Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Odnosi s ljudima je najteži zadatak u životu
Objavljeno: 23.02.2020. 07:14  
Nikada previše ne obećavajte
Nikada previše ne obećavajte

Život je kao brod. Ponekad je usidren u mirnoj luci, ponekad plovi mirnim more, a ponekad naiđe na velike valove koji ga bacaju na sve strane. 

Plovili ste brodom, barem trajektom? Sjetite se kako ste se na njemu osjećali i vremenskih prilika prilikom plovidbe, razmšljanja o dubini mora (ako se što odgodi), ali i ulaska i silaska s njega. Piznajte, bilo je neugodnih i zabrinjavajućih osjećaja, ali i osjećaja ugode prilikom plovidbe pod sunčanim nebom s mirisom mora i šuma valova. Da, takav je i život.

I u odnosi s ljudima su trenuci sreće, straha, nezadovoljstva ushićenja, tuge i radosti. Zamislite ih kao brod koji vas nekamo nosi. Kako na brodu ne iznosimo drugima svoje strahove i zadovoljstva, tako se često i u životu bojimo izraziti zabrinutost zbog odnosa s drugima. Bojimo se da bi ozbiljan razgovor mogao završiti svađom ili bismo mogli ostati sami.

Samoća je jeziv osjećaj i rijetko tko je može podnijeti. Stoga samotnjake smatramo čudacima, a Crkva ih proglašava svecima. Društvena smo bića i samoća nije ugrađena u naš način razmišljanja. Stoga, umjesto da tražimo (zahtijevamo) od veze s drugom osobom, radije joj dajemo kontrolu nad nama misleći da ćemo tada biti sretniji i sigurniji. Ipak je to pogrešno! 

 

Zašto? 

Zamislite sebe kao vozača. I to dobrog vozača! No, stalo vam je do nekoga tko je loš vozač, a tako voli voziti automobil. I što radite? Sjedate na suvozačko mjesto i svo vrijeme vožnje strahujete da ćete poginuti ili, nadajući se najboljem, završiti u bolnici s prijelomima! Želite li takav život? Ja ne!

 

Prvi sam koji mrzi sukobe

Priznajem, prvi sam koji mrzim sukobe i nerijetko sam u životu bio na suvozačevom mjestu. Sada više ne. Držim „upravljač automobila" opušteno u svojim rukama i ne bojim se „nesreće". Nestali su „nervozni" osjećaji da možda previše tražim. Nešto što me mučilo i zagorčavalo život. Danas ne tražim ništa, već ostvarujem što hoću. Takav sam kakav sam, a druga strana me treba takvog prihvatiti kao što i ja nju prihvaćam sa svim njenim dobrim i lošim osobinama. Idealno ne postoji. Čak ni u mašti!

 

Ne postoji previše traženja

Odnosi su dvosmjerna ulica s isprekidanim i ponekad punim crtama u sredini. Isprekidane crte dozvoljavaju puno toga, a puna crta u sredini upozorava na držanje određenih (dogovorenih) pravila. Dakle, ako sam na zahodu ili kupaonici, ne želim da me smetaš. Nije važno što ću raditi – prati se, obavljati nuždu, samozadovoljavati se… Tu želim svoj mir, svoju slobodu.

Na cesti, u prometu, je više sudionika. U ljubavnoj vezu su dva, u prijateljstvu više. Ona služi svima, ne samo jednoj osobi. Stoga svi oni trebaju poštivati prometna pravila, a ako do toga ne dođe negdje će se pojaviti „prometni policajac". Ponekad s upozorenjem, ponekad s kaznom. Tako je i u vezi i u odnosima s prijateljima. „Prometni policajac" će biti razgovor kod kojeg se ne treba bojati ishoda.

Ne bojte se upitati što želite od veze s voljenom osobom ili prijateljima. Pokušajte u glavi odrediti, postaviti granice do kojih ćete ići i pristati na kompromise, kao i kada ćete razgovarati jer ne želite prijeći preko nećega što vas povređuje. Ako ste u vezi s pravim osobama one će ozbiljno shvatiti vaše misli, osjećaje i zabrinutost. Ne odnosi li se tako prema vama, onda to nisu osobe za vas. 

 

Samoća je veliki teret, ali se uvijek nađe netko tko će je ukloniti. Zato nikada ne posustajte!

  isprintaj članak