Manjak bjelančevina vodi do edema, razgradnje mišićne mase i slabljenja imunološkog sustava | Objavljeno: 06.12.2019. 13:00 |
Snimio: Željko Marušić
Manjak bjelančevina vodi do edema (nagomilavanje vodene tekućine u tkivu ili organima što izgleda kao nabrekli trbusi kod pothranjene djece), razgradnje mišićne mase i slabljenja imunološkog sustava. Kod manjka bjelančevine tijelo poseže za vlastitom bjelančevinom. Tako se gubi snaga i nestaje mišićna masa.
Ovdje opisujemo koliko su pojedine namirnice bogate proteinima, koje su u prednosti ili što je u njima opasno, što trebate znati o pripravljanju i kako najpovoljnije možete koristiti bjelančevine.
Riba
Sadržaj bjelančevina: 17 do 18 g / 100 g
Dobrobit: Bogata biološki visokovrijednim bjelančevinama. Tijelo može iskoristi do 80 posto bjelančevine.
Mana: Lako pokvarljiva zbog velikog sadržaja bjelančevine i vode.
Osobitost: Bjelančevina se gubi kuhanjem. Zato je bolje ribu peći ili pirjati. U svakom slučaju koristite umak!
Meso
Sadržaj bjelančevina: do 23 g / 100 g, ovisno o vrsti mesa
Dobrobit: Meso peradi je lako probavljivo jer ima mali udjel vezivnog tkiva.
Mana: Bez ugljikohidrata, zasićene masne kiseline, masovni uzgoj životinja, opasnost od BSE (kravljeg ludila).
Posebnost: Odabir mesa odlučujući je u dobrobiti za vaše tijelo.
Mliječni proizvodi
Sadržaj bjelančevina: 3,5 g / 100 g kravljeg mlijeka
Dobrobit: Bjelančevine su biološki visokovrijedne. Hranidbena vrijednost mlijeka može se iskoristiti do 93 posto. Sadrži i kalcij, potreban za izgradnju kostiju.
Mana: Sve je više ljudi alergičnih na mliječne bjelančevine.
Posebnost: Lagani obroci od mliječnih proizvoda uz voće najprikladniji su za međuobroke.
Jaja
Sadržaj bjelančevina: 16 g / 100 g žumanjka, 11 g na 100 g / bjelanjka
Dobrobit: Sadrže mnoge vitamine i mineralne tvari. Optimalni opskrbljivač hranjivim tvarima jer tijelo može iskoristiti 94 posto bjelančevina.
Mana: Visok sadržaj kolesterina!
Posebnost: Najbolje se probavlja mekano kuhana jaja.
Žitarice
Sadržaj bjelančevina: 7 do 15 g / 100 g
Dobrobit: Sadrže brojne vitamine i minerale. K tome još mnogo celuloznih vlakana, koja potiču djelotvornost crijeva.
Mana: Kod njih je manjak aminokiselina. Zato nije preporučljivo hraniti se samo žitaricama.
Posebnost: Kod skladištenja gube se visokovrijedni vitamini. Kruh treba kupovati svjež u pekarama, a ne u trgovini zamotan u foliju.
Povrće/krumpir
Sadržaj bjelančevina: 1 do 9 g / 100 g
Dobrobit: Sadrže mnoge vitamine i minerale. Povrće je siromašno kalorijama i jača imunološki sustav.
Mana: Sadržaj bjelančevina je nizak.
Posebnost: Povrće treba kratko pirjati, inače se gube vitamini. Najbolj način priprave je u woku (kineska okrugla kovinska plitka posuda za kuhanje sa zaobljenim dnom)! Ako nema svježeg, najbolje je uzeti duboko smrznuto.
Mahunarke
Sadržaj bjelančevina: 35 g / 100 g
Dobrobit: Sadrže balastne tvari, koje potiču rad crijeva.
Mana: Ne sadrže sve važne aminokiseline usprkos visokom sadržaju bjelančevina. Zbog visokog sadržaja balastnih tvari i stupnja zasićenja teško su probavljive i vode do nadutosti.
Posebnost: Zbog tvrdog skeleta celuloze, koji sprečava bubrenje, mahunarkama je potrebno duže vrijeme za namakanje i kuhanje.
Soja
Sadržaj bjelančevina: 70 g / 100 g
Dobrobit: Soja sadrži bjelančevina koliko i mlijeko. Bogata je višestruko nezasićenim masnim kiselinama i nema kolesterina. Sadrži fitoestrogene koji sprečavaju obolijevanje od raka i štite od preranog starenja.
Mana: neprerađena zrna soje teško su probavljiva.
Posebnost: Tekućine od soje imaju manje kalorija, nego slični mliječni proizvodi.
Orasi
Sadržaj bjelančevina: ovisno o vrsti do 26 g/ 100 g
Dobrobit: Sadrže vitamine i nezasićene kiseline.
Mana: Visoki sadržaj masti i bogati su kalorijama. Orasi imaju oko 700 kalorija na 100 g.
Posebnost: Istraživabja su pokazala da opasnost oboljenja srca i krvotoka opada za 35 posto, ako je više od četiri puta tjedno na jelovniku 22,5 g tog koštunjavog ploda.
![]() |