Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Svojim ostvarenjima dajte određeno usmjereni okus samo sa dvije ili tri snažno djelujuće začinske biljke - "nositelja”.
Objavljeno: 06.09.2019. 11:03  
Namaz (pasta) od začinskog bilja
Namaz (pasta) od začinskog bilja

Kadulja (snimila: Marina Kajkara - Miomirisi i okusi Lošinja)

 

Namaz od začinskog bilja

 

Potrebno:

10 dag tek ubranog začinskog bilja (probrano, oprano, osušeno i sitno isjeckano)  

5 - 7 dag soli (najbolje morska sol)

eventualno 1 prstohvat limunske kiseline

1 dl po ukusu neodređenog ulja (npr. ulje suncokreta) 

 

Priprema:

Začinsko bilje miješati dobro i tako dugo sa soli, eventualno limunskom kiselinom i uljem, sve dok se sol ne otopi u cijelosti. Pastu nasipati u staklenke (najbolje s vijčanim poklopcem), dobro zatvoriti i pohraniti na tamno i hladno mjesto.

 

Savjet:

Začinsko bilje i ulje uvijek primijeniti u odnosu 1 : 1 (100 g začinskog bilja na 100 ml ulja). Namaz se može pripremiti i u napravi za usitnjavanje s oštrim reznim mehanizmom - u tom slučaju začinsko bilje se prethodno samo grubo isjecka.

Namaz od začinskog bilja primjenjuje se kao začin marinade za salatu, umaka, juhe, namaza i različitih jela od povrća, mesa, ribe i tijesta. 

 

Ovdje nudimo nekoliko poticaja za miješanje:

za ribu: peršin, kopar, koromač, krasuljica, broćika

za meso: peršin, bosiljak, mažuran, estragon, majčina dušica (timijan), ružmarin

za salate: matičnjak, peršin, kopar, krasuljica, estragon, bosiljak, 

za talijanska jela: bosiljak, mravinac ("meksička kadulja”), majčina dušica, ružmarin, broćika, kadulja

Svojim ostvarenjima dajte određeno usmjereni okus samo sa dvije ili tri snažno djelujuće začinske biljke - "nositelja”. Samo tako će doći najbolje do izražaja snažni ugodni mirisi pojedinih začinskih biljki!

  isprintaj članak