Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
Gledamo li ljepotu, naši ribari prednost daju potočnoj pastrvi
Objavljeno: 24.06.2014. 14:01  
Njeno veličanstvo pastrva
Njeno veličanstvo pastrva

Gacka


Radi njene izazovne ljepote, elegancije pokreta, okusa na jelovniku i čiste vode u kojoj živi - Francuzi joj dadoše epitet njeno veličanstvo. Svojom kakvoćom spada u vrstu najukusnijih riba. No, sportski je ribolovac više voli živu na udici nego prženu u tavi.

Bogatstvo boja, naročito rumenilo pjega prosutih po njenom tijelu, daju joj prednost u nadnaravnim ljepotama zbog čega će je svaki ribolovac, kad je uhvati, u zanosu okretati i gledati od glave do repa.

Postoje dvije vrste pastrva: kalifornijska i potočna. Kalifornijska naraste do 90 cm i 16 kg težine, dok druga do 40 cm i 800 g težine.

Gledamo li ljepotu, naši ribari prednost daju potočnoj, a prednost je i što se lakše prilagođava lokalnim vodama.

Pastrva je najzanimljivija riba za lov. Vrstan je borac i veliki znalac kako se osloboditi udice. Ponekad se znade igrati mamcem, repom ili glavom izbaciti ga iz vode, no tu svoju igru ponekad “plati glavom” tako da se ribolovac čudi kako ju je zakačio za oko ili peraju... Vrlo je oprezna i ne mora vidjeti neprijatelja očima. Dovoljno je da ga osjeti bočnom linijom uzduž tijela. Pažljivo kontrolira svoju okolinu pa se ribolovcima preporuča oprez kada prilaze vodi. Ako vas otkrije odbit će bilo kakav mamac i sve dok se situacija ne smiri - ništa od ribolova.

Naše su rijeke i rječice bogate pastrvom, a vjerojatno je najpoznatija Gacka i ožujak se iščekuje kao veliki praznik - vrijeme otvaranja ribolova na pastrve. No pravi kreće tek u svibnju kada se otvara ribolov s mušicom koji predstavlja poseban užitak.


  isprintaj članak