Poznajete li svoj bicikl?
Bicikl kao superheroj - smanjuje emispuštanje ugljičnog dioksida, sprečava bolesti, stvara nova radna mjesta. ...
Kako potaknuti dijete na učenje
Djeca vole učiti, ali mnoga od njih već u ranoj dobi gube želju za učenjem. To je uglavnom zbog pritiska na njih ...
Varun Dhawan, glumac - milijunaš, podijelio emotivnu objavu povodom 8 godina u Bollywoodu
Hvaljeni bollywoodski glumac Varun Dhawan začas je postao jedna od glavnih zvijezda u gradu B-Town. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Povrće je dobro za naše zdravlje
Objavljeno: 14.10.2020. 12:59  
Najzdravije vrste povrća
Najzdravije vrste povrća <br>

Neke vrste povrće izdvajaju se od ostalih s dokazanim dodatnim povoljnim učinkom na zdravlje ljudi kao što je sposobnost za borbu protiv upale ili smanjenje mogućnosti obolijevanja.


Njih biste trebali uključiti u svoju prehranu

Špinat

Ovo lisnato povrće na vrhu je ljestvice i jedno je od najzdravijih zahvaljujući dojmljivom hranjivom učinku.

Jedna šalica (30 grama) sirovog špinata osigurava 56% čovjekovih dnevnih potreba za vitaminom A i još cjelokupnu dnevnu potrebu za vitaminom K, a a sve to u samo sedam kalorija!

Špinat se također može pohvaliti velikom količinom antioksidanata što može pomoći u smanjenju opasnosti obolijevanja od kroničnih bolesti.

Jedno je istraživanje otkrilo da je tamnozeleno lisnato povrće poput špinata bogato beta-karotenom i luteinom, dvije vrste antioksidanata koji su povezani sa smanjenom opsanošću obolijevanja od raka, a istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da jedenje špinata može biti korisno za zdravlje srca budući da može sniziti krvni tlak.

 

Mrkva

Mrkva je prepuna vitamina A, što osigurava 428% dnevne preporučene vrijednosti u samo jednoj šalici (128 grama). Sadrži beta-karoten, antioksidans koji mrkvi daje živu narančastu boju i može pomoći u sprečavanju nastanka raka. 

U stvari, jedno istraživanje otkrilo je da redovito tjedno jedenje mrkve smanjuje opasnost nastanka raka prostate približno za 5%.

Drugo je pokazalo je da jedenje mrkve može smanjiti i opasnost obolijevanja od raka pluća kod pušača. U usporedbi s onima koji su jeli mrkvu barem jednom tjedno, pušači koji nisu jeli mrkvu imali su tri puta veću opasnost od razvoja raka pluća.

Mrkva je također bogata vitaminom C, vitaminom K i kalijem.

 

Brokula

Brokula je bogata biljnim spojem koji sadrži sumpor poznat kao glukozinolat, kao i sulforafan, popratni proizvod glukozinolata. Sulforafan je značajan po tome što pokazuje da ima zaštitni učinak protiv raka.

U jednom istraživanju na životinjama, sulforafan je uspio smanjiti veličinu i broj stanica raka dojke i spriječio je rast tumora kod miševa.

Jedenje brokule može također pomoći u sprečavanju ostalih vrsta kroničnih bolesti.

Istraživanje na životinjama obavljeno 2010. godine utvrdila je da se jednenje klica brokule može zaštititi srce od oksidativnog stresa koji pridonosi nastanku bolesti, znatno spuštajući razinu oksidansa.

Osim što je u stanju spriječiti bolest, brokula je također bogata hranjivim tvarima. Šalica (91 grama) sirove brokule osigurava 116% dnevnih potreba za vitaminom K, 135% dnevne potrebe za vitaminom C i ljudsko tijelo opskrbljuje većom količinom folata, mangana i kalija.

 

Češnjak

Češnjak ima dugu povijest upotrebe kao ljekovite biljke, a korijenje seže sve do drevne Kine i Egipta.

Glavni aktivni sastojak češnjaka je alicin, biljni spoj koji je u velikoj mjeri odgovoran za njegove raznolike zdravstvene dobrobiti. Nekoliko istraživanja pokazalo je da češnjak može regulirati šećer u krvi, kao i poboljšati zdravlje srca. Češnjak može biti koristan i u sprečavanju nastanka raka. 

Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bismo bolje razumjeli moguće antikancerogene učinke češnjaka.

 

Kelj

Kao i ostale lisnato zelje, kelj je poznat po svojim svojstvima za promicanje zdravlja, uključujući gustoću hranjivih sastojaka i sadržaj antioksidanata.

Šalica (67 grama) sirovog kelja sadrži obilje B vitamina, kalija, kalcija i bakra. Takođe ispunjava vaš cjelokupni dnevni unos vitamina A, C i K.

Zbog velike količine antioksidanata, kelj također može biti koristan u poboljšanju zdravlja srca.

U istraživanju iz 2008. godine, 32 muškarca s visokim kolesterolom pili su 150 ml soka od kelja dnevno 12 tjedana. Na kraju studije HDL kolesterol se povećao za 27%, LDL kolesterol se smanjio za 10%, a antioksidativna aktivnost je povećana.

Drugo istraživanje pokazalo je da pijenje soka od kelja može smanjiti krvni tlak i može biti korisno u smanjenju kolesterola i šećera u krvi.

 

Grašak

Grašak se smatra škrobnim povrćem. To znači da ima veću količinu ugljikohidrata i kalorija od povrća bez škroba i može utjecati na razinu šećera u krvi ako ga se jede u velikim količinama.

Ipak, zeleni grašak je nevjerojatno hranjiv. Jedna šalica (160 grama) kuhanog zelenog graška sadrži 9 grama vlakana, 9 grama proteina i vitamina A, C i K, riboflavin, tiamin, niacin i folat.

Budući da sadrži puno vlakana, grašak podržava zdravlje probave podržavajući korisne bakterije u crijevima i promičući redovita pražnjenja crijeva.

Štoviše, grašak je bogat saponinima, skupinom biljnih spojeva poznatih po svojim antikancerogenim učincima. Istraživanja pokazuje da saponini mogu pomoći u borbi protiv raka smanjenjem rasta tumora i izazivanjem stanične smrti u stanicama karcinoma.

 

Blitva

Blitva ima malu kaloričnu vrijednost, ali je bogata mnogim bitnim vitaminima i mineralima.

Jedna šalica (36 grama) sadrži samo 7 kalorija, ali 1 gram vlakana, 1 gram bjelančevina i puno vitamina A, C i K, mangana i magnezija (28).

 

Blitva poznata je po tome što može spriječiti štete uzrokovane šećernom bolešću prema jednom istraživanju na životinjama. Ostala istraživanja na životinjama pokazala su da udio antioksidanata u iscrpku blitve može zaštititi jetru i bubrege od loših učinaka šećerne bolesti.

 

Đumbir

Korijen đumbira koristi se kao začin u svemu, od povrtnih jela do slastica. Povijesno se đumbir koristilo i kao prirodni lijek za bolesti kretanja.

Čak 12 istraživanja na gotovo 1300 trudnica potvrdilo je korisne učinke đumbira na mučninu. Đumbir je značajno smanjio mučninu u usporedbi s placebom.

Đumbir također sadrži snažna protuupalna svojstva koja mogu biti korisna u liječenju poremećaja povezanih s upalom poput artritisa, lupusa ili gihta. U jednom su istraživanju sudionici s osteoartritisom liječeni koncentriranim iscrpkom đumbira doživjeli smanjenu bol u koljenu i olakšanje nekih drugih simptoma.

Daljnja istraživanja pokazuju da bi đumbir mogao pomoći i u liječenju šećerne bolesti.U jednom istraživanju u trajanju od 12 tjedana pokazalo se da je đumbir djelotvoran u smanjenju razine šećera u krvi.

_______________

Važna napomena: Ovaj je članak samo općenit i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak