Krvava kiša u Indiji
Postoje mnoge pretpostavke koje objašnjavaju ovo čudo, uključujući vulkanske materijale i svemirska podrijetla koje tek treba dokazati.
...
Naočale čuvaju našu najveću dragocjenost - vid
Sunčane naočale trebaju zaštititi vaše oči od štetnih sunčevih UV, kao i prašine i zagađenja oko nas ...
U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Toranj-neboder Burj Khalifa najviša je građevina na Zemlji
Objavljeno: 26.07.2017. 12:04  
Najposjećeniji vidikovci na svijetu
Najposjećeniji vidikovci na svijetu

Namsan Seoul Tower (Republika Koreja)


Najposjećeniji vidikovci na svijetu

 

1. Eifelov toranj (Pariz)

Ovo je vjerojatno najomiljeniji i najpoznatiji vidikovac na svijetu. Visok je 324 metra, do drugog kata je 720 stuba, a dalje se nastavlja dizalom. Posebnost je što je izrađen od kovanog željeza.

S Eifelovog tornja pruža se predivan pogled na Pariz.

 

2. Empire State Building (New York)

Iako se na 102 katu nalazi manji kružni ostakljeni vidikovac do kojeg se doplaćuje vožnja 20 dolara, ipak je omiljeniji onaj na 86. katu ovog legendarnog nebodera. Posebno ga vole fotografi i romantični turisti.

Vidikovci su otvoreni od 8 ujutro do 2 sata u noći, a najmanja gužva je rano ujutro ili kasno u noći.

 

3. Victoria Peak (Hong Kong)

Ovdje nije riječ o građevini već o planini na zapadnoj polovici otoka Hong Konga do koje se stiže tramvajem iz zagušljivog Hong Konga. Na planini visokoj 552 metra su dva vidikovca, a vožnja tramvajem do njih je predivno iskustvo za svih sedam milijuna turista koliko ih prosječno godišnje posjeti. Inače, prvi - Sky Terrace, nalazi se na 428, a drugi - Peak Galleria - na 428 metara visine.

Glavne turističke zanimljivosti su pogled na središte grada, luku Victoria, te otoke Lamma i druge.

 

4. Isus Iskupitelj (Rio de Janeiro)

Gradnja kipa Isusa Iskupitelja na brdu Corcovado (na portugalskom: grba) u središnjem dijelu Rio de Janeira započela je davne 1850., ali je završena tek 1931. godine. Kip smješten na vrhu 710-metarske granitne stijene u šumi Tijuca obilaze milijuni turista, a među njima su i brojni predsjednici, kraljevi, pape i drugi dostojanstvenici.

 

5. Burj Khalifa (Dubai)

Toranj-neboder Burj Khalifa (na arapskom znači: toranj Khalifa) najviša je građevina na Zemlji građen od 21. rujna 2004. do 4. siječnja 2010. Gradnja je stajala približno 1,5 milijardu američkih dolara. S antenom je visok 828 metara, a njemu se nalaze: 30.000 stanova, devet hotela, trgovački centar, nekoliko bazena i mnogo drugih prostora.

Od ostalih odlika treba navesti da je najviša samostojeća zgrada, ima najviše katova na svijetu (163), najviše ugrađeno i najbrže dizalo na svijetu brzine 64 km na sat, najviše smješten noćni klub (na 144. katu), najviše smješten restoran na čak 422 metra visine (nalazi se na 122. katu).

Svakako se treba popeti na otvoreni vidikovac smješten na 148. katu koji se nalazi na 555 metara visine. VIP ulaznice je potrebno kupiti putem interneta najkasnije 30 dana prije namjeravane posjete.

 

6. Petronas Twin Towers (Kuala Lumpur)

Petronas Twin Towers (ili jednostavno Petronas Towers ili Twin Towers) su dva nebodera blizanca povezana hodnikom. Otvoreni 1998. godine bili su najviši na svijetu dok ih nije nadmašio Tajvanski Taipei 101, ali najviši su neboderi-blizanci na svijetu. Osnovna namjena im je uredsko poslovanje za što su namijenjena svih 88 katova.

Najbolje ih je posjetiti ranije ujutro budući da, kako dan odmiče, zagađenost zraka je sve veća pa se malo od glavnog grada Malezije ne može vidjeti. Vidikovac Sky Bridge nalazi se na 41. i 42. katu i omogućuje "šetnju po zraku", dok se na 86. katu nalazi vidikovac s kojeg se vidi Zlatni trokut. Svake godine 16. rujna, na Dan neovisnosti Malezije, zahvaljujući razsvjeti izgledaju kao rakete koje tek što nisu poletjele.

Podsjećamo da je u njima sniman film Entrapment sa Seanom Conneryjem i Catherine Zeta-Jones koji su, u filmu, pljačkali veliku korporaciju sa sjedištem u tornjevima.

 

7. Namsan Seoul Tower (Republika Koreja)

I u Južnoj Koreji će vas iznenaditi smog i slaba vidljivost (najbolje vrijeme za posjet je svibanj) što vas nikako ne treba spriječiti da posjetite televizijski toranj Namsan Seoul, izgrađen 1969. godine. Tu će vas dočekati vidikovac s tisućama zatvorenih lokota, srdaca i lutkica kao znak vječne ljubavi, salon sa zabavnim igrama dostojnih napredne južnokorejske informatičke tehnologije, zvjezdarnica, restoran i niz drugih sadržaja.

Do tornja možete iz središta grada vrlo brzo i jeftino stići autobusom, a za silazak je najbolje izabrati žičaru. Brdo je lijepo i za šetnju i udisanje svježeg zraka, a večernji sati su, zbog rasvijetljenog grada, najbolji za obilazak.   

 

8. Tajpej 101 (Tajvan)

Neboder Taipei 101 izdiže se poput golemog stabla bambusa. Sa svojih 101-nim katom i visinom od 449,2 metra (s antenom 509,2 metra) stavljen je u popis sedam novih svjetskih čuda. Dizalo u 40 sekundi stiže do 89. kata na kojem se nalazi vidikovac s kojeg se pruža neometani pogled budući da su sve okolne zgrade niže. Riječ je o jednoj od najsigurnijih građevina budući da je u potpunosti zaštićen od tajfuna i potresa, a kroz prozorska stakla se ne mogu probiti UV zrake. Inače, ugrađeno je čak 61 dizalo!

Naziv je dobio po imenu glavnog grada (Taipei) i po broju katova (iako ih se još pet nalazi u zemlji) i ulici u kojoj se nalazi (101).

Ispred nebodera se nalazi fontana "Feng shui", a kugla na vrhu fontane okreće se prema tornju.


9. Schiltorn (Švicarska)

Sjećate li se filma "U službi Njenog veličanstva" iz serijala o Jamesu Bondu? Da, tu su snimane neke od scena. Riječ je o restoranu na vrhu Bernskih predalpa na 2.970 metara visine do kojeg se dolazi veličanstvenom žičarom. Najduži dio Mürren - Birg žičarom se prelazi visinsku razliku od 1.039 metra. Putovanje od donje stanice u Stechelbergu do vrha traje 32 minute.

 

10. Zvjezdarnica Grifit (Los Aangeles)

S Griffith zvjezdarnice (Observatory) pruža se pogled na središte Los Angelesa (Downtown), Hollywood i Tihi ocean. Omiljena je turistička znamenitost, a od otvaranja 1935. godine, ulaz je slobodan.

Obilje je zanimljivosti od promatranja zvijezda i neba teleskopom do niza izložbi među kojima su i Teslini uradci.

Zvjezdarnica je često prikazivana u filmovima, od kojih valja istaknuti Debeli bez razloga Jamesa Deana (čak mu je postavlje n spomenik uz zvjezdarnicu), Flash Gordon, Terminator, Transformeri i u desecima drugih, te u televizijskim serijama poput Putolovine Supermana, Beverly Hills, 90210, Buffy ubojica vampira, Star Trek: Voyager itd.

  isprintaj članak