Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Filmske poslastice iz Beča
Kada vi ne možete u Beč, tada Beč dolazi k vama! Donosimo vam pregled najboljih filmova snimljenih u njemu. ...
Anketa


Četvrt stoljeća brdsko biciklističke utrke XCO Samobor
Objavljeno: 22.05.2018. 09:46  
Ne propustite 17. lipnja najstariju brdsko biciklističku utrku u Hrvatskoj, XCO Samobor
Ne propustite 17. lipnja najstariju brdsko biciklističku utrku u Hrvatskoj, XCO Samobor

Snimio: Denis Peroš

 

Brdsko biciklistički klub Šišmiš, najstariji aktivni brdsko biciklistički klub u Hrvatskoj, u lipnju obilježava četvrt stoljeća održavanja međunarodne brdsko biciklističke utrke XCO Samobor. U nedjelju, 17. lipnja na atraktivnoj stazi na području Park šume Tepec očekuje se preko 300 natjecatelja iz cijele Europe. Dodatnu privlačnost utrci daju start i cilj na glavnom gradskom trgu. Utrka je uvrštena i u kalendar Svjetske biciklističke federacije, te se boduje za Kup Hrvatske i Slovenije i primjer je odličnog turističko – sportskog projekta.

Staza 25. izdanja ove atraktivne utrke među natjecateljima je poznata po iznimnoj tjelesnoj i tehničkoj zahtjevnosti te kao takva od natjecatelja zahtjeva puni angažman i usredotočenost. Stazu odlikuju težak, ali privlačan "balvan" spust te jednako tako i zahtjevan spust stubama podno samoborskoga starog grada. Valja spomenuti kako utrka prolazi nekim od najljepših dijelova Samobora – glavnim gradskim trgom, Park šumom Tepec, uz kapelu svete Ane, stari grad, Samoborski muzej... dok natjecatelje očekuje i vrijuedne nagrade.

Utrka se od početaka, 1994. godine, do danas održavalo na četiri različite staze: uz najprivklačniju sadašnju stazu, ranijih se godina održavala u Park šumi Stražnik, te u Otruševcu dok su prve održane na stazi u blizini planinarskog doma Ivica Sudnik na Velikom Dolu.

  isprintaj članak