Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Doprinos poštovanju različitosti kultura
Objavljeno: 13.05.2020. 07:02  
Običaji odijevanja na Istoku
Običaji odijevanja na Istoku

Krupanj (Srbija)

 

Ukoliko ste žena, a putujete u neku arapsku zemlju, raspitajte se o običajima! I dok ćete se u Tunisu ponegdje moći kupati bez gornjeg dijela kupaćeg kostima, u Saudijskoj Arabiji ili Iranu zakoni su vrlo strogi pa ćete nositi obavezan rubac na glavi i paziti da se ne vide obline tijela.

 

U Siriji ne postoje posebe odredbe o oblačenju žena, ali ako ćete biti obučene slično njihovim svugdje ćete biti dočekani s osmjehom. Čak ćete pri kupovanju postići niže cijene u znak poštovanja! U suprotnom se nemojte iznenaditi naiđete li na odbojno i drsko ponašanje, a sve zato što muškarci smatraju da se žene takvim oblačenjem ne poštuju pa time ne zaslužuju ni njihovo poštovanje.

 

Ukoliko krenete u obilazak vjerskih objekata u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji, Moldaviji i Rumunjskoj morat ćete itekako pripaziti na odjeću. Zabranit će vam ulaz u crkve i manastire ukoliko niste pokrili glavu (golovu) i trbuh (život), a rub suknje treba biti ispod koljena. Srećom, moguće je na ulazu dobiti rupce, a ponegdje i dugačke suknje koje se navlači preko postojeće. Suknje se u nekim slučajevima se ne može pozajmiti već ih je potrebno kupiti.

 

U Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini ili Makedoniji su puno otvoreniji pa će žene i djevojke uglavnom moći u vjerske objekte ući gologlave, golog trbuha i u minici.

 

U Grčkoj će žene moći ući gologlave u vjerske objekte, ali, na Meteorima na primjer, nisu dopuštene hlače. Tamo ćete prilikom ulaska dobiti suknju koju ćete navući preko hlača. Stoga je dobra stvar rubac uvijek imati u torbici. Ne zauzima mjesta, a dobro će poslužiti i prilikom moguće vremenske nepogode. Iako se u većini slučajeva mogu dobiti na ulasku u cr- kvu ne treba olako shvatiti mogućnost prijenosa nametnika poput uši. "Produžeci" za majicu ili suknjicu mogli bi biti nepremostiva prepreka. Iako se, srećom, na mnogim mjestima mogu kupiti ili pozajmiti, bolje je sobom ponijeti vlastitu dugu majicu i haljinu ili pareo.

 

No, ni muškarci nisu u povlaštenom položaju. Ukoliko odluče obilaziti sinagoge čeka ih stavljanje obavezne "kapice" na glavu. Ni prilikom obilaska ostalih vjerskih objekata neće biti pušteni u kratkim hlačama, majicama bez rukava i odjeći koja je uobičajena za plažu, ali ne i za obilazak vjerskih objekata.

 

Pozornost na odjeću, odnosno način oblačenja, treba obratiti i prilikom obilaska muzeja i drugih ustanova kulture. Neka to bude doprinos poštovanju različitosti kultura.

  isprintaj članak