Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Učinci visoko proteinskih dijeta na smrtnost
Objavljeno: 05.09.2020. 06:45  
Odgoditi smrt zahvaljujući proteinima
Odgoditi smrt zahvaljujući proteinima

Snimio: Željko Marušić

Svakodnevni unos proteina kroz prehranu povezan je s opasnosti od prerane smrti, pokazalo je nedavno istraživanje. Uz visoki unos proteina, smanjuje se ukupna smrtnost i opasnost obolijevanja od pogubnih kardiovaskularnih bolesti.

Iranski i američki znantsvenici istražili su kako prehrana bogata proteinima utječe na ukupnu smrtnost i opasnost umiranja od kardiovaskularnih bolesti i raka. Po njima, unos biljnih proteina je "povezan s manjom opasnosti od prijevremenog umiranja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti." Rezultati israživanja objavljeni su u stručnom časopisu "BMJ".

Da bi došli do rezultata proučili su dostupne znanstvene publikacije do prosinca 2019. i razmotrili ukupno 31 kohortnu studiju za svoje vrednovanje podataka.

Proučeno je 113.039 smrti među 715.128 sudionika (16.429 od kardiovaskularnih bolesti i 22.303 od raka). Zaključeno je kako je unos biljnih bjelančevina bio je povezan s manjom opasnosti umiranja od svih uzroka smrti i smrti od kardiovaskularnih bolesti. Nažalost, na umiranje od raka nije utjecao unos proteina.

 

Niža opasnost obolijevanja od smrtonosnih kardiovaskularnih bolesti

"Dodatni unos tri posto energije iz biljnih proteina dnevno bio je povezan s pet posto nižim rizikom za sve uzroke smrti” - izvijestili su istraživači. S obzirom na jasne prednosti biljnih bjelančevina nad izvorima životinjskih proteina, zamjena hrane s visokim udjelom životinjskih proteina izvorima biljnih bjelančevina mogla bi povećati životni vijek, zaključio je istraživački tim.

 

Koji su najbolji biljni izvori proteina?

Biljna hrana koja je prirodno bogata proteinima uključuje mahunarke poput soje, leće i graška, ali i proizvode od žitarica, poput kruha. Preporučuje se kombinaciju biljnih namirnica, jer one samostalno često ne sadrže cijeli raspon takozvanih esencijalnih aminokiselina. Stoga bi trebalo jesti ciljanu kombinaciju jela kao na primjer žitarice s mahunarkama, poput graška s kruhom.

_________________

Važna napomena: Ovaj se članak ne smije koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak