Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Turističko vijeće TZ Istarske županije nije suglasno s predloženim povećanjem boravišne pristojbe
Objavljeno: 12.06.2017. 11:33  
Očitovanje o Uredbi o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu
Očitovanje o Uredbi o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu

Vodnjan

 

Na temelju članka 16. Zakona o boravišnoj pristojbi (Narodne novine, broj 152/08. i 59/09. – isp. i 30/14.), Vlada Republike Hrvatske planira donijeti Uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu. U Uredbi o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu povećani su iznosi visine boravišne pristojbe za jednu kunu, odnosno za 0,5 kn, u ovisnosi o sezoni i razredu, te su značajno povećani paušalni iznosi boravišne pristojbe koji plaćaju vlasnici ili korisnici plovila.

 

Napisao: Valter Flego, Predsjednik Turističkog vijeća TZIŽ

 

Prijedlog Uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu, kojom se prvi put u posljednjih 20-25 godina povećava iznos boravišne pristojbe, bez prethodnog savjetovanja s turističkim gospodarstvom, smatramo ishitrenim i nedovoljno obrazloženim. To je posebno važno obzirom da turizam i ugostiteljstvo čine ključnu gospodarsku djelatnost Istre, kao i ostale povezane djelatnosti. Smatramo potrebnim naglasiti da su turizam i ugostiteljstvo danas jedna od rijetkih rastućih djelatnosti u Hrvatskoj koje iz godine u godinu pokreću nova ulaganja, a Istarska županija predvodnik je ovog značajnog rasta ulaganja u turizam.

Svakako se zalažemo za kvalitativne promjene u turizmu, s time da se poseban osvrt ižarište stavi na prioritete koje trenutno imamo u turizmu. To je, prije svega, problematika turističkog zemljišta te smanjenje PDV-a u turizmu budući da Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a u Europi.

Nažalost, u provedbi porezne reforme, turizam je "izvukao najdeblji kraj" te se učinci iste ogledaju na povećanju cijena usluge u ugostiteljstvu, a samim time i na smanjenje konkurentnosti RH, kao i smanjenje ulaganja u turizam i ugostiteljstvo.

Vezano na sve navedeno, u načelu, Istra se ne protivi povećanju boravišne pristojbe, međutim, jedinstveni je stav da prvo treba urediti sustav tj. donijeti dugo najavljivani novi Zakon o turističkim zajednicama i novi Zakon o boravišnoj pristojbi, u kojima će se detaljnije precizirati aktivnosti koje provodi svaka pojedina razina sustava turističkih zajednica u RH, kao i točno određena, odnosno vidljiva namjena sredstva prikupljenih s osnova boravišne pristojbe. Osim toga, smatramo da, prije svega treba obaviti nadzor nad obračunom, naplatom i uplatom boravišne pristojbe na državnoj razini te posebnu pažnju posvetiti rješavanju problema nenaplaćene boravišne pristojbe.

Obzirom na sve gore navedeno, Turističko vijeće TZ Istarske županije koje predstavlja cijelo  "turističko gospodarstvo" Istarske županije nije suglasno s predloženim povećanjem boravišne pristojbe koje je predloženo u Uredbi o utvrđivanju boravišne pristojbe za 2018. godinu.

 

Ovo očitovanje razmotrilo je i usvojilo Turističko vijeće TZ Istarske županije, dana 8. lipnja 2017. godine te će biti upućeno nadležnim institucijama na znanje i razmatranje/postupanje, te će biti poslano u sustav javnog savjetovanja otvorenog pri Ministarstvu turizma. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  isprintaj članak