Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Pomoć alergičarima
Objavljeno: 25.08.2019. 09:03  
Nevolje s peludi
Nevolje s peludi

Chiatura, Gruzija


Što su alergije?

Kod alergije obrambeni mehanizam tijela prekomjerno reagira. Obrana, imunološki sustav, postoji zato kako bi se obranili od opasnih uljeza. Međutim, preosjetljivi ljudi reagiraju i na tvari koje su inače bezopasne za tijelo i koje bi zdravi imunološki sustav podnio bez reakcija.

 

Što izaziva alergije?

Ustvari gotovo sve može izazvati alergiju: od čokolade, preko životinjskih dlaka, do vlažnog WC papira. Alergene se s jedne strane udiše zrakom (pelud ili životinjska dlaka). Drugi način je da dođu preko hrane u tijelo (kao što su mlijeko, jaja, orašasto voće). Ali često podražuju izravno preko kože (parfemi, prašci za pranje, sapuni ili nakit).

 

Koje simptome pokazuju alergične osobe na pelud?

Nos curi i svrbi. Oči peku i crvene su. Osjećaju se izudarano, umorno i pospano. Ponekad najprije dođe do konjunktivitisa. Ubrzo se mogu pojaviti i kašalj i astma.

 

Kako se može dijagnosticirati alergija?

Kod prvih simptoma treba potražiti liječnika. On će najprije kroz pitanja pacijentu, takozvani razgovor za anamnezu, utvrditi uzroke. Kao slijedeće predstoji test na koži kod kojeg se različite alergene nanosi na kožu, a koji treba pojasniti radi li se o alergijskoj reakciji. Postoji metoda flastera kod koje se trake flastera s različitim tvarima lijepe na leđa i ruke. Druga metoda se zove test ubadanjem: kod tog postupka se kapljice sa sumnjivim alergenima nanosi na podlakticu ili leđa. Na kraju se uz pomoć nalaza krvi, zvan RAST-test, otkriva različite alergene.

  isprintaj članak