Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Svakako se iskušajte
Objavljeno: 24.04.2013. 10:31  
Novi sportovi
Novi sportovi
  • Novi sportovi
  • Novi sportovi
  • Novi sportovi
  • Novi sportovi
  • Novi sportovi

Novi sportovi: bodybuddy, floorball, skike, snowboard, splitboard i surfrunner


Zašto se u njoj ne biste iskušali u novom sportu, kojim se do sada niste bavili, poput skikanja, splitboarda ili bodybuddyja?

 

Skikanje

Skikanje je nordijsko rolanje na cesti i zemlji. Podsjeća na skijaško trčanje ili trčanje rolama. Razlika postoji budući da je skikanje moguće bez snijega, gdje i kada god poželite. Mogu ga svi uzrasti, neovisno o tjelesnoj građi i spolu. Podrazumijeva kretanje "skating" tehnikom i uporabu trkaćih štapova. Jačom upotrebom ruku i gornjeg dijela tijela moguće je povećati brzinu i učinkovitost vježbe. Skikanje je, zapravo, razgibavanje cijelog tijela pri čemu su zglobovi zaštićeni kao kod hodanja, trčanja ili rolanja. Skikanjem vježbate i srce te poboljšavate cirkulaciju. Idealno je za one koji žele izgubiti višak kilograma, istovremeno  jačajući mišiće i kosti. Ovaj sport, ne izazivajući veće tjelesno opterećenje, zapošljava više od 90 posto mišića, a njime se možete baviti svugdje: od gradskog asfalta, asfalta i stepenica do šumskih staza. Pravilo kaže: gdje može brdski bicikl, tu može i skike!

 

Floorball

Floorball, često nazivan hokejom na podu, timski je sport nastao sedamdesetih godina. Smatraju ga jednim od najbržih timskih sportova, a osobito je razvijen u Češkoj, Finskoj, Švedskoj i Švicarskoj. Igra se unutrašnjem prostoru, na podu poput onog u gimnastičkoj dvorani. Sve je popularniji u Australiji, Kanadi, Japanu, Singapuru i SAD-u.

 

Splitboard

Dosadile su vam prepune skijaške staze i duga čekanja na ski-liftove, a žudite za netaknutim padinama? Rješenje je splitboard!

Splitboard je snowboard koji se može podijeliti u dva ili više dijelova po dužini. Najčešći je onaj koji se dijeli u dva dijela, tvoreći ih u skije. Uz to trebate još odgovarajuće cipele. Možete birati između čvrstih i mekih, ovisno o željama. Čvršće su udobnije i dugotrajnije, dok ćete u mekanijima imati osjećaj kao da surfate po tek napadalom snijegu, što je odličan osjećaj. Kada je riječ o odijevanju, obucite ono u čemu se ugodno osjećate, premda pripazite da se ne odjenete pretoplo. Pregrije li se, tijelo će trebati puno energije da se ohladi. Najbolje je obući slojevitu tanju odjeću koja štiti od vjetra.

 

Bodybuddy

Bodybuddy je zapravo steper-bicikl, kojim možete upravljati čim stanete na njega, iz prvog pokušaja. Dvije pedale rade neovisno jedna od druge i nisu povezane. Kada se, primjerice, spuštate s brijega obje će se spustiti na donji položaj. Koračanje po ovom "uličnom steperu" učvršćuje najjače mišiće tijela (noge i stražnjicu), gornji dio tijela i ručne mišiće. Uspravan položaj na biciklu povoljno djeluje na kralježnicu i zglobove, koji u ovom sportu ne trebaju podržavati tjelesnu masu. Neovisno o tome imate li kilogram viška, rođeni ste sportaš ili jednostavno tražite nešto drugo za vježbanje na svježem zraku, bicikl-steper jedan je od najučinkovitijih i najzdravijih ljetnih sportova.

 

Surf  Runner

Bilo je samo pitanje vremena kada će se netko sjetiti izraditi multifunkcionalni uređaj koji će istovremeno služiti kao daska za surfanje, jedrilica i kajak. Njegovo ime je extrong surf runner, a u ulozi boarda i čamca njime možete uživati u najbržim vodenim sportovima.

 

Sve pod jednim krovom

Mnoge sportove moguće je igrati u dvoranama. Sve je više i tzv. ljetnih sportova koji se razvijaju po dvoranama, pa je tako u Njemačkoj, primjerice, svojevrsni boom dvoranski nogomet doživio procvat.


  isprintaj članak