Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
U proračunu je namijenjeno i puno novaca za stambenu politiku i borbu protiv spolne zloporabe.
Objavljeno: 30.05.2019. 11:16  
Novi Zeland je prva država na svijetu koja je prihvatila “proračun za dobro osjećanje”
Novi Zeland je prva država na svijetu koja je prihvatila “proračun za dobro osjećanje”

Novi Zeland je prva država na svijetu koja je prihvatila "proračun za dobro osjećanje” namijenjen najranjivijim skupinama poput duševno opboljelih, siromašnih maloljetnike i žrtvama obiteljskog nasilja.

Laburistička vlada je za usvojeni proračun dobila puno pohvala budući da je sav podredila boljem osjećanju svojih državljana. I u ministarstvima je naglasak dan na oblikovanju politike koja će stanovnicima omogućiti blagostanje i dobro osjećanje. Tako će više od milijardu dolara biti namijenjeno organizacijama koje brinu o duševnom zdravlju, a najveći dio otpada na borbu protiv obiteljskog nasilja u slabije imućnim obiteljima. Grant Robertson, ministar financija Novog Zelanda, je tim povodom izjavio: "Želimo da Novi Zeland bude odlična država za život i ostvarivanje novog života!”, istovremeno upozoravajući kako puno ljudi u svojim džepovima nije osjetilo blagodati gospodarskog rasta (ove godine će biti 2,5, a sljedeće 2,9 posto).

Za brigu o duševnom zdravlju ove su godine odvojili rekordnih 1,12 milijarde eura, od čega će polovica biti namijenjena za borbu protiv anksioznosti i depresije – bolesti koje ne zahtijevaju boravak u bolnici, ali jako ugrožavaju kakvoću življenja. Novac će upotrijebiti i za novoa zapošljavanja na tom području iako su stručnjaci za duševno zdravlje prisutni u gotovo svim domovima zdravlja.

Rekordnih 190 milijuna eura je namijenjeno borbi protiv nasilja u obitelji. Policija se na takvu prijavu odaziva u roku četiri minute! 

Gotovo 600 milijuna eura je odvojeno za osiguravanje dobrobiti djece budući da, po podacima UNICEF-a, gotovo 27 posto novozeladske djece osjeća manjak zdrave hrane, dobre zdravstvene skrbi ili toplog i sigurnog doma.

  isprintaj članak