Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Kolika je napojnica primjerena u kojoj državi
Objavljeno: 17.03.2014. 13:01  
Napojnica, trinkgeld, bakšiš...
Napojnica, trinkgeld, bakšiš...

Nakon dobre usluge najteže je odrediti kolika je napojnica primjerena kako ne bi bila uvredljiva ili naprosto glupo visoka. Pogledajmo uobičajeno o pojedinim turističkim odredištima.

 

BOSNA I HERCEGOVINA

Uobičajena napojnica je 5 do 10 posto na iznos računa u ugostiteljskim objektima. Taksistima se zaokružuje cijena na puni iznos i dobro je dodati jedan euro. U hotelima se nosaču prtljage daje jedan euro. Poželjno je na noćnom ormariću ili radnom stolu sobarici ostaviti pola do jednog eura za provedenu noć u poslovnom hotelu.

 

EGIPAT

U restoranima se daje 10 do 15 posto od iznosa navedenog na računu. Sobarice ili nosači prtljage bit će sretni ako im date 50 centi do jednog eura.

 

FRANCUSKA

U kafićima je 10 do 15 posto na iznos računa uobičajeno. Napojnica se ostavlja na stolu. Taksistima se ostavlja 10 posto.

 

GRČKA

U restoranima se ostavlja 10 posto na iznos računa, a u popularnim tavernama najviše jedan euro. Napojnica je uračunata u cijenu taksi vožnje.

 

IRSKA

U restoranima se ostavlja napojnica u visini od 10 posto od iznosa računa. U pubovima i barovima se nikada ne ostavlja napojnica. Bolje je šankeru (Barkeeper) platiti piće koje on ne mora odmah popiti.

 

ITALIJA

U restoranima napojnica nije obavezna, ali je neće odbiti. Najčešće je obračunata kao “coperto” - neka vrsta naknade za stolnjak i kruh.

 

HRVATSKA

Uobičajena napojnica je 5 do 10 posto na iznos računa u ugostiteljskim objektima. Taksistima se zaokružuje cijena na puni iznos i dobro je dodati jedan euro. U hotelima se nosaču prtljage daje jedan euro. Poželjno je na noćnom ormariću ili radnom stolu sobarici ostaviti jedan euro za provedenu noć u poslovnom hotelu, a za boravak od tjedan dana u ljetovalištu dovoljno je 4 eura.

 

KANADA

Napojnica je u Kanadi kao i u SAD-u obavezna u restoranima i picerijama i iznosi izmeu 15 i 20 posto na iznos računa. To je zapravo zarada konobara. Ponekad je napojnica već uračunata na računu i kao takva istaknuta. Nosaču prtljage se daje jedan kanadski dolar koliko i sobarici po provedenoj noći. Napojnica taksistima je 15 posto.

 

MALEZIJA

Uobičajena je napojnica od 10 posto od iznosa računa. Manje od 20 centi smatrat će se uvredom.

 

PORTUGAL

U restoranima i kafićima se ostavlja napojnica izmeu 10 i 15 posto od iznosa računa. U cijenu taksi vožnje je uračunata, ali ipak ostavite dva do pet centi ili zaokružite račun na pola ili puni euro.

 

SAD

Napojnica je u SAD-u obavezna u restoranima i picerijama u iznosu od 15 do 20 posto jer je to zapravo zarada konobara - uslužitelja. Ponekad je napojnica već uračunata na računu i kao takva istaknuta. Nosaču prtljage se daje jedan do dva američka dolara po komadu prtljage, a sobarici dolar do dva po provedenoj noći. Napojnica taksistima je 15 posto.

 

SLOVENIJA

Kako Slovenija pripada europskom krugu uobičajena napojnica je 5 do 10 posto na iznos računa u ugostiteljskim objektima. Taksistima se zaokružuje cijena na puni iznos i dobro je dodati jedan euro. U hotelima se nosaču prtljage daje jedan euro, a sobarici jedan euro za provedenu noć, a za boravak od tjedan dana dovoljno je 4 eura.

 

SRBIJA

Uobičajena napojnica je do 10 posto na iznos računa u ugostiteljskim objektima. Taksistima se zaokružuje cijena na puni iznos. U hotelima se nosaču prtljage daje jedan euro. Napojnica sobarici je jedan euro u boljim hotelima.

 

ŠPANJOLSKA

Isto kao u Portugalu.

 

TAJLAND

Uobičajena je napojnica od 10 posto od iznosa računa. Uvredom se smatra ako ostavite manje od 20 batha (približno 3,50 kune).

 

TURSKA

Uobičajena napojnica u restoranima iznosi 10 posto od cijene računa. U manjim objektima poput zalogajnica kao znak zahvalnosti možete ponuditi cigaretu. Napojnica je uračunata u cijenu taksi vožnje.

 

VELIKA BRITANIJA

U restoranima se ostavlja napojnica u visini 10 do 15 posto od iznosa računa. U pubovima i barovima se nikada ne ostavlja napojnica. Bolje je šankeru (Barkeeper) platiti piće koje on ne mora odmah popiti.


  isprintaj članak