Svjetski dan krastavaca

Ovogodišnji Svjetski dan krastavaca prigodno je obilježen i proslavljen otvaranjem tajnih vrata zagrebačke Vile Werner Među gostima bile sui DJ Bizzo Bodega, mo ...
Trovanje računom iz dućana
Bisfenol A može utjecati na hormonski povezane metaboličke procese u tijelu i izazvati dijabetes i debljinu, te smanjuje plodnost i nepovoljno utječe na razvoj ...
Anketa


NALAZITE SE U
Iskustvo je pokazalo kako je za buffet najbolje postavljanje stolova u vidu potkove ili slova “U”
Objavljeno: 28.05.2019. 07:52  
Od domjenka do buffeta
Od domjenka do buffeta

Brojni hoteli, neovisno jesu li na moru, u gradovima ili planinskim turističkim središtima, gostima nude, od zajutarka do večere, veliki izbor slasnih jela u obliku buffeta. Gost se poslužuje sam, a konobar samo prima narudžbe za topla pića.

 

Pripremio: Vlado Katanec

 

Buffet je danas tako usavršen da se gostu čak može ponuditi termos posuda s čajem, mlijekom ili kavom. Suština je u tome da gost sam izabire i uživa u izboru kruha i peciva, u različitim vrstama maslaca, sira, narezaka, mesa i riba. Od toplih jela poslužuju se mini kobasice, pržene ploške slanine ili šunke, često omleti koji se drži u malenim toplim kupkama. Svježe voće, voćna salata, kompoti i voćni sokovi ne smiju manjkati. Ovi buffeti često su vrlo slični američkom brunch- stolu. 

 

Razlikujemo nekoliko vrsta buffeta:

Jednostavni buffet

Priređuje se na bifeu ili stolu s jednostavnim hladnim jelima i pićima, gdje se ona, ovisno o vrsti objekta i koristi li ga se stojeći ili sjedeći.

Izložbeni buffet

Postavlja se većinom u središtu prostorije s ciljem da privuče pozornost gostiju. Uz cvjetne aranžmane tu se u pravilu nalazi sezonsko voće, svežnjići sezonskog povrća (šparoga, mrkva), često kuhani ljuskari i školjkaši na ledu, dimljeni losos i ostale delikatese, slatka jela, katkad nekoliko vrsta sira, vina ili jaka alkoholna pića. Izložbeni buffet postavlja se kako bi, kao izlog, gostima pokazao što sve hotel ili restauracija nude.

Veliki hladni buffet

Postavlja se u restauracijama, hotelima, kongresnim prostorima, kod svadbenih večera, plesnih večeri ili u drugim svečanim prigodama. Hladni buffeti su također specifičnost nekih velikih hotela koji, subotom za večeru i nedjeljom za ručak, umjesto standardnog jelovnika svojim gostima, uz odre

  isprintaj članak