Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Sigurnost u stranoj zemlji
Objavljeno: 02.07.2015. 17:21  
Ne opirite se kod pljačke
Ne opirite se kod pljačke

Posebno je strašno kada nam se zločin dogodi u stranoj zemlji. Kao dodaci strahu tu su i neznanje kamo otići po pomoć, kome vjerovati i kako djeluju lokalne sigurnosne službe. Jezične zapreke mogu još više zamrsiti stvar.


Napisao: Mauro Kalčić


Stoga je vrijedno da poduzmete nekoliko mjera predostrožnosti:

Ostavite dragocjenosti kod kuće i koristite samo putničke čekove ili kreditne kartice.

 Pokušajte ne nositi ručne torbe. Mnogi su turisti slomili ruku kada su lopovi protrčali i naglo ih povukli. Umjesto toga, sakrijte vrijednosti (putovnice, putničke čekove, kreditne kartice) na sebe. Vrećice i remeni za novac se ne preporučuju jer ih se lako odreže ili otrgne.

 Imajte na umu da nije neuobičajeno da su džepari mala djeca. Dok jedan prosi novac, drugi vas džepari.

 Prije odlaska napravite kopiju identifikacijske stranice putovnice i zapišite njezin broj.

 Ako lokalni zakon ne zahtijeva da stalno sa sobom nosite putovnicu, zaključajte je u hotelski sef i umjesto toga nosite fotokopije.

 Ako lokalni zakon zahtijeva da nosite putovnicu svo vrijeme, tada fotokopije držite na sigurnom. Ako bi vaša originalna putovnica bila ukradena, trebat ćete dokaz identifikacije kako biste dobili novu.

 Budući da ćete trebati fotografiju kako bi vam se izdala nova putovnica, osigurajte nekoliko malih fotografija za putovnice.

 Saznajte koji se dijelove grada smatra opasnima i klonite ih se.

 Zapamtite da su željeznički kolodvori i ostali središnje smješteni i napučeni prostori odlična mjesta lopovima za krađu kamera, torbica i ostalih vrijednosti.

 Ako vozite, držite vrata zaključana svo vrijeme, držite kovčege izvan vidokruga i ne ostavljajte vrijednosti u vozilu. Lopovima posebno upadaju u oči unajmljena vozila.

 Obratite posebnu pozornost kod plaćanja. Promjena valute često je izvrstan put lokalnim "biznismenima” za krađu od zbunjenih turista.

 Prije korištenja taksija upoznajte se s prosječnim cijenama. Nije neuobičajeno da se turistima zaračuna previše.

 Ne opirite se ako ste napadnuti. Umjesto toga, pokušajte se usredotočiti na izgled napadača.

 Pripremite turističke rute u svojoj sobi prije odlaska. Nemojte stajati na ulici proučavajući kartu jer time svima pokazujete da ste turist.

 Uvijek zaključajte hotelsku sobu kad odlazite i ne ostavljajte na vidljivom mjestu vrijednosti da izazivaju osoblje koje je čisti. Noviji kompjutorski napravljeni ključevi pomogli su u smanjenju provala u hotelske sobe. Ako je moguće, odsjednite u hotelima gdje se takvi ključevi koriste.

 Ako postanete žrtvom kriminala u inozemstvu, nazovite veleposlanstvo. Imajte njegov broj i ako je moguće adresu i upute kako stići tamo. Dežurni službenik je na raspolaganju 24 sata dnevno u svakom veleposlanstvu kako bi pomogao u hitnom slučaju.


  isprintaj članak