivano trajanje života je u toj državi 76 godina za muškarce i 79 godina za žene.

 

10. Malta (Europa) - 320 km2

Turistička zajednica Malte se ponosi na činjenicu da je to vrlo gay friendly država. Zahvaljujući kulturnom prihvaćanju LGBTIQ osoba u svim vidovima života Malta se 2016. godine popela na prvo mjesto ILGA-Europe Rainbow Europe Indexa. To je također pridonijelo da Malta postane sve popularnija među homoseksualnim putnicima.

Gay goste iz inozemstva malteški narod će dočekati ljubazno i biti gostoljubivi domaćini, željni pomoći otkriti im Maltu, Gozo i Comino i učiniti njihov boravak ugodnim i bez muke.

  isprintaj članak