Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Anketa


Noć muzeja u više od 200 muzeja, galerija, ustanova, udruga i klubova u 110 mjesta
Objavljeno: 31.01.2020. 00:52  
Noć muzeja danas, 31. siječnja od 18 sati do sat poslije ponoći
Noć muzeja danas, 31. siječnja od 18 sati do sat poslije ponoći

Arheološki muzej u Splitu

 

Ovogodišnja Noć muzeja održat će se danas, u petak, 31. siječnja od 18 sati do sat poslije ponoći u više od 200 muzeja, galerija, ustanova, udruga i klubova u 110 hrvatskih gradova, općina i mjesta.

U Noći muzeja obilježit će se i 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

Manifestacija Noć muzeja počela je 2005. godine s nekoliko zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju naših muzeja.

Jedan od najznačajnijih dosega je promocija muzeja i muzejske struke te pridobivanje novih posjetitelja, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja „otkrili" muzeje, a da bi kasnije postali stalni posjetitelji. 

Cilj organizatora je odnos s javnosti različitim sadržajima – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, poučnih i zabavnih … do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih mjesta. Primjena digitalnih tehnologija otvorila je mogućnosti nadahnuća, objašnjavanja i prikaza muzejskih sadržaja. 

Koz popis posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama više od 5.000.000 posjetitelja posjetilo je naše muzeje u proteklih 15 godina održavanja manifestacije.  (T. Radić)


  isprintaj članak