Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Svojim ostvarenjima dajte određeno usmjereni okus samo sa dvije ili tri snažno djelujuće začinske biljke - "nositelja”.
Objavljeno: 06.09.2019. 11:03  
Namaz (pasta) od začinskog bilja
Namaz (pasta) od začinskog bilja

Kadulja (snimila: Marina Kajkara - Miomirisi i okusi Lošinja)

 

Namaz od začinskog bilja

 

Potrebno:

10 dag tek ubranog začinskog bilja (probrano, oprano, osušeno i sitno isjeckano)  

5 - 7 dag soli (najbolje morska sol)

eventualno 1 prstohvat limunske kiseline

1 dl po ukusu neodređenog ulja (npr. ulje suncokreta) 

 

Priprema:

Začinsko bilje miješati dobro i tako dugo sa soli, eventualno limunskom kiselinom i uljem, sve dok se sol ne otopi u cijelosti. Pastu nasipati u staklenke (najbolje s vijčanim poklopcem), dobro zatvoriti i pohraniti na tamno i hladno mjesto.

 

Savjet:

Začinsko bilje i ulje uvijek primijeniti u odnosu 1 : 1 (100 g začinskog bilja na 100 ml ulja). Namaz se može pripremiti i u napravi za usitnjavanje s oštrim reznim mehanizmom - u tom slučaju začinsko bilje se prethodno samo grubo isjecka.

Namaz od začinskog bilja primjenjuje se kao začin marinade za salatu, umaka, juhe, namaza i različitih jela od povrća, mesa, ribe i tijesta. 

 

Ovdje nudimo nekoliko poticaja za miješanje:

za ribu: peršin, kopar, koromač, krasuljica, broćika

za meso: peršin, bosiljak, mažuran, estragon, majčina dušica (timijan), ružmarin

za salate: matičnjak, peršin, kopar, krasuljica, estragon, bosiljak, 

za talijanska jela: bosiljak, mravinac ("meksička kadulja”), majčina dušica, ružmarin, broćika, kadulja

Svojim ostvarenjima dajte određeno usmjereni okus samo sa dvije ili tri snažno djelujuće začinske biljke - "nositelja”. Samo tako će doći najbolje do izražaja snažni ugodni mirisi pojedinih začinskih biljki!

  isprintaj članak