Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Češnjak može sadržavati bakterije iz tla što bi moglo biti zarazno
Objavljeno: 28.05.2019. 08:46  
Ne stavljajte svašta u rodnicu
Ne stavljajte svašta u rodnicu

Snimio: Željko Marušić


Jedan bloger  je objavio videozapis koji je prikupio više od 2,5 milijuna gledatelja, savjetujući ženama da u rodnicu ubace češnjak kako bi liječili infekciju gljivicama.

Odavno je poznato kako su mnogi savjeti na internetu zdravstveno nevrijedni ili vrlo pogrešni. Neki liječnici tvrde kako je čak 70 posto objavljenih tekstova o zdravlju djelomično ili u cijelosti netočnih, ali, kada već vjerujemo savjetima kumicama s placa, zašto ne bismo i "gospodinu Guglu”?

Nedavno je krenuo niz objava o tome kako je češnjak vrlo učinkovit u borbi protiv gljivica u ženskoj rodnici. A mi se pitamo je li moguće da postoji žena koja bi ga stavila u nju? Očito ima! Unatoč tome što nema jasnih znanstvenih dokaza u tom smislu, na YouTubeu postoji video isječak u kojem se to preporuča, a pregledan je čak 42.000 puta. 

U jednom znanstvenom istraživanju ispitano je može li se kreme koje sadrže češnjak koristiti za liječenje infekcija gljivicama. Pokazalo se da nisu korisnije od konvencionalnog liječenja. Drugim istraživanjem ispitana je učinkovitost uzimanja dodatka češnjaka pijenjem kako bi se smanjio broj gljivica u vagini. Dokazana je neučinkovitost, ali, čini se, ljudi ipak još uvijek šire tu tvrdnju.

Istina je da češnjak sadrži alicin, spoj koji "može imati svojstva antifungalne" kada ga se koristi u laboratoriju, na primjer u posudici stanica. Ali vaša vagina nije jelo! Uostalom, da bi se alicin oslobodio češnjak bi trebalo rezati ili zdrobiti.  Zapravo, češnjak može sadržavati bakterije iz tla što bi moglo biti zarazno i dalje nadražiti već upaljenu vaginu s gljivicama

 

Između 50 i 70 posto žena ima stalne ili povremene probleme s candidom u vagini. Ne zlostavljajte je dodatno!

Dr. Vanessa Mackay, glasnogovornica Kraljevskog koledža opstetričara i ginekologa, slaže se da bi stavljanje stranih predmeta kao što je češnjak u vaginu moglo poremetiti tu ravnotežu prirodne flore koja može dovesti do iritacije i infekcije kao što je bakterijska vaginoza. Dodaje kako je treba izbjegavati mirisne sapune, gelove i antiseptike jer i oni mogu utjecati na zdravu ravnotežu bakterija i pH vrijednosti u vagini i uzrokovati nadražaj. Ženama savjetuje da koriste jednostavne sapune za pranje područje oko vagine (vulve), a ne unutar nje, i to laganim sapunjanjem svakodnevno.


No, postoji još jedan način rješavanja poteškoća s gljivicama, ne pripada službenoj medicini, ali je često vrlo učinkovit. To je iscjeljivanje bioenergijom.

 

  isprintaj članak