Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Filmske poslastice iz Beča
Kada vi ne možete u Beč, tada Beč dolazi k vama! Donosimo vam pregled najboljih filmova snimljenih u njemu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Zahvaljujući Putovima Frankopana obnovljeno je 20 objekata povezanih s tom slavnom plemićkom obitelji u Primorsko-goranskoj županiji
Objavljeno: 18.02.2020. 20:28  
Novi život frankopanskih kaštela u Primorsko-goranskoj županiji
Novi život frankopanskih kaštela u Primorsko-goranskoj županiji

Čabar

 

Zahvaljujući Putovima Frankopana obnovljeno je 20 objekata povezanih s tom slavnom plemićkom obitelji u Primorsko-goranskoj županiji. Izdani su vodič i fotomonografija, izrađena je aplikacija za obilazak rute Putovima Frankopana, a uskoro kreću kvizovi, pričaonice i kreativne radionice za osnovnoškolce. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna.

Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana spremna je za posjetitelje. Obuhvaća 17 kaštela i tri vjerskaobjekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara koji su bili u vlasništvu ili povezani s Frankopanima, krčkim knezovima koji su obilježili više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.

Putovima Frankopana projekt je Primorsko-goranske županije pokrenut 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine.

Projekt objedinjuje prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu Županije te ukazuje na povezanost hrvatske srednjovjekovne povijesti s europskim krugom.

Kako bi se građane potaknulo na obilazak rute Putovima Frankopana, izrađena je posebna aplikacija te izdan vodič Prijatelj po putu. Tiskana je i fotomonografija koja čitateljima daje temeljit uvid u život Frankopana – od ondašnjih običaja i mode preko kulture i arhitekture do prava.

„Tijekom pisanja teksta za monografiju najviše me se dojmila mnogostrukost područja djelovanja kojima je obitelj Frankopan obilježila hrvatsku povijest i kulturu. Obitelj je djelovala na gospodarskom, političkom, graditeljskom, zakonodavnom, književnom, vjerskom i drugim planovima.” - kazao je Velid Đekić, autor teksta fotomonografije Putovima Frankopana te dodao kako je posebno istaknuo ulogu Frankopana u stvaranju Vinodolskog zakonika. Tim su pravnim tekstom, istaknuo je Đekić, Frankopani nadrasli svoje domicilne, hrvatske okvire i upisali se u europsku pravnu povijest. 

Kako bi se s baštinom Frankopana upoznalo i djecu, u školama Primorsko-goranske županije idućih će mjeseci biti organizirani kvizovi, pričaonice i radionice. Autor kvizova je Mario Kovač, a pričaonice i stvaralačke radionice osmislila je i vodit će ilustratorica i pripovjedačica Margareta Peršić. 


  isprintaj članak