Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Koronavirus širi strah i rasizam i u Keniji
Objavljeno: 19.03.2020. 22:26  
Nemamo se čega bojati, osim samoga sebe u vrijeme pandemije
Nemamo se čega bojati, osim samoga sebe u vrijeme pandemije

Usred jedne od najvećih američkih financijskih kriza, Franklin Roosevelt, 32. predsjednik Sjedinjenih Država, Amerikancima je slavno rekao da se "Nemamo se čega bojati, osim samoga sebe".

Devedeset godina kasnije, Kenijci će možda željeti ponovno razmotriti mudri Rooseveltov savjet dok se bave s još jednom egzistencijalnom krizom koja prijeti da uništi čitave živote i sektore.

Dok se Kenija bori sa širenjem koronavirusa, zbog straha, a ne od samog virusa, oduzet je prvi život u toj državi. Navodi se da je muškarca u selu Kibundani, okrug Kwale, ubila mafijaška mladež zbog sumnje da je imao koronavirus.  U Keniji je trenutno sedam oboljelih.

 

Stalno izmišljaju neistine

Od prošlog petka, kada je prvi testirani Kenijac bio pozitivan na koronavirus, diljem zemlje se širi vrtlog straha. Tako su prigušivanje kihanja i suzdržano rukovanje najmanji problem. Strah od koronavirusa, koji uzrokuje Covid-19, prijeti razbijanje prijateljstava i naroda, te uništava gospodarstvo..

Strah da će se koronavirus naglo proširiti Kenijom već je uzeo maha i umanjio povjerenje potrošača i ulagača. Trgovci na tržištu vrijednosnih papira u Westlandsu u Najrobiju jednako su zabrinuti kao i oni na otvorenoj tržnici Kibuye.

Guverner Anyang 'Nyong' u Kisumu, trećem gradu po veličini smještenom na obali Viktorijinog jezera, najavio je zatvaranje svih tržnica na otvorenom, uključujući Kibuye. Njegov kolega iz okruga Kisii James Ongwae učinio je isto s tržnicom Daraja Mbili. U Kakamegi, poznatoj po kišnoj šumi, Wycliffe Oparanya naredio je zatvaranje mrtvačnica navodno radi borbe protiv koronavirusa. Nisu pošteđeni ni barovi, javni parkovi i stadioni.

 

Trebali bismo biti oprezni, a ne zastrašeni

Trebali bismo oprati ruke, držati pristojni međusobni razmak, izbjegavati rukovanje i koristiti maske ako sumnjamo da smo zaraženi.

Ovo nije vrijeme za diskriminaciju ili nagađanje. Covid-19 nije smrtna kazna. Od 220.313 slučajeva, gotovo 40 posto, ili 85.769 ljudi, oporavio se. Samo je četiri posto, ili 8.981, podleglo bolesti.

Ovo je, kažu Kenijci, poziv na razumijevanje, razumijevanje da će, ako primijene ispravne mjere kontrole na ovu krizu, pobijediti.

Kao što je rekao predsjednik Uhuru Kenyatta: „Suočili smo se s većim krizama u prošlosti i uvijek smo pobijedili okupljajući se u duhu nacionalnog jedinstva i suradnje".

  isprintaj članak