Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji
Želite li se odvojiti od monotonije svakodnevnog života, trebali biste posjetiti neobična mjesta u Indiji i ostati zaprepašteni. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Zgrada koja podsjeća na stablo bambusa
Objavljeno: 30.07.2019. 19:00  
Neboder Taipei 101 na Tajvanu
Neboder Taipei 101 na Tajvanu

Neboder Taipei 101 visok je 509 metara, a prilikom otvorenja 2004. godine bio je najviši na svijetu, a i danas, 15 godina poslije, još je među 10 najviših. Ime govori da ima 101 kat. Bio je prvi neboder koji je prešao visinu od pola kilometra.

Posebno je zaštićen od potresa budući da se nalazi na trusnom području. Primijenjeni su sigurnosni standardi zaštite kao kod atomskih centrala. Može bez štete podnijeti potres od 7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Siguran je i od tajfuna što je već nekoliko puta dokazano.

U ovoj elegantnoj zgradi koja podsjeća na stablo bambusa, na prvih pet katova su trgovine najpoznatijih modnih svjetskih marki, za one dubljih džepova. 

Na 89. kat posjetitelje nekih pola minute vozi dizalo koje je dugo bilo najbrže na svijetu (60,6 km na sat, odnosno brže negoli voze vlakovi Hrvatskih željeznica na nekim našim prugama!). Tek ga je nedavno, s brzinom od 69 km/h, prestiglo dizalo u kineskom Snghai Toweru. Zvjezdani strop i suvremena tehnika koja ujednačava pritisak u kabini dizala brinu da korisnici ne osjete razliku visine i brzinu vožnje.

Da, i sve je uređeno po Feng shui načelima!

 

I nekoliko korisnih informacija:

Cijene hrane i noćenja na Tajvanu su kao kod nas. Viza hrvatskim državljanima nije potrebna.

Cijena većine stvari u trgovinama je približno kao kod nas.

Taipei je siguran grad i poslije ponoći.

  isprintaj članak