Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U
Psi traže tjelesni, društveni i umni poticaj i ako te potrebe nisu zadovoljene nastaju problemi u ponašanju!
Objavljeno: 15.09.2011. 23:38  
Nervozni kućni ljubimci
Nervozni kućni ljubimci
Tko danas nije nervozan? Tako nas mogu zavarati drijemež mačke na suncu ili pas koji se umiljava odraslima ili maloj djeci. No, oprez je itekako potreban budući da naši kućni ljubimci mogu biti nervozni i to iskazati na razne iznenađujuće načine.

Napisala: Magda Domes Čamagajevac, dr. vet. med.

Pasminska preddispozicija

Neke su pasmine pasa i mačaka poznate kao ćudljive, napadačke i tvrdoglave. O toj činjenici treba brinuti prilikom nabave kućnog ljubimca. Obično su nervozni mali psi (scihuahua, patuljasti šnaucer, pekinezer, pinč, jorkširski terijer) i srednje velikih pasmina (fox terier, njemački lovni terijer, bigl), ali i veliki psi (chow-chow, rotweiler, dalmatinski pas i psi čuvari). Kod mačaka su najpoznatije sijamske mačke i njeni križanci kao nervozne i temperamentne.

Zapamtite

Psi traže tjelesni, društveni i umni poticaj i ako te potrebe nisu zadovoljene nastaju problemi u ponašanju!

Pravilan odgoj

Već prvog dana treba započeti s pravilnim odgojem kućnog ljubimca prema uputama uzgajivača imajući na umu da je svaka životinja jedinska za sebe i “odgojne mjere” treba prilagoditi. Odmah im treba dati do znanja tko je “gazda”. Na žalost 3/4 vlasnika ima u nekoj dobi psa probleme s njegovim ponašanjem pa odustaju od daljnjeg odgoja i napušta psa. Ti psi završavaju na ulici, a ako život ne okončaju pod kotačima nekog vozila čeka ih azil.
Prilikom uzimanja psa iz azila treba biti spreman na teško sticanje povjerenja i mogućnost da životinja može nepredvidivo ragirati. Takav je pas za djecu stalna moguća opsanost!
Ukoliko ste svjesni da imate “živčanog” psa poduzmite mjere kako biste spriječilio neugodnosti. Vodite ga u šetnju s brnjicom i na povodcu, izbjegavajte mjesta gdje ima male djece, puno ljudi i drugih životinja.

Promjena vlasnika

U slučaju da više ne možete imati (zadržati) kućnog ljubimca raspitajte se o uvjetima u kojima će živjeti. Promjena vlasnika i sredine je za životinju uvijek traumatično i u novoj sredini može postati nervozna i agresivna. U takvim slučajevima je najbolje savjetovanje s veterinarima.

Suživot s drugim kućnim ljubimcima

Ukoliko životinje od malena žive zajedno neće biti prob lema. Poteškoće nastaju kada već udomaćenoj odrasloj životinji donesete prinovu - šteme ili mače. U tom slučaju treba biti stalno na oprezu i nalaziti se između “zaraćenih” strana dok ne dođe do pomirbe i podjele područja.

Uvjeti držanja

Ukoliko ste odlučili nabaviti kućnog ljubimca morate mu osigurati miran kutak za odmor, hranu i vodu, te zadovoljenje odnovne higijene (četkanje, zaštita od nametnika, vođenje u šetnju, mjesto za obavljanje nužde). Ukoliko to nije zadovoljeno životinja može postati nervozna, razdražljiva i agresivna.

Odabit prema spolu

Ženke su u načelu mirnije i privrženije. No, u vrijeme tjeranja mogu postati nervozen, čak i agresivne. Sterilizacija rješava te probleme.
Mužjaci žele biti dominantni i zahtijevaju “stroži” odgoj. Skloni su odlaženju od kuće, posebno vođeni “lčjubavnim” zovom.


Vremenski uvjeti

Vrijeme utječe na kućne ljubimce kao i na nas. Omarica, a posebno grmljavina, djeluju na pojačanu nervozu, te izazivaju tjeskobu i strah.

Prisustvo nametnika

Veća kličina nametnika - vanjskih poput buha i šugavaca, te unutarnjih poput glista, kod pasa i mačaka izazivaju nervozu i dovode do iscrpljenosti, pa čak i bolesti.

Bolesti

Promjene na mozgu (ozljede, tumori, moždane anemije i hiperemije) i središnjem životnom sustavu (epilepsija, upale živaca popraćene bolnim stanjima) najčešće utječu na nervozu i agresivnost pasa i mačaka. Tu su i emocionalni poremećaji (strahovi, depresije, žalovanja), upale ušiju i analnih žlijezda koje mogu izazvati vidnu nervozu.

Stara životinja

Što vrijedi za starije ljude vrijedi i za Životinje. I one se mogu ponašati nervozno, čak i agresivno, što je najčešće vezano uz neku orgnzku bolest popraćenu bolovima.

Uzroci agresivnosti

Najčešći uzroci agresivnosti su:
  • obrana svog teritorija
  • majka brani mladunčad
  • grabežljiva agresivnost, npr. kada pas lovi plijen  (npr. jurnjava za automobilom)
  • prestrašenost
  • mužjaci od dvije godine starosti kada uspostavljaju svoju dominaciju

  isprintaj članak