U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Muškarca se pozna po gaćama
Materijal od kojeg se proizvedi muške gaće mora biti vrhunske kakvoće. ...
Turizam je treća izvozna grana svijeta
Prošlu godinu odlikuje održiv rast u mnogim odredištima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Uskladite ritam obroka s ritmom tijela!
Objavljeno: 05.07.2018. 18:21  
Nije važno što jedete već kada jedete!
Nije važno što jedete već kada jedete!

Kenija

 

Kronobiologija je znanstvena disciplina novijeg datuma, najjednostavnije rečeno bavi se biološkim ritmovima. Pod tim pojmom podrazumijevamo prihvaćanje cikličkog pojavljivanja određenih tvari u krvi koje su proizvod našeg tijela, poput hormona, neurotransmitera, raznih bioregulatora u točno određeno doba dana ili noći.

Kao što postoje mjesečni hormonalni ciklusi, postoje i brojni dnevni ciklusi koji su izravno pod utjecajem izmjene svijetla i tame tijekom 24 sata. Preteći dnevne cikluse i usklađujući prehranu s njima moguće je izgubiti višak kilograma. Tako je nastala kronodijeta čije je osnovno načelo kako nije važno što jedete, već kada jedete. Tijelo, naime, u različito doba dana drugačije prerađuje različite hranjive materije. Ugljikohidrati i ostale vrste šećera se, recimo, brže prerađuje u prvom dijelu dana, kada je gušterača aktivnija u proizvodnji inzulina, hormona koji rastvara šećere. No, važno je spomenuti kako jasan medicinski pokazatelj ne postoji, stoga je jako važno da sami pokušate otkriti i odrediti ritam vašeg unutarnjeg sata budući da nije svakome jutro u isto vrijeme.

Dakle uskladiti ritam obroka s ritmom tijela. Time iskorištavamo utjecaj hrane na izlučivanje hormona poput serotonina. Prilikom takvog načina prehrane nećemo voditi računa samo o vrsti namirnica i kalorijama koje one daju, već i od dobu dana kada te iste namirnice pojedemo kako bi ih, u skladu s hormonskim lučenjima u našem tijelu, ono najbolje i pravovaljano iskoristilo.

  isprintaj članak