Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Meso iz Austrije također je isporučeno u Hrvatsku
Objavljeno: 28.10.2019. 14:55  
Nejestivo trulo meso isporučeno je i u Hrvatsku
Nejestivo trulo meso isporučeno je i u Hrvatsku

Na temelju ispitivanja u jednoj austrijskoj klaonici, postoji sumnja da je meso neprikladno za prehranu ljudi ušlo u prehrambeni lanac. Tvrtka je također isporučila "trulo meso" u druge europske zemlje - uključujući Hrvatsku.

Kako piše u priopćenju Austrijske agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES), na temelju kontrole 22. listopada 2019. godine u klaonici na jugu Štajerske, postoji sumnja da je meso neprikladno za prehranu ljudi ušlo u prehrambeni lanac. Nejestivo meso također je isporučeno u Hrvatsku.

 

AGES izvještava o rezultatima istraživanja veterinarskih i prehrambenih tijela savezne i državne vlade (od 25.10.2019.):

Meso iz te klaonice dopremljeno je u nekoliko austrijskih pokrajina (Štajerska, Donja Austrija, Beč, Salzburg, Koruška). Veterinatri trenutno pregledavaju točne kanale distribucije. Posebna se pozornost posvećuje već isiječenom mesu. Kontrole prodajnih kanala uključuju skupne kupce i proizvodne tvrtke. Meso bez takozvanog "zdravstvenog pečata" povlače iz prometa.

 

Meso iz navedene klaonice isporučeno je i u nekoliko europskih zemalja (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Italija, Slovačka, Njemačka). Vlasti ovih zemalja obaviještene su o europskom sustavu brzog uzbunjivanja hrane i hrane za životinje (RASFF).

 

Što zapravo znači "nepodoban za uživanje"?

Kako je objašnjeno iz AGES-a, veterinarske vlasti kontroliraju svaki postupak klanja: životinje se pregledava prije klanja, a meso se pregledava i nakon klanja. Ako meso udovoljava veterinarskim i prehrambenim zahtjevima, tada će biti označeno "zdravstvenom oznakom".

Prema informacijama, očito bolesne životinje uopće ne bi trebalo klati. Ako se nakon klanja pokaže da leš ne ispunjava zakonske uvjete, mora ga se odvojiti, pohraniti odvojeno i označiti kao takvog.

  isprintaj članak