Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Filmske poslastice iz Beča
Kada vi ne možete u Beč, tada Beč dolazi k vama! Donosimo vam pregled najboljih filmova snimljenih u njemu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Manjak bjelančevina vodi do edema, razgradnje mišićne mase i slabljenja imunološkog sustava
Objavljeno: 06.12.2019. 13:00  
Namirnice za bolji učinak vježbanja
Namirnice za bolji učinak vježbanja

Snimio: Željko Marušić


Manjak bjelančevina vodi do edema (nagomilavanje vodene tekućine u tkivu ili organima što izgleda kao nabrekli trbusi kod pothranjene djece), razgradnje mišićne mase i slabljenja imunološkog sustava. Kod manjka bjelančevine tijelo poseže za vlastitom bjelančevinom. Tako se gubi snaga i nestaje mišićna masa.

 

Ovdje opisujemo koliko su pojedine namirnice bogate proteinima, koje su u prednosti ili što je u njima opasno, što trebate znati o pripravljanju i kako najpovoljnije možete koristiti bjelančevine.

 

Riba

Sadržaj bjelančevina: 17 do 18 g / 100 g

Dobrobit: Bogata biološki visokovrijednim bjelančevinama. Tijelo može iskoristi do 80 posto bjelančevine.

Mana: Lako pokvarljiva zbog velikog sadržaja bjelančevine i vode.

Osobitost: Bjelančevina se gubi kuhanjem. Zato je bolje ribu peći ili pirjati. U svakom slučaju koristite umak!

 

Meso

Sadržaj bjelančevina: do 23 g / 100 g, ovisno o vrsti mesa

Dobrobit: Meso peradi je lako probavljivo jer ima mali udjel vezivnog tkiva.

Mana: Bez ugljikohidrata, zasićene masne kiseline, masovni uzgoj životinja, opasnost od BSE (kravljeg ludila).

Posebnost: Odabir mesa odlučujući je u dobrobiti za vaše tijelo.

 

Mliječni proizvodi

Sadržaj bjelančevina: 3,5 g / 100 g kravljeg mlijeka

Dobrobit: Bjelančevine su biološki visokovrijedne. Hranidbena vrijednost mlijeka može se iskoristiti do 93 posto. Sadrži i kalcij, potreban za izgradnju kostiju.

Mana: Sve je više ljudi alergičnih na mliječne bjelančevine.

Posebnost: Lagani obroci od mliječnih proizvoda uz voće najprikladniji su za međuobroke.

 

Jaja

Sadržaj bjelančevina: 16 g / 100 g žumanjka, 11 g na 100 g / bjelanjka

Dobrobit: Sadrže mnoge vitamine i mineralne tvari. Optimalni opskrbljivač hranjivim tvarima jer tijelo može iskoristiti 94 posto bjelančevina.

Mana: Visok sadržaj kolesterina!

Posebnost: Najbolje se probavlja mekano kuhana jaja.

 

Žitarice

Sadržaj bjelančevina: 7 do 15 g / 100 g

Dobrobit: Sadrže brojne vitamine i minerale. K tome još mnogo celuloznih vlakana, koja potiču djelotvornost crijeva.

Mana: Kod njih je manjak aminokiselina. Zato nije preporučljivo hraniti se samo žitaricama.

Posebnost: Kod skladištenja gube se visokovrijedni vitamini. Kruh treba kupovati svjež u pekarama, a ne u trgovini zamotan u foliju.

 

Povrće/krumpir

Sadržaj bjelančevina: 1 do 9 g / 100 g

Dobrobit: Sadrže mnoge vitamine i minerale. Povrće je siromašno kalorijama i jača imunološki sustav.

Mana: Sadržaj bjelančevina je nizak.

Posebnost: Povrće treba kratko pirjati, inače se gube vitamini. Najbolj način priprave je u woku (kineska okrugla kovinska plitka posuda za kuhanje sa zaobljenim dnom)! Ako nema svježeg, najbolje je uzeti duboko smrznuto.

 

Mahunarke

Sadržaj bjelančevina: 35 g / 100 g

Dobrobit: Sadrže balastne tvari, koje potiču rad crijeva.

Mana: Ne sadrže sve važne aminokiseline usprkos visokom sadržaju bjelančevina. Zbog visokog sadržaja balastnih tvari i stupnja zasićenja teško su probavljive i vode do nadutosti.

Posebnost: Zbog tvrdog skeleta celuloze, koji sprečava bubrenje, mahunarkama je potrebno duže vrijeme za namakanje i kuhanje.

 

Soja

Sadržaj bjelančevina: 70 g / 100 g

Dobrobit: Soja sadrži bjelančevina koliko i mlijeko. Bogata je višestruko nezasićenim masnim kiselinama i nema kolesterina. Sadrži fitoestrogene koji sprečavaju obolijevanje od raka i štite od preranog starenja.

Mana: neprerađena zrna soje teško su probavljiva.

Posebnost: Tekućine od soje imaju manje kalorija, nego slični mliječni proizvodi.

 

Orasi

Sadržaj bjelančevina: ovisno o vrsti do 26 g/ 100 g

Dobrobit: Sadrže vitamine i nezasićene kiseline.

Mana: Visoki sadržaj masti i bogati su kalorijama. Orasi imaju oko 700 kalorija na 100 g.

Posebnost: Istraživabja su pokazala da opasnost oboljenja srca i krvotoka opada za 35 posto, ako je više od četiri puta tjedno na jelovniku 22,5 g tog koštunjavog ploda.

  isprintaj članak