Odlična kuharica „Krk 50 delicija zlatnog otoka“
Turistička zajednica otoka Krka je nakladnik je kuharice pod nazivom „Krk 50 delicija zlatnog otoka“. Iako je iz tiska izašla krajem 2019. godine, predstavljanj ...
Izašla knjiga “Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske” značajna i za hrvatsku povijest
Jeste li znali koliko su ruski emigranti bili značajni za hrvatsku povijest? Recimo da su osnovali virovitičko kazalište, ili izgradili vodotoranj u Vukovaru?! ...
Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Kolika je napojnica primjerena u kojoj državi
Objavljeno: 17.03.2014. 13:01  
Napojnica, trinkgeld, bakšiš...
Napojnica, trinkgeld, bakšiš...

Nakon dobre usluge najteže je odrediti kolika je napojnica primjerena kako ne bi bila uvredljiva ili naprosto glupo visoka. Pogledajmo uobičajeno o pojedinim turističkim odredištima.

 

BOSNA I HERCEGOVINA

Uobičajena napojnica je 5 do 10 posto na iznos računa u ugostiteljskim objektima. Taksistima se zaokružuje cijena na puni iznos i dobro je dodati jedan euro. U hotelima se nosaču prtljage daje jedan euro. Poželjno je na noćnom ormariću ili radnom stolu sobarici ostaviti pola do jednog eura za provedenu noć u poslovnom hotelu.

 

EGIPAT

U restoranima se daje 10 do 15 posto od iznosa navedenog na računu. Sobarice ili nosači prtljage bit će sretni ako im date 50 centi do jednog eura.

 

FRANCUSKA

U kafićima je 10 do 15 posto na iznos računa uobičajeno. Napojnica se ostavlja na stolu. Taksistima se ostavlja 10 posto.

 

GRČKA

U restoranima se ostavlja 10 posto na iznos računa, a u popularnim tavernama najviše jedan euro. Napojnica je uračunata u cijenu taksi vožnje.

 

IRSKA

U restoranima se ostavlja napojnica u visini od 10 posto od iznosa računa. U pubovima i barovima se nikada ne ostavlja napojnica. Bolje je šankeru (Barkeeper) platiti piće koje on ne mora odmah popiti.

 

ITALIJA

U restoranima napojnica nije obavezna, ali je neće odbiti. Najčešće je obračunata kao “coperto” - neka vrsta naknade za stolnjak i kruh.

 

HRVATSKA

Uobičajena napojnica je 5 do 10 posto na iznos računa u ugostiteljskim objektima. Taksistima se zaokružuje cijena na puni iznos i dobro je dodati jedan euro. U hotelima se nosaču prtljage daje jedan euro. Poželjno je na noćnom ormariću ili radnom stolu sobarici ostaviti jedan euro za provedenu noć u poslovnom hotelu, a za boravak od tjedan dana u ljetovalištu dovoljno je 4 eura.

 

KANADA

Napojnica je u Kanadi kao i u SAD-u obavezna u restoranima i picerijama i iznosi izmeu 15 i 20 posto na iznos računa. To je zapravo zarada konobara. Ponekad je napojnica već uračunata na računu i kao takva istaknuta. Nosaču prtljage se daje jedan kanadski dolar koliko i sobarici po provedenoj noći. Napojnica taksistima je 15 posto.

 

MALEZIJA

Uobičajena je napojnica od 10 posto od iznosa računa. Manje od 20 centi smatrat će se uvredom.

 

PORTUGAL

U restoranima i kafićima se ostavlja napojnica izmeu 10 i 15 posto od iznosa računa. U cijenu taksi vožnje je uračunata, ali ipak ostavite dva do pet centi ili zaokružite račun na pola ili puni euro.

 

SAD

Napojnica je u SAD-u obavezna u restoranima i picerijama u iznosu od 15 do 20 posto jer je to zapravo zarada konobara - uslužitelja. Ponekad je napojnica već uračunata na računu i kao takva istaknuta. Nosaču prtljage se daje jedan do dva američka dolara po komadu prtljage, a sobarici dolar do dva po provedenoj noći. Napojnica taksistima je 15 posto.

 

SLOVENIJA

Kako Slovenija pripada europskom krugu uobičajena napojnica je 5 do 10 posto na iznos računa u ugostiteljskim objektima. Taksistima se zaokružuje cijena na puni iznos i dobro je dodati jedan euro. U hotelima se nosaču prtljage daje jedan euro, a sobarici jedan euro za provedenu noć, a za boravak od tjedan dana dovoljno je 4 eura.

 

SRBIJA

Uobičajena napojnica je do 10 posto na iznos računa u ugostiteljskim objektima. Taksistima se zaokružuje cijena na puni iznos. U hotelima se nosaču prtljage daje jedan euro. Napojnica sobarici je jedan euro u boljim hotelima.

 

ŠPANJOLSKA

Isto kao u Portugalu.

 

TAJLAND

Uobičajena je napojnica od 10 posto od iznosa računa. Uvredom se smatra ako ostavite manje od 20 batha (približno 3,50 kune).

 

TURSKA

Uobičajena napojnica u restoranima iznosi 10 posto od cijene računa. U manjim objektima poput zalogajnica kao znak zahvalnosti možete ponuditi cigaretu. Napojnica je uračunata u cijenu taksi vožnje.

 

VELIKA BRITANIJA

U restoranima se ostavlja napojnica u visini 10 do 15 posto od iznosa računa. U pubovima i barovima se nikada ne ostavlja napojnica. Bolje je šankeru (Barkeeper) platiti piće koje on ne mora odmah popiti.


  isprintaj članak