Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ljepota
Koža je sredstvo komunikacije s drugim ljudima
Objavljeno: 04.05.2017. 10:47  
Njega kože i kose u proljeće
Njega kože i kose u proljeće

Snimio: Željko Marušić


Koža je suha, bez svježine, kosa krhka, bez sjaja. Što možemo napraviti za svoju kožu?

 

Što naša koža znači za nas

Koža je naš najveći organ koji nas štiti od vanjskih utjecaja. Njome osjećamo vanjski svijet. Ona je bogata živčanim vlaknima, živčanim završecima i osjetnim tjelešcima. Zahvaljujući njima, osjećamo toplinu, bol, dodir. Koža je prepreka koja sprečava bakterije da prodru u tijelo i štiti ga od mehaničkih, kemijskih i toplinskih oštećenja te od djelovanja svjetlosne energije. Mnoštvo znojnih i lojnih žlijezda usklađuje tjelesnu toplinu, izmjenu vode i minerala, te omogućuje izlučivanje raspadnih otrovnih tvari iz tijela. Pod utjecajem ultraljubičastih zraka u koži se stvara vitamin D, iz provitamina unijetog u tijelo hranom. I ne samo to, koža je sredstvo komunikacije s drugim ljudima, jer naša je vanjština određena velikim dijelom baš kožom.

 

Napisala: prim. dr. Lenka Oremović

 

Koža je najzahvalniji organ tijela, već i mala njega koja i ne mora biti posebno nježna dat će prve rezultate. Održat će se tonus i svježina i pri pogledu u ogledalo i naše oči bljesnut će novim sjajem.

Pred nama je ljeto puno sunca i vrućine. U proljeće kožu moramo oporaviti od posljedica zime, a ujedno pripremiti za duge i sunčane ljetne dane. Kako?

 

Samo pravilnom njegom

Njega kože ne sastoji se u manje više nepromišljenom i automatskom nanošenju pripravaka za njegu, već njega treba biti promišljena i ciljana. Kad mislimo na njegu kože prvenstveno mislimo na kožu lica budući da je ona najviše izložena pogledima okoline i nas samih.

Njega lica treba biti prilagođena tipu kože: suhoj, masnoj ili miješanoj. Svaka njega lica započinje dobrim čišćenjem lica odgovarajućim losionom. Njime se odstrani nakupina prašine, znoja, puder i šminka.

Nakon toga se, za osvježenje, na kožu nanosi tonik. Tonikom se otklanjaju ostaci losiona, koža postaje napeta, pospješuje se cirkulacija. Povremeno, obično jednom tjedno, uputno je napraviti blagi piling već gotovim pripravcima ili prirodnim sredstvima. Piling pomaže uklanjanju mrtvih stanica površinskog sloja kože i olakšava upijanje i djelovanje proizvoda koji se zatim koristi. Na tako pripremljenu kožu prije spavanja nanosi se tzv. noćnu kremu koja koži vraća svježinu i masnoću i pomaže joj da se odmori od dnevnog napora. Obično su tim kremama dodani tzv. aktivni sastojci koji pomažu obnovi površinskog sloja kože.

 

Dnevne kreme nisu dovoljna zaštita od sunca

Dnevnoj kremi je zadatak zaštititi kožu od vanjskih štetnih utjecaja. Obično su to hidratantne kreme. One nadoknađuju vlagu koju koža gubi dnevnim isparavanjem. Dnevna krema je ujedno dobra podloga za ukrasnu kozmetiku, puder i šminku. Dnevne kreme danas sadrže filtere za ultraljubičaste zrake, te sprečavaju prerano starenje kože. No, takve kreme ipak nisu dovoljna zaštita od sunca. Onaj tko se dugo zadržava na suncu, trebao bi uvijek koristiti kremu s većim faktorom zaštite.

 

Preplanulost bez sunca

Solariji, ta “umjetna sunca” koriste samo UVA zrake za postizanje tamnije boje kože. Budući da UVA zrake oštećuju dublje slojeve kože preporuča se veliki oprez, solarij treba koristiti rijetko ili još bolje, nikako.

U istu svrhu koriste se i pripravci za samotamnjenje kože, koji izazivaju oksidaciju u površinskom sloju kože. To nije pigmentacija u pravom smislu i ne štiti kožu od sunca, pa uz njih treba koristiti i kreme sa zaštitnim faktorom.

Tamnjenje se pospješuje i pilulama karotinoida. Poslije tjedan ili dva, boja se nakuplja u koži i ona poprimi tamniji izgled.

Kojim načinom ćemo doći do preplanulog izgleda kože ovisi o našoj dobi, zdravstvenom stanju i raspoloživim mogućnostima. Važno je da ni u čemu ne pretjerujemo, jer ćemo jedino tako izbjeći i nepoželjne učinke.

 

Postići dojam njegovane kože

Njega kože tijela započinje tuširanjem kojim se otklanja veliki dio nečistoće. Pri tome se sve češće koristi pjene i šampone za umivanje koji zapravo nisu klasični sapuni nego pripravci sintetskih detergenata koji ne mijenjaju pH kože i trako ne oštećuju zaštitni kiseli omotač kože. Nakon pranja preporuča se nanijeti mlijeko ili kremu koji njeguju kožu. Uz neznatne iznimke tuširanje je sasvim dovoljno za higijenu tijela. Preporuča se tuširanje jednom dnevno, a ako se ponavlja više puta, trebalo bi to učiniti bez sapuna ili ga koristiti samo za područje vrata, pazuha i međunožja.

 

Kosi je potrebna pomoć

Valja je njegovati uporabom blagih šampona, ne sušiti pod jakim izvorom topline ili na vjetru. Zahvate dekorativne kozmetike treba prepustiti frizeru, a ako to činite sami onda točno slijedite upute za uporabu. Izbjegavajte česte uporabe lakova, gelova i sličnih pripravaka koji suše kosu.

Dobra njega kože zbroj je djelovanja izvana (pravilan odabir pripravaka za njegu kože) i iznutra (zdravlje tijela u cijelosti, dobra prehrana).

 

Kratkotrajni unos vitamina je neučinkovit

Istraživanja su pokazala da obilnije unošenje vitamina i minerala nema učinka ako unos nije ujednačen tijekom cijele godine. Nagli i kratkotrajni unos neće donijeti uspjeh, jer tijelo jednostavno nije naviknuto na njihovo pojačano iskorištavanje.

 

Sada je idealno vrijeme za mršavljenje

Ne provodite pogubne brze i stroge dijete koje dovode do promjena u metabolizmu bjelančevine. Njihov krajnji učinak na tjelesnu težinu obično i nije znatan, ali zato vrlo često ima za posljedicu suhu i osjetljivu kožu, jače ispadanje kose i krhke nokte. Tu će pomoći unos kolagena.

Obratite pažnju na ujednačenu prehranu s mnogo voća, povrća i bjelančevina i hodajte, hodajte, hodajte... Duboko udišite svježi proljetni zrak, mirišite opojne mirise proljetnih livada ili miris morskih algi ako ste na moru. Ljepota i bogatstvo boja prirode koju ćete “upiti” tijekom vikenda biti će dragocjena hrana za vašu dušu tijekom radnog tjedna. Čist zrak koji ste udisali bit će injekcija zdravlja za vaše tijelo i vašu kožu.

Kada krenete u šetnju obujte laganiju obuću, ali prije toga posjetite pedikera!

  isprintaj članak