U kojoj zemlji pršti od orgazma?
Sve vrvi trgovinama seksi igračkama, raznim spolno poticajnim materijalima, pornografskim filmovima i slično. ...
Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Mišići ne rastu tijekom treninga
Objavljeno: 12.11.2018. 09:25  
Odmor vas čini jačim
Odmor vas čini jačim

Bez mirovanja nema snage. Tko zanemaruje tu jednostavnu istinu sustavnog vježbanja, riskira neuspjeh i razočaranje - i to nepotrebno!

 

Mnogi muškarci i žene - bilo s bučicama u ruci ili u obući i odjeći za jogging, u zabludi su ako misle da njihovo mišićje raste tijekom opterećenja. Doduše vlakna bubre, srce tuče i pluća se šire, ali pravi proces prilagodbe odvija se tek za vrijeme duže stanke i u fazi odmora. Mišićju je potrebno, ovisno o opterećenju, između 48 i 72 sata, kako bi se oporavilo i dogradilo. Pritom se tako važna obnova može oblikovati aktivno i pasivno.

 

Velika greška je nepotpuna prehrana

Aktivni oblik je istrčavanje ili istezanje poslije obavljene sustavne vježbe (workout): pet do deset minuta dovoljno je za ohlađivanje (cool-down). Ili pasivni oblik uz pomoć saune, kupki ili masaže. Redovito spavanje, koje počinje prije 24 sata i traje najmanje sedam sati, donosi tijelu, između ostalog, više dobroga negoli ijedna daljnja vježba u fitness studiju ili krug trčanja oko četvrti. Pokraj prekratkog vremena oporavka, druga velika pogreška mnogih častoljubivih sportaša je, u slobodno vrijeme, nepotpuna prehrana. Posebno tijekom opterećenja! Onaj tko vježba treba puno piti, kako bi odmah nadoknadio gubitke tekućine, a poslije završene sustavne vježbe ne treba zbog izgleda gladovati, nego treba razborito opet napuniti prazni spremnik ugljikohidrata. Ako je vježba bila teška, onda obnova logično treba biti meka kriška kruha sa svježim sirom, vlascem i rajčicom. 

  isprintaj članak