Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Prema dosadašnjim iskustvima vrhunac epidemije u RH je obično bio krajem siječnja i početkom veljače
Objavljeno: 14.10.2019. 18:11  
Od ove godine četverovalentno cjepivo protiv gripe
Od ove godine četverovalentno cjepivo protiv gripe<br>

Od ove godine četverovalentno cjepivo protiv gripe

 

Prema dosadašnjim iskustvima vrhunac epidemije u RH je obično bio krajem siječnja i početkom veljače

Ovogodišnje cjepivo protiv gripe bit će četverovalentno, što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadržavat će antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B (Victoria i Yamagata).

To ne znači, iztiču u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, da je četverovalentno cjepivo „jače" ili „bolje", već znači da se smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava među stanovništvom.

Naime, u trovalentna cjepiva dodavao se virus tipa B za koji se pretpostavljalo, na temelju praćenja virusa u svijetu, da će prevladavati u predstojećoj sezoni. U nekim sezonama virus korišten za proizvodnju cjepiva poklapao se s virusom koji je prevladavaoo u sezoni gripe, a u nekim sezonama se nije poklapao.

Doduše, važno je napomenuti da čak i u sezonama kada se prevladajući virus gripe tipa B nije poklapao s onim korištenim za proizvodnju cjepiva, cjepivo je pružalo određenu razinu zaštite od gripe tipa B zahvaljujući antigenskoj sličnosti (takozvana križna zaštita).

Prošle se godine protiv gripe cijepilo ukupno 323.303 osobe koje spadaju u rizične skupine (za koje HZJZ nabavlja cjepivo i za koje je cjepivo besplatno). S obzirom na procjenu broja stanovnika starijih od 65 godina u Hrvatskoj, procjenjujemo da je cijepljeno 29% osoba starijih od 65 godina, što je porast cjepnog obuhvata u odnosu na prošlu sezonu kada je cijepljeno 23% osoba iste dobne skupine (222.793:172.220). To je i dalje značajno manje negoli prije desetak godina, kada se cijepilo oko 40% osoba starijih od 65 godina, a daleko ispod cilja Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije koji teži postizanju 75%-tnog obuhvata kod osoba starijih od 65 godina.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo nemaju podatak koliko se osoba komercijalno cijepilo protiv gripe (osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama).

Ukupno je prijavljeno 61.206 oboljelih te 107 umrlih od gripe.

Osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama za koje je osigurano besplatno cijepljenje moći će se, kao i ranijih godina, cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom.

Teško je prognozirati kakva će sezona gripe biti te kada bi mogao biti vrhunac, prema dosadašnjim sezonama vrhunac epidemije u RH je obično bio krajem siječnja i početkom veljače.

O početku cijepljenja ove sezone javnost će biti pravovremeno obavještena.

  isprintaj članak