Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Društvo arhitekata Zagreba najavljuje
Objavljeno: 22.03.2021. 10:14  
Od 10. do 12. lipnja u Areni Zagreb održat će se ArhiBau 2021.
Od 10. do 12. lipnja u Areni Zagreb održat će se ArhiBau 2021.

Zagreb (slikao: Željko Marušić)

Sajam kulture građenja i održivog razvoja, ArhiBau 2021 održat će se u Areni Zagreb od 10. do 12. lipnja 2021. u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, a njegova je ovogodišnja tema: Budućnost nakon kriza temeljena na inicijativi Novog europskog Bauhausa.

ArhiBau 2021 je zamišljen kao sajam arhitekture i graditeljstva usmjeren na teme kulture građenja i održivog razvoja te međunarodna konferencija, na kojoj će sudionici razmatrati budućnost prostora u Republici Hrvatskoj i šire, uz upravljanje postojećim i budućim opasnostima i krizama, ali i uočenim mogućnostima za razvoj te stvaranje temeljne baze za osmišljavanje, provedbu i širenje inicijative Novog europskog Bauhausa za jugoistočnu Europu, uz poštivanje smjernica održivog razvoja u arhitekturi i graditeljstvu.

Oba su događanja namijenjena široj i stručnoj javnosti te se očekuje veliki broj posjetitelja u sva tri dana održavanja sajma i konferencije, kako posjetitelja uživo, uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera, tako i javnosti koja će događanje moći pratiti online.

Sajam ArhiBau i istovremena međunarodna trodnevna konferencija predstavljaju inicijativu Novog europskog Bauhausa i Okvire djelovanja hrvatske i regionalne arhitekture, graditeljstva i građevinske industrije te općenito stvaralačke industrije 21. stoljeća, dodatno potaknute krizama proteklog i aktualnog vremena na našem prostoru, pri čemu se posebno ističu djelovanje potresa i pandemije korona virusa. U inicijativi sudjeluju kreativci, teoretičari, praktirači i cjelokupna graditeljska industrija s fokusom na inženjere onih struka koje čine osnovu arhitekture i graditeljstva.

Novi europski Bauhaus je inicijativa Europske komisije, koja u traženjima budućnosti Europe poziva na spoj znanosti i tehnologije te umjetnosti i kreativnosti kao oslonca razvoja. Takav razvoj temelji se na tradicijama Europe i u cilju je ostvarenja održivosti sa stilom. Hrvatska i regionalna arhitektura, urbanizam, kultura i umjetnost te industrija u punom smislu doprinose razvoju Novog europskog Bauhausa kroz vlastiti identitet, iskustva trenutnog vremena, naslijeđe koje baštinimo te resurse koje čuvamo i koristimo s osobitom pažnjom.


Predstavljamo programske cjeline prateće Konferencije ArhiBau 2021:

ArhiBau - Urbanizam 2021 otvara teme budućeg razvoja Zagreba, Hrvatske i regije nadovezujući se na prostorno plansku dokumentaciju, ali i otvarajući temu nužnih novih strategija razvoja. Unutar strategije budućeg razvoja posebno je značajan dio koji se odnosi na sustavno promišljanje obnove nakon velikih hrvatskih potresa iz 2020. godine, ali i šire promatrano drugih kriznih zdravstvenih i gospodarskih stanja. Posebno je važno promatrati ovu temu kroz cjelovitost rješenja s kojima će doprinos inicijativi Novog europskog Bauhausa biti najveći.

ArhiBau - Dani Zagrebačke Arhitekture 2021 daju presjek ostvarenih projekata i iskustava u obnovi nakon potresa u 2020. godini. Uz konferencijski dio, kojim želimo raspravljati o potrebnoj cjelovitosti pristupa obnovi u okvirima inicijative Novog europskog Bauhausa, biti će organiziran i obilazak završenih obnova, razmjena iskustva sa sudionicima obnove, kao i predstavljanje različitih modela obnove u tehničkom, organizacijskom i novčanom smislu.

ArhiBau - Baština 2021 otvara pitanje baštine koju ostavljamo budućim naraštajima i povezanim rizicima u njenom upravljanu. Pitanje promatramo kroz odnos prema naslijeđenoj kulturnoj baštini te kroz stvaralaštvo koje ostavljamo budućim naraštajima kao baštinu, propitujući njene specifične kvalitete. U ovom propitivanju treba istražiti dosadašnje i buduće modele kojima se baština utvrđuje i štiti od propadanja na održivi način, prateći inicijativu Novog europskog Bauhausa.

ArhiBau - ARTUR - Arhitektura i turizam 2021 daje odgovore o budućnosti turizma u svjetlu inicijative Novog europskog Bauhausa. Uz konferencijski dio bit će organizirana predstavljanja najuspješnijih projekata koji mogu biti pokazni primjeri primjene inicijative Novog europskog Bauhausa promatranih kroz kriterije: arhitektonske kvalitete, utjecaja na urbanizam, nZeb, održivosti i društvenog doprinosa razvoju svijesti i promjene pristupa turizmu.

  isprintaj članak