Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Idem li na godišnji?
Objavljeno: 22.06.2013. 19:34  
Ne tjerajte ili bacajte psa u more!
Ne tjerajte ili bacajte psa u more!

Ležim pod kuhinjskim stolom u debeloj hladovini i nikome ne smetam na putu. Vani je “ugodnih“ 30 Celzijevih stupnjeva. Moji ukućani užurbano hodaju po kući, stalno nešto donose i pakiraju. Povremeno izlaze van u nabavu, a ja sve to promatram pod kuhinjskim stolom. I nitko ni ne pomišlja na mene. Možda i bolje. Ionako im je moj veterinar savjetovao da me u šetnju vode samo rano ujutro ili kasno navečer, kada malo zahladi. Savjetovao im je i da me mogu osvježiti u rijeci ili jezeru, ali da me nakon toga obavezno isperu čistom vodom. No, oni za to sada nemaju vremena...

 

Hoće li se sjetiti mene?

Iz cijele zbrke i strke po kući jedino što mogu zaključiti je da se spremaju na godišnji odmor, vjerojatno na more. I pomalo sam zabrinut hoće li se sjetiti povesti i mene ili će me opet smjestiti u jedan od hotela ili pansiona za pse, a možda me ostave i kod susjeda koji će brinuti o meni. No, nije to to. Ipak, prema nekim pripremama zaključujem i nadam se da ću i ja na put.

 

Tableta za blago umirenje

Prije desetak dana vodili su me veterinaru koji je pregledao moju zdravstvenu knjižicu i ustanovio da se moram cijepiti protiv virusnih bolesti, a ujedno i progutati tabletu protiv crijevnih nametnika. Što se mora – mora se! Protiv bjesnoće se još ne trebam cijepiti, jer sam to cijepljenje obavio ovog proljeća, pa ću to obavezno opet obnoviti za godinu dana. U protivnom se plaća kazna, a ne može se ni na put preko granice. Veterinar im je također savjetovao da na put krenu kasno navečer, kada zahladi, a ako baš ne podnosim put preporučio im je da mi daju jednu tabletu za blago umirenje, koja će mi pomoći da cijeli put prodrijemam. Prije puta me ne trebaju hraniti, a uz put trebaju jednom do dvaput stati kako bih protegnuo noge, obavio fiziološke potrebe i popio malo vode iz svoje posude. Rekao im je i da moram u automobilu imati svoje mjesto na kojem ću ležati i drijemati.

 

Kako bih sve upoznao, onjušio i obilježio

Po dolasku na odredište veterinar im je savjetovao da me svakako povedu u obilazak novog područja, na kojem ćemo boraviti sljedećih desetak dana, kako bih sve upoznao, onjušio i obilježio. Na put mi trebaju obavezno ponijeti i moju deku, posude za hranu i vodu te pribor za osobnu higijenu. Najbolje je od kuće ponijeti i hranu koju inače jedem jer je pitanje hoće li se tamo moći nabaviti išta od toga, a promjena hrane uz promjenu vode mogla bi mi izazvati probavne smetnje, pa evo poteškoća.

 

Ne bacajte me u "veliku vodu"

U „veliku“ vodu ne treba me tjerati ili naglo baciti. Dozvolite mi da sam ispitam tu „veliku baru“ i shvatim da baš i nije ukusna za piti. Ako se odvažim na kupanje, na kraju dana treba me obavezno isprati od soli običnom vodom. Na plaži trebam biti u hladu, a ako netko baš bude prigovarao što sam i ja tamo, treba mi staviti brnjicu i zavezati me uz neko drvo. Ne trebam ni spominjati da je nakon moje velike nužde potrebno to odmah pokupiti.

Navečer možemo svi zajedno otići u šetnju i na kavicu, ako sam pristojan, a ja to jesam, pa možemo sjesti na neku od brojnih terasa. Ako negdje baš postoji upozorenje „Zabranjeno s psom“, zaobići ćemo to mjesto. I ja bih rado pojeo koji sladoled, no budući da znam da to nije dobro za moje zdravlje, nemojte me ni nuditi niti ću ja vas gnjaviti.

Uz pridržavanje svih uputa zajedničko ljetovanje će dobro proći. A ako mi se posreći, pa me povedu, svakako ću vam se javiti razglednicom.

 

Vaš vjerni prijatelj pas!


Napisala: Marga Domes-Čamagajevac, dr.vet.med.

  isprintaj članak