Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Manjak bjelančevina vodi do edema, razgradnje mišićne mase i slabljenja imunološkog sustava
Objavljeno: 06.12.2019. 13:00  
Namirnice za bolji učinak vježbanja
Namirnice za bolji učinak vježbanja

Snimio: Željko Marušić


Manjak bjelančevina vodi do edema (nagomilavanje vodene tekućine u tkivu ili organima što izgleda kao nabrekli trbusi kod pothranjene djece), razgradnje mišićne mase i slabljenja imunološkog sustava. Kod manjka bjelančevine tijelo poseže za vlastitom bjelančevinom. Tako se gubi snaga i nestaje mišićna masa.

 

Ovdje opisujemo koliko su pojedine namirnice bogate proteinima, koje su u prednosti ili što je u njima opasno, što trebate znati o pripravljanju i kako najpovoljnije možete koristiti bjelančevine.

 

Riba

Sadržaj bjelančevina: 17 do 18 g / 100 g

Dobrobit: Bogata biološki visokovrijednim bjelančevinama. Tijelo može iskoristi do 80 posto bjelančevine.

Mana: Lako pokvarljiva zbog velikog sadržaja bjelančevine i vode.

Osobitost: Bjelančevina se gubi kuhanjem. Zato je bolje ribu peći ili pirjati. U svakom slučaju koristite umak!

 

Meso

Sadržaj bjelančevina: do 23 g / 100 g, ovisno o vrsti mesa

Dobrobit: Meso peradi je lako probavljivo jer ima mali udjel vezivnog tkiva.

Mana: Bez ugljikohidrata, zasićene masne kiseline, masovni uzgoj životinja, opasnost od BSE (kravljeg ludila).

Posebnost: Odabir mesa odlučujući je u dobrobiti za vaše tijelo.

 

Mliječni proizvodi

Sadržaj bjelančevina: 3,5 g / 100 g kravljeg mlijeka

Dobrobit: Bjelančevine su biološki visokovrijedne. Hranidbena vrijednost mlijeka može se iskoristiti do 93 posto. Sadrži i kalcij, potreban za izgradnju kostiju.

Mana: Sve je više ljudi alergičnih na mliječne bjelančevine.

Posebnost: Lagani obroci od mliječnih proizvoda uz voće najprikladniji su za međuobroke.

 

Jaja

Sadržaj bjelančevina: 16 g / 100 g žumanjka, 11 g na 100 g / bjelanjka

Dobrobit: Sadrže mnoge vitamine i mineralne tvari. Optimalni opskrbljivač hranjivim tvarima jer tijelo može iskoristiti 94 posto bjelančevina.

Mana: Visok sadržaj kolesterina!

Posebnost: Najbolje se probavlja mekano kuhana jaja.

 

Žitarice

Sadržaj bjelančevina: 7 do 15 g / 100 g

Dobrobit: Sadrže brojne vitamine i minerale. K tome još mnogo celuloznih vlakana, koja potiču djelotvornost crijeva.

Mana: Kod njih je manjak aminokiselina. Zato nije preporučljivo hraniti se samo žitaricama.

Posebnost: Kod skladištenja gube se visokovrijedni vitamini. Kruh treba kupovati svjež u pekarama, a ne u trgovini zamotan u foliju.

 

Povrće/krumpir

Sadržaj bjelančevina: 1 do 9 g / 100 g

Dobrobit: Sadrže mnoge vitamine i minerale. Povrće je siromašno kalorijama i jača imunološki sustav.

Mana: Sadržaj bjelančevina je nizak.

Posebnost: Povrće treba kratko pirjati, inače se gube vitamini. Najbolj način priprave je u woku (kineska okrugla kovinska plitka posuda za kuhanje sa zaobljenim dnom)! Ako nema svježeg, najbolje je uzeti duboko smrznuto.

 

Mahunarke

Sadržaj bjelančevina: 35 g / 100 g

Dobrobit: Sadrže balastne tvari, koje potiču rad crijeva.

Mana: Ne sadrže sve važne aminokiseline usprkos visokom sadržaju bjelančevina. Zbog visokog sadržaja balastnih tvari i stupnja zasićenja teško su probavljive i vode do nadutosti.

Posebnost: Zbog tvrdog skeleta celuloze, koji sprečava bubrenje, mahunarkama je potrebno duže vrijeme za namakanje i kuhanje.

 

Soja

Sadržaj bjelančevina: 70 g / 100 g

Dobrobit: Soja sadrži bjelančevina koliko i mlijeko. Bogata je višestruko nezasićenim masnim kiselinama i nema kolesterina. Sadrži fitoestrogene koji sprečavaju obolijevanje od raka i štite od preranog starenja.

Mana: neprerađena zrna soje teško su probavljiva.

Posebnost: Tekućine od soje imaju manje kalorija, nego slični mliječni proizvodi.

 

Orasi

Sadržaj bjelančevina: ovisno o vrsti do 26 g/ 100 g

Dobrobit: Sadrže vitamine i nezasićene kiseline.

Mana: Visoki sadržaj masti i bogati su kalorijama. Orasi imaju oko 700 kalorija na 100 g.

Posebnost: Istraživabja su pokazala da opasnost oboljenja srca i krvotoka opada za 35 posto, ako je više od četiri puta tjedno na jelovniku 22,5 g tog koštunjavog ploda.

  isprintaj članak