Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Jeste li znali da je cimet više od začina?
Objavljeno: 28.10.2019. 14:14  
Namirnice koje čiste arterije i jačaju srce
Namirnice koje čiste arterije i jačaju srce

Cimet

 

Tzv. zdravi sokovi, napici i detoksikacijski napitci potiču pravilnu detoksikaciju i pomažu tijelu da nesmetano obavlja svoj posao. Međutim, priroda nudi neke briljantne namirnice koje pružaju isti učinak.

 

Najbolje namirnice koje čiste arterije i jačaju srce:

1. Avokado

Koristite avokado kako biste sendviču dali kremastu notu. Znanstvenici kažu kako redovito jedenje avokada uravnotežuje kolesterol, smanjuje loš (LDL) i podiže dobar (HDL) kolesterol.

 

2. Šparoge

Šparoge su prirodno sredstvo za čišćenje arterija. Smanjuju krvni tlak i sprečavaju zgrušavanje krvi što je presudno za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti. Ova ukusna biljka obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima K, B1, B2, C i E.

 

3. Nar

Nar sadrži fitokemikalije koje djeluju kao antioksidansi za zaštitu sluznice arterija od oštećenja. Sok od nara potiče tjelesnu proizvodnju dušikovog oksida koji pomaže u održavanju protoka krvi i čišćenju arterija.

 

4. Brokula

Brokulu možete samo voljeti ili mrziti, ali i dalje ostaje povrće koje bi trebalo biti na vašem jelovniku. Visok sadržaj vitamina K štiti arterije od oštećenja uzrokovanih kalcijem. Brokula je prepuna vlakana koja snižavaju krvni tlak i kolesterol.

 

5. Kurkuma

Ovaj pikantni prašak bori se protiv upala i time sprečava otvrdnjavanje arterija. Stoga začinite hranu kurkumom.

 

6. Dragun

Dragun je pun antioksidanata i polifenola, spojeva koji mogu sniziti razinu vašeg "lošeg” (LDL) kolesterola, kao i triglicerida. Također sadrži vlakna koja mogu odčepiti vaše arterije.

 

7. Spirulina

Ove plavo-zelene alge mogu regulirati razinu lipida u krvi, a sadrže i proteine koji imaju sve aminokiseline potrebne ljudskom tijelu. Može opustiti opne arterija i stabilizirati krvni tlak.

 

8. Cimet

Jeste li znali da je cimet više od začina? Održat će vaše arterije čistim i spriječiti izgradnju plaka. Pospite malo cimeta u kavu, na prepečenac (toast) ili u bilo koji drugi obrok kako biste uživali u njegovim prednostima.

 

9. Brusnice

Brusnice su bogate antioksidansima koji će zaštititi vaše srce i arterije od oštećenja i sniziti razinu "lošeg” kolesterola, dok istovremeno povećavaju razinu "dobrog” (HDL) kolesterola. Istraživanja su pokazala da redovito pijenje soka od brusnica može smanjiti opasnost pojave srčanih bolesti za 40 posto!

 

10. Zeleni čaj

Zeleni čaj bogat je katehinima, spojevima koji smanjuju stvaranje kolesterola u tijelu. Dvije do tri popijene šalice ovog čaja svako jutro može poboljšati razinu lipida i pojačati će vaš metabolizam što bi trebalo pridonijeti gubitku težine.

  isprintaj članak